Перейти до основного вмісту

Погляд з України на американську корпорацію "солдатів розуму" RAND Corporation


Ця стаття є основою української вікі-сторінки RAND Corporation (08.02.19 р.), яка може бути змінена іншими користувачами Вікіпедії.

RAND Corporation (Research and Development) — американський стратегічний дослідницький центр (аналітичний центр) глобальної політики, заснований 14 травня1948 року в Санта-Моніка(Каліфорнія), - вважається одним з перших у світі "мозковим центром", “фабрикою думок” чи "інститутом політики" (think tank, policy institute, think factory), який виробляв військові поради керівництву держави, міністерству оборони. У теперішній час RAND Corporation розробляє рішення проблем державної політики, що допомагають зробити громади в усьому світі більш захищеними та безпечнішими, здоровішими та процвітаючими[1] .

Rand Corporation адекватно характеризує книга, видана у 2008 році з яскравою назвою: Soldiers of Reason: The RAND Corporation and the Rise of the American Empire ("Солдати розуму: RAND Corparation і підйом американської імперії"[2]. RAND Corporation має на меті міждисциплінарне та кількісне вирішення проблем шляхом перекладу теоретичних концепцій з формальної економіки та фізичних наук у нові застосування в інших областях, використовуючи та розробляючи прикладні наукові дослідження.[3].

Абреавіатура RAND (Rand) походить від скорочення “Research and Development” (“Дослідження і Розробка”), і близька до українського терміну – НДДКР (Науково-дослідні та дослідно-конструкторські розробки, роботи)або на російській мові – НИОКР (Научно-исследовательские и опытно-конструкторские работы, разработки). На російській мові у часи СРСР для RAND часто використовували позначення “РЭНД”, що у певній мірі заплутувало читачів [4] [5].

Зміст

RAND Corporation у теперішній час


На сайті Rand Corporation у 2019 році зазначено, що "Корпорація RAND є неприбутковою організацією, яка допомагає поліпшити політику та прийняття рішень шляхом проведення досліджень та аналізу. Публікації RAND не обов'язково відображають думки своїх дослідників та спонсорів"[6].

На сьогодні RAND Corporation є одним з найавторитетніших дослідницьких центрів світу у всіх сферах державної політики та управління, від оборони та міжнародних відносин до освіти, охорони здоров'я, містобудівного планування та інфраструктури, транспорту, енергетики, охорони навколишнього середовища, права, демографії, зайнятості та інших.

RAND Corporation має близько 1700 працівників з 50-ти країн, які є фахівцями в найрізноманітніших галузях: економіка, психологія, медицина, освіта, інженерія, математика, комп'ютерні технології, міжнародні відносини тощо. Має офіси в Санта-Моніка (Каліфорнія), Арлінгтоні (Вірджинія),Пітсбургу (Пенсильванія). Крім того, в Голландії, Бельгії та Великій Британії (в Кембриджі).
Сучасні сфери досліджень RAND corpоration та замовники

До сфер досліджень RAND відносяться: дитяча політика, цивільне та кримінальне правосуддя , освіта, охорона здоров'я, міжнародна політика, ринки праці , національна безпека, інфраструктура, енергетика, навколишнє середовище, корпоративне управління, економічний розвиток, розвідка, довгострокове планування, антикризове управління та підготовка до стихійного лиха, популяційні та регіональні дослідження , наука і техніка, соціальне забезпечення , тероризм, мистецька політика та транспорт.

Значна частина досліджень RAND включає проблеми національної безпеки. Багато подій, в яких RAND відіграє певну роль, ґрунтуються на припущеннях, які важко перевірити через відсутність деталей роботи RAND для оборонних та розвідувальних органів.

Замовниками досліджень RAND виступають уряди та урядові підрозділи різних країн, громадські організації, приватні компанії. Цілеспрямованою політикою організації є максимальне поширення результатів своїх досліджень у вільному доступі, щоб "допомогти особам, сім'ям та спільнотам в усьому світі стати безпечнішими, здоровішими, процвітаючими". 
Більше 10,000 звітів про дослідження RAND доступні у вільному доступі на веб-сторінці організації.

Суспільні заходи RAND Corporation:

міжнародні й національні конференції, симпозіуми і семінари, брифінги; випуск прес-релізів; участь у створенні радіо- і телепрограм; організація брифінгів і презентацій для членів уряду, опозиційних політичних сил, політичних і промислових організацій; проведення освітніх і тренінгових програм.
Основні веб-ресурси RAND Corporation:


Підготовка дослідників у RAND


RAND має Вищу школу Фредеріка С. Парді (Frederick S. Pardee RAND Graduate School), має одну з восьми оригінальних випускних програм у сфері державної політики (public policy і першу, яка запропонувала докторську ступінь PhD (кандидата наук) . Програма спрямована на надання практичного досвіду для своїх студентів, які працюють з аналітиками RAND з проблем реального світу (real-world problems). Кампус знаходиться в дослідницькій установі RAND Santa Monica (RAND's Santa Monica research facility). Школа Pardee RAND (Pardee RAND School) є найбільшою у світі програмою надання допомоги в галузі аналізу політики[9]. На відміну від багатьох інших університетів, всі студенти Pardee RAND Graduate School отримують стипендії для покриття витрат на освіту. Це дозволяє їм присвятити свій час участі в дослідницьких проектах і надає їм навчання на робочому місці[9]. RAND також пропонує ряд стажувань і стипендіальних програм, що дозволяють студентам і стороннім людям отримати допомогу в проведенні досліджень для RAND проектів. Більшість з цих проектів є короткостроковими і працюють самостійно під наставництвом співробітника RAND[10]. На сайті МФТІ розміщена детальна стаття з обгрунтованою назвою: Предшественник DARPA: RAND Corporation

На анломовній сторінці Rand Corporation Wikipedia розміщений список помітних працівників і вказано, що за останні 60 років більш ніж 30 Нобелівських лауреатів працювали чи були зв`язані з корпорацією RAND у якийсь момент своєї кар'єри.

Історія, здобутки RAND Corporation


Під час Другої світової війни в США була створена велика група переважно вчених і інженерів для реалізації війни на «технологічному фронті». У відносно короткий термін ця група створила такі новинки, як атомна бомба, радар, неконтактний підривач, ін. Також був розроблений і вдало застосований аналітичний метод дослідження операцій, що дозволило підвищити ефективність ПВО, бомбометання і військово-морських операцій.

В кінці війни, коли цей колектив став розпадатися, військові вирішили зберегти деякі з найбільш талановитих співробітників для продовження розвивитку військових технологій.

Генерал Генріх Г. Арнольд, командувач Військово-повітряними силами Армії Сполучених Штатів, створив проект RAND з фінансуванням 10 млн. доларів, з метою довгострокового планування майбутньої зброї. У березні 1946 року компанія Douglas Aircraft отримала контракт на дослідження міжконтинентальної війни, використовуючи дослідження операцій[11]. У травні 1946 року був випущений попередній проект експериментального космічного корабля, що облітає світ.

14 травня 1948 року RAND був зареєстрований як некомерційна корпорація відповідно до законів штату Каліфорнія, а 1 листопада 1948 року контракт Project RAND був офіційно переданий від Douglas Aircraft Company до корпорації RAND. Проект RAND став незалежною некомерційною організацією, оскільки у компанії Douglas Aircraft побоювалися, що знаходження проекту в компанії створить конфлікт інтересів, який загрожує майбутнім контрактам на обладнання. Початковий капітал для відокремленої компанії (spin-off) був наданий Фондом Форда (Ford Foundation). З 1948 року до кінця 1960-х років найбільш часто назву аналітичного центру в друкованих роботах писали як Rand Corporation, а з 1970-го року - RAND Corporation[12][13][14][15][16][17][18][19].

Першою значною роботою RAND було дослідження, опубліковане якPreliminary Design of an Experimental World-Circling Spaceship (попередній проект экспериментального космічного корабля, який обертається навколо Землі). Незважаючи на те, що штучні супутники Землі у той час вважалися науковою фантастикою, у цьому документі 1946 р. було вказано: "Супутниковий транспортний засіб з відповідною апаратурою можна вважати одним з найпотужніших наукових інструментів ХХ століття. Досягнення супутникового судна призведе до наслідків, порівнянних з вибухом атомної бомби ... ». Вдале пророцтво укріпило престиж Rand Corporation. У середині 1957 г. була спрогнозована дата запуску першого супутника Землі, з помилкою всього у 2 тижні.

До кінця 50-х годів періодична і монографічна література визначає різницю між системним аналізом і дослідженням операцій, системним аналізом і системною інженерією, теорією рішень і дослідженням операцій і т.п. Широко розглядаються проблеми застосування наукової методології до таких «неточних» областей, як керівництво, вирішення людиною людських проблем (прийняття рішень людиною), організація.

Прикладом важливого досягнення RAND Corporation є розробка і широке застосування Systems analysis (системного аналізу). Фахівці RAND Corporation виконали ряд основоположних досліджень і розробок по системному аналізу, орієнтованих на вирішення слабоструктурованих (змішаних) проблем Міністерства оборони США. Започаткування у 1952 р. створення надзвукового бомбардувальника В-58 було першою розробкою, що поставлена як система. Все це вимагало випуску монографічної та навчальної літератури.

Науково-технічна розвідка в СРСР активно добувала відповідну літературу в США, яка перекладалася і видавалася в СРСР у величезних масштабах.Перша книга по системному аналізу, що не перекладена в СРСР, вийшла у 1956 р. Її видала RAND (автори А. Кан і С. Манн).

Методологія системного аналізу була детально розроблена і представлена у I960 р. у книзі Ч. Хітча і Р. МакКін «Військова економіка в ядерний вік» (видана В СРСР в 1964 р.)[20]. У ній також наводиться додаток до методів кількісного порівняння альтернатив для вирішення проблем озброєння [21].Пізніше Дж. Хітч (помічник Міністра оборони США, Президент Каліфорнійського університету) описав системний підхід до вибору зброї в США [22].

У 1965 р. з’явилася вельми грунтовна книга Е. Квейда «Аналіз складних систем для вирішення військових проблем» (перекладена в СРСР у 1969 р.)[23]. У ній представлені основи нової наукової дисципліни – аналізу систем. Книга спрямована на обгрунтування методів оптимального вибору при вирішенні складних проблем в умовах високої невизначеності. Ця книга є переробленим викладом курсу лекцій з аналізу систем, прочитаних працівниками корпорації RAND для керівних фахівців Міністерства оборони та промисловості США.

У 1965 р. вийшла книга С. Оптнера «Системний аналіз для вирішення ділових і промислових проблем» (перекладена в СРСР у 1969 р.), радянське видання якої станом на 2018 рік цитоване більше ніж 710 раз[24]. Книга насичена великою кількістю нових ідей, дає повне і чітке уявлення про системний аналіз з характеристикою проблем ділового світу, сутності систем і методології вирішення проблем. Книга стала однією з перших виданих у нас робіт, які висвітлюють стан цієї області в США. Ця книга має друге видання в РФ у 2003 році[25] [5]. Навчальні дисципліни по теорії систем і системному аналізу є нормативними важливими елементами системи навчання у багатьох вищих навчальних закладах світу й України [26].

Як видно з назв показаних тут книг, під час розробки методів системного аналізу для військової сфери з’ясувалося, що проблеми цивільні, проблеми фірм, маркетингу, аудиту та інші теж потребують обов’язкового застосування методології системного аналізу, системного підходу.

Системний підхід перетворився на важливий метод пізнання, на відміну від спеціальних прийомів, характерних для розробки техніки XVI -XIX ст. Це склало другий етап історичного розвитку системного підходу у техніці.

Розроблено цілий ряд вельми складних і тонких математичних методів, зокрема [5]: лінійне програмування, динамічне програмування, визначення черговості проблем, нелінійне програмування, метод Монте-Карло, теорія ігор, ін. [12][13][14][15][16][17][18].

У 1957 році в США видана книга System Engineering. An introduction to the design of large-scale systems (Системна інженерія. Введення в розробку великих складних систем) Г. Гуда і Р. Макола [27]. Книга видана в СРСР у 1962 році, де термін "System Engineering" неточно перекладений російською як "Системотехника...", що привело до викривлених напрямів розвитку системної інженерії в СРСР [28]. В СРСР були видані й інші книги по системотехніці - як переклади і як самостійні радянські видання. У теперішній час на пострадянському просторі назва "Системотехніка" замінена на "Системну інженерію" - за напрямом і змістом.

RAND Corporation провела значну роботу з вивчення проблем розповсюдження ядерної зброї, у ході якої здійснювався аналіз економічних, політичних і технічних аспектів створення ядерного потенціалу в різних країнах.

RAND Corporation перша серед американських установ почала розробляти науку “холодної війни” з використанням методів, які передбачають інтенсивне вивчення потенційного супротивника "з деякої відстані". ТакожRAND Corporation є розробником концепцій «гнучкого реагування», «контрсили» і тому подібних. Найбільш помітним внеском можна вважати Доктрину Mutually Assured Destruction (MAD), розроблену під керівництвом тодішнього міністра оборони Роберта Макнамари на основі теорії ігор (game theory) [29].

MAD (Взаємне гарантоване знищення) - військова доктрина, згідно з якою застосування двома протиборчими сторонами зброї масового ураження призведе до повного знищення обох сторін, що робить безглуздими будь-які спроби застосування Доктрини Першого Удару. Слово "mad" також означає "божевільний", "несамовитий", а термін MAD ввів Джон фон Нейман(геніальний математик, консультант корпорації RAND), який мав специфічне почуття гумору до акронімів. Доктрина взаємного гарантованого знищення є наочним прикладом Рівноваги Неша, при якій жодна сторона, будучи озброєною не може ні почати безкарно конфлікт, ні роззброїтися у добровільному порядку.

В 1971 році група математиків з RAND Corporation, на чолі з Ендрю Маршаллом розробила першу математично обґрунтовану, так звану «національну розвідувальну оцінку», яка містила систематизовані результати обробки розвідувальних та публічних даних. Видатний аналітикМіністерства оборони США передбачив ряд важливих змін у світі, включаючи розпад СРСР, підвищення геополітичної ролі Китаю і широке використання робототехніки у військових операціях. В 1973 році Ендрю Маршалл був призначений керівником Управління загального аналізуПентагону. З його офісу глибоко всередині Пентагону він пережив холодну війну, незліченні військові конфлікти і 10 президентських виборів[30].

Багато дослідників вважають головним переможцем у холодній війні RAND Corporation, а не політиків і спецслужби [5].

Істотний внесок зробила RAND Corporation також в області Artificial Intelligence (неточний переклад в СРСР як "штучний інтелект")[31][32].

Дослідники RAND розробили багато принципів, які використовувалися для побудови Інтернету [33].

Досвід RAND Corporation у воєнній сфері привів до створення у США знаменитого у всьому світі DARPA, Defense Advanced Research Projects Agency (Агентства передових оборонних дослідницьких проектів США). У свою чергу, вдалий досвід DARPA привів до створення відповідної структури для IARPA, Intelligence Advanced Research Projects Activity(Національної розвідки США), а також подібної структури у цивільних міністерствах (держагенціях), для прикладу ARPA-Ed — (Агентство передових досліджень США у сфері освіти). Системний підхід привів до відкриття у 2018 році GARDA (Government Advant Research Development Agency), Державного Агенства передових дослідницьких проектів. Таким чином видно, що вдале рішення 1946 рокув США щодо виділення 10-ти мільйонів доларів на створення RAND окупилося буквально більше ніж 1000 разів. Коли таких рішень багато, то народ отримує процвітаючу країну, якою є США.

Науково-практичні книги дослідників RAND Corporation в СРСР перекладені у великих тиражах і мали величезний вплив на розвиток науки, вищої освіти та інженерії в СРСР і пострадянському просторі. Для прикладу, всі чи майже всі переклади базових видань по системному аналізу, системотехніці (системній інженерії), штучному інтелекту (artificial intelligence) можна почитати у бібліотеці типового технічного вищого цивільного чи військового навчального закладу на території СРСР, а пізніше в Україні. 

Для прикладу, всі цитовані тут базові книжки RAND дослідників по Artificial Intelligence і системному аналізу є у бібліотеці Житомирського військового інституту в Україні і ця вікі-стаття про RAND Corporation підготовлена на основі статті студента інституту під керівництвом викладача, у рамках вивчення навчальної дисципліни "Терія систем і системний аналіз", основу якої започаткували у RAND corporation [5]. 

Матеріали статті дозволяється використати відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution/Share-Alike

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець