Перейти до основного вмісту

Кембріджська аналітика і Business Intelligence

Кембріджська аналітика (Cambridge Analytica, Cambridge Analytica Ltd) — приватна англійська компанія, яка використовує веб аналітичні технології Social Media Analytics/Social Media CRM (Customer Relation Management) для розробки стратегічних комунікацій у ході виборчих кампаній в Інтернеті. Компанія виникла в 2013 році як «дочка» британської компанії SCL Group для участі в політичних кампаніях США. Компанія частково належить підприємцю Роберту Мерсеру.

Як написано у Wikipedia, Cambridge Analytica Ltd (CA) займається збором даних про користувачів Інтернету і соцмереж, складанням їх психологічних портретів і розробкою персоналізованої реклами. Алгоритми, що лежать в основі технологій CA багато в чому розроблені  Michal Kosinski (Міхал Косіньскі), психологом польського походження з Кембриджського університету і Стенфордської вищої школи бізнесу. У 2014 році фахівці Cambridge Analytica брали участь у 44-х виборчих кампаніях в США. 


Необхідно підкреслити, що концептуально у програмних аналітичних веб-технологіях Cambridge Analytica Ltd немає нічого протизаконного, по суті це застосування у політичних цілях законних, офіційно дозволених  hi-tech веб-технологій Competive Intelligence (конкурентної розвідки) та OSINT (Open Source Intelligence - розвідка по відкритим джерелам), які використовують найновіші законні hi-tech веб-технології Text Mining (ймовірно також Opinion Mining, Sentiment Analysis),  Business Intelligence (Data Mining, OLAP, ін.)

Кластер до терміну Cambridge Analytica (варіант)

Проте, як і у всякій  аналітичній роботі, для формування достовірних висновків необхідні не тільки засоби аналізу інформації, але насамперед,  інформація із спеціалізованих закритих баз даних, - а це вже може привести до порушення законів щодо захисту інформації про людей та державні і приватні організації


Крім цього, сучасні пошукові веб системи перетворилися по суті у Мережеві Ергатичні Організми (Network Ergatic Organizm),  які можуть виконувати різні дії, у тому числі за допомогою чат-ботів (англ. chatbot), які забезпечують спрощене спілкування з людьми-користувачами, насамперед у соцмережах, у Вікіпедії, ін. 


Згідно "тесту Тьюрінга", можна вважати, що створена людиною система має штучну свідомість  або інтелект (Artificial Intelligence), якщо під час спілкування з нею людина не зможе відрізнити штучну систему від людини.


У 2016 р. Cambridge Analytica Ltd брала участь у виборчій кампанії Дональда Трампа, президента США. Мій аналіз тенденцій у кількості публікацій про Дональда Трампа у другій половині перевидвиборчої компанії у США показував, що увага виборців до Дональда Трампа значно перевищує увагу до діючого Президента США Барака Обами і дуже значно перевищує увагу до Хілларі Клінтон. Це свідчило про велику ймовірність перемоги на виборах Дональда Трампа. 


Cambridge Analytica Ltd також підтримувала кампанію виходу Великої Британії з Європейського союзу з метою виведення Сполученого Королівства з Європейського Союзу. 


Роль Cambridge Analytica Ltd у передвиборчій компанії Дональда Трампа та у компанії виходу Великобританії з ЄС була суперечливою і є предметом кримінальних розслідувань, що тривають в обох країнах. Політологи мають претензії до Cambridge Analytica Ltd щодо  методів націлювання на виборця.


У березні 2018 у кількох ЗМІ з'явилися новини про бізнес-практику Cambridge Analytica Ltd. The New York Times і The Observer повідомляють про порушення Cambridge Analytic щодо використання компанією особистої інформації від Facebook без дозволу користувачів - від зовнішнього дослідника, який стверджував, що збирає їх для академічних цілей. Незабаром після цього новини Channel 4 News передавали слідчі відеоролики, в яких показано, що компанія "управляла всією цифровою кампанією" Дональда Трампа.  Facebook був вимушений заборонити Cambridge Analytica ставити інформацію на своїй платформі, заявивши, що дії з її боку були обманом. 23 березня 2018 року Британський Вищий Суд надав Управлінню інформації ордер на пошук в лондонських офісах компанії Cambridge Analytica.


ВИСНОВКИ

Компанія Cambridge Analytica Ltd - одна з багатьох компаній, які займаються hi-tech аналізом веб-інформації і впливом на користувачів - для досягнення цілей і задач  замовників. На мій погляд, ці технології відносяться до законних у цілому технологій і засобів Social Media Analytics/Social CRM (Customer Relationship Management - Система Управління Взаємовідносинами з Клієнтами на основі інформації із соціальних медіазасобів).

Компанія Cambridge Analytica Ltd стала негативно відомою у зв`язку із використанням джерел інформації  сумнівної законності і інформаційним впливом сумнівної законності на людей - для досягнення сумнівних цілей і задач. 


Ймовірно, найбільш активно використовують hi-tech веб-аналітику та чат-боти Social CRM (Social Media CRM) російські державні і приватні підрозділи інформаційно-психологічних операцій - у підривних цілях проти різних країн. Це зв`язано з традиційними особливостями російської пропаганди з часів СРСР. Особливо активно чат-боти у соцмережах використовуються російськими підрозділами для розколу українського суспільства після початку гібридного воєнного нападу на Україну. По відомій з інтернету інформації сили і засоби інформаційної війни управляються з Центрального Командного Пункту ЗС РФ.  Це викликає глибоке обурення і сум за шкідливу для всіх конфронтацію між сусідніми країнами і народами.


Див. також



  • Круковський І.А. Проблемні питання використання і розвитку засобів Social Media Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence  та з елементами ГІС – на прикладі платформи SemanticForce / І.А. Круковський, В.Л. Гаврилюк, Б.А. Хомів // "IVСічневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум ) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 42-45






Коментарі

Krukovsky каже…
Рекомендую переглянути широковідомий популярний у світі фільм The Great Hack про Кембріджську аналітику, див офіційний трейлер The Great Hack | Official Trailer | Netflix: https://www.youtube.com/watch?v=iX8GxLP1FHo . Є російськомовний переклад фільму.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець