Перейти до основного вмісту

Пример применения Business Intelligence для анализа трафика ВымпелКом (Билайн) и некоторые выводы

Автоматизированные средства Business Intelligence (OLAP, Data Mining, Visual Mining, Text Mining, Dashboards, Scorecard, др.) активно используются во всех высокоприбыльных областях бизнеса для повышения прибыли и победы в конкурентных соревнованиях, особенно там, где основой является специально структурированная атрибутивная информация, которую легко представить в форму многомерного куба или частных матриц (ФИО людей и их атрибуты, деньги и их атрибуты, номера телефонов и их атрибуты, ip-адреса и их атрибуты,  названия фильмов и их атрибуты,  объекты хранения и их атрибуты, объекты поражения и их атрибуты, др.)

В статье российского издания со ссылкой на информацию российской международной телеком-компании «ВымпелКом» (бренд «Билайн») показаны результаты анализа  активности россиян в майские праздники в  указанных сетях мобильной связи и интернета. 

Утверждается, что абоненты «Билайн» меньше путешествовали и предпочли провести время за городом с мобильным интернетом.

Количество абонентов в международном роуминге «Билайн» с 28 апреля по 9 мая 2018 года по сравнению с аналогичным периодом прошлого года сократилось на 2%, а в поездках по РФ – на 11%.

Интернет-трафик «Билайн» в международном роуминге по сравнению с прошлым годом вырос почти в два раза, а в расчете на одного пользователя – более чем в полтора раза.

Количество пользователей мобильного интернета «Билайн» в международном роуминге увеличилось на 14%.

ТОП-10 для зарубежных поездок в майские праздники в этом году для росиян по данным «Билайн» составили Турция, Белоруссия, Казахстан, Украина, Грузия, Германия, Италия, Испания, Франция, Китай. По сравнению с прошлым годом в ТОП-10 направлений по популярности попала Франция, а покинула – Польша.

Больше всего в другие страны путешествовали по данным «Билайн» жители Москвы, Санкт-Петербурга, Калининграда, Смоленска, Казани, Ростова-на-Дону, Приморского края, Краснодара, Ставропольского края и Екатеринбурга.

По РФ абоненты «Билайн» с 28 апреля по 9 мая 2018 года чаще всего путешествовали в Москву, Владимир, Тулу, Краснодарский край, Калугу, Тверь, Рязань, Ростов-на-Дону, Воронеж и Ставропольский край.

Количество роумеров-гостей в сети «Билайн» в РФ с 28 апреля по 9 мая 2018 года по сравнению с аналогичным периодом прошлого года выросло на 8%. Больше всего гостей из ближнего зарубежья приехали в РФ в майские праздники из Казахстана, Украины, Белоруссии, Эстонии, Узбекистана, Литвы, Азербайджана, Латвии, Армении и Грузии. В топ-10 стран дальнего зарубежья по количеству гостей в РФ вошли: Канада, Китай, Германия, Польша, Великобритания, Дания, Франция, Финляндия, Япония и Израиль. Зарубежные туристы и гости во время пребывания в России активно пользовались мобильным-интернетом - общий объем потребленного ими трафика вырос почти в два раза.

Часть абонентов «Билайн» решили провести майские праздники в своем регионе, в том числе за городом. Во многом это объясняется хорошей погодой и тем, что майские праздники были разделены рабочими днями. В Московской области рост интернет-трафика вырос по сравнению с прошлым годом почти в два раза. А за счет того, что «Билайн» в 1,5 раза увеличил число базовых станций 4G на территории Подмосковья, мобильный интернет на высоких скоростях доступен на дачах, при посещении загородных фестивалей, отдыха на природе и на других событиях вне крупных населенных пунктов.

В РФ 9 Мая ("День Победы") центральным местом является Красная площадь в Москве, где прошёл  военный парад, а вечером - праздничный салют. По данным анализа Big Data «Билайн»  в течение 9 мая главную площадь страны посетило около 365 тысяч абонентов (примечание -  обобщения по различным срезам первичных данных обеспечивает OLAP -  автономная часть Business Intelligence).  

В майские праздники абоненты «Билайн» ТВ также активно заказывали фильмы, лидеры:
«Я Худею»,
«Последний Богатырь»,
«Лед»,
«О чем говорят мужчины. Продолжение»,
«Селфи»,
«Джуманджи: Зов Джунглей»,
«Кролик Питер»,
«Приключения Паддингтона 2»,
«Три билборда на границе Эббинга, Миссури»,
«Земля: Один потрясающий день».

Все данные по "Вымпелком" ("Билайн") заимствованы из статьи:

Довідка про Beeline (Vimpelcom), KyivStar (на українській мові, початок)


Beeline — у минулому торгова марка оператора стільникового зв'язку ЗАТ «Українські радіосистеми». У 2010 році була поглинута компанією «Київстар» (дочірна компанія російської VimpelCom Ltd). Станом на 2015 рік, бренд Beeline представлений у таких країнах: Росія, Вірменія, Казахстан, Грузія, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан та Лаос. 27 лютого 2017 року російська міжнародна група VimpelCom оголосила про перейменування у VEON, що відображає плани трансформації з телеком-холдингу в глобального технологічного лідера. На території України послуги продовжать надаватись під брендом «Київстар». В кінці січня 2018 Київстар увійшов до переліку великих компаній, які забезпечують понад 70 % усіх надходжень до державного бюджету України. 

Компанією "Київстар" в Україні керує Правління, до складу якого входять (станом на травень 2018):
  1. Петро Чернишов, громадянин України з другої половини 2014? Голова української бізнес-одиниці VEON, голова правління, голова бізнес-одиниці «Євразія» VEON, президент «Київстар» з 25 червня 2014 року.
  1. Валентин Неакшу, громадянин Румунії. Технічний директор.
  1. Генріх Даубнер, громадянин Словаччини. Фінансовий директор.

Президент (Виконавчий директор?) компанії «Київстар» Петро Чернишов (нар. в 1968 р. у м. Свердловськ (Єкатеринбург), Росія) — російський менеджер, який працює в Україні, після початку гібридної агресії РФ проти України у липні 2014 разом з сім’єю подав документи на отримання українського громадянства.

Висновки


😐 Засоби Business Intelligence (OLAP, Data Mining, Visual Mining, Text Mining, Dashboards, Scorecard, ін.) - це засоби "передового статистичного аналізу", які виникли унаслідок розвитку математичних і логічних дефініцій та перетворення їх у високоавтоматизовані алгоритмічно-програмні засоби для підвищення ефективності аналізу - практично у всіх  сферах людської діяльності. Їх роль для "шпигунства" схожа на роль електронних таблиць Microsoft Excel та користувацького пошуку у Google, тощо. 

😐 Особливо зросла роль  високоавтоматизованих  аналітичних засобів Business Intelligence після вступу людства до Big Data Age ("Ери Великих даних"), орієнтовно з 2010 року. 

😐 За нашою пропозицією у 2008-2009 р.р., кожна "Корпорація знань" у державній сфері повинна мати свою стратегію "Business Intelligence+KMS", яка узгоджена з іншими. У США у 2010 році подібне визначене Президентом під спрощеною назвою "Big Data Strategy". На жаль, в Україні у певних державних сферах розробка корпоративних  стратегій Business Intelligence+KMS (Big Data Strategy) у 2009-2011 роках була заблокована конкретними посадовими особами, прізвища яких не наводяться з етичних міркувань.

😐 За нашою оцінкою до 2014 року, стратегія Big Data (точніше Business Intelligence + KMS)  і відповідні високоавтоматизовані засоби підтримки маркетингу (GeoSpatial Business Intelligence,Social Media GIS CRM (Customer Relation Management), KMS (Knowledge Management System))  реалізовані у компанії KyivStar (Київстар) та у багатьох інших компаніях в Україні - під різними маркетинговими назвами на найвищому світовому рівні. У державній сфері за деякими ознаками та свідченнями концепція Business Intelligence + KMS (під іншою маркетинговою назвою) дуже ефективно була реалізована у податковій службі найвищого ієрархічного рівня часів Януковича-Азарова. Ймовірно, це забезпечувало їх узагальненими і деталізованими знанями про український бізнес  і його ефективність. Ймовірно, вони знали про діяльність українського бізнесу більше, ніж його власники - які не мали відповідних засобів.

😐 Риторичне питання: чи може нинішнє російське керівництво компанії Київстар в умовах російської гібридної агресії забезпечити безпеку приватної і корпоратиної різносторонньої інформації про Україну, про економіку України, про силові структури України, про українців? Мова йде не тільки про можливість підслуховування розмов усупереч українському законодавству і відповідно до законодавства РФ, але й про hi-tech аналіз атрибутивної інформації (географічне переміщення "атрибутів" (номери телефонів, ip-адреси, ін.) та скачування даних через телеком мережу) за допомогою засобів Geospatial Business Intelligence (OLAP, Data Mining (machine learning, ін.), Visual Mining, Text Mining, Opinion Mining, Sentiment Analysis, Dashboards, KPI (Key Performance Indicator), Scorecards, ін.).

😐 Добре відому примовку: "Хто володіє інформацією той володіє світом" у теперішній час варто доповнити так: "Хто застосовує засоби Business Analytics/Business Intelligence для аналізу інформації у стільникових мережах зв`язку і інтернету, той близький до повного контролю над діяльністю їх користувачів".
При оцінці користувачами рівня захисту своєї інформації в Інтернеті (на сайтах, у соцмережах), необхідно насамперед враховувати рівень її захисту при передачі у мережах зв`язку, таких як Kyivstar, Vogafon (MTC), ін.

😐 Використання дорогих смартфонів, "золотих телефонних номерів",  тривале відвідування певних інтернет-ресурсів, інше - створює комплекс ідентифікаторів користувакчів і підвищує надійність довготривалого різностроннього інформаційно-аналітичного супроводження користувачів.

😐 Розміщена тут інформація дозволяє українцям зробити багато інших стратегічних і тактичних висновків, які виходять за межі цієї публікації.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що раніше створена сторінка про OSINT у Вікіпедії базувалася на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Далі визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSIN

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець