Перейти до основного вмісту

Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?

 За даними досліджень консалтингової групи Business Intelligence+KMS (dss-bi.com.ua) з 2011 року, статті в українській Вікіпедії не вважають за авторитетні й достовірні джерела, і не бажають використовувати біля 80% висококваліфікованих спеціалістів. Більше ніж у 99,9% наукових статей та у інших авторитетних публікаціях немає посилань на відповідні статті з Вікіпедії. Публікації у Вікіпедії не користується довірою у студентів та учнів  ~60% - це зв`язано з тим, що за помилки у відповідях на основі відомостей з Вікіпедії вони можуть отримати низькі оцінки. Ситуація з довірою до Вікіпедії має тенденцію до погіршення.  Цей недолік необхідно подолати і його можна подолати - у значній мірі. Для цього необхідно зрозуміти причини недоліків у Вікіпедії.


Далі виведені деякі важливі причини незадовільної якості статей у Вікіпедії.

Аналіз проведено за результатами дослідження реальних процесів змін статей у Вікіпедії, проте конкретні назви статей і прізвища, як правило, не цитуються.

1. Наявність у кожної вікі-статті у Вікіпедії по суті лише одного власника авторських прав - першого автора статті, який може видалити статтю або будь-яких спіавторів статті, або їх внесок у статтю. Статтю також може видалити певна категорія вікі-бюрократів, які, як правило, не мають достатнього досвіду за даною темою вікі-статті. У разі знищення вікі-статті (під прикриттям різноманітних правдоподібних причин) можна привласнити собі авторські права її дописувачів. Якщо стаття має ~500 правок, то там дуже важко побачити великий внесок конкретного автора, який може бути "закритий" безліччю малих добавок. Також можливо вважати власниками статей  власника Вікіпедії (хто він реально?), а також  тих людей, які технічно можуть знищити Вікіпедію чи її статті на серверах (власники вікі-серверів, ін.). Подібним прикладом є закриття додатку Google+ і видалення публікацій користувачів, у тому числі тих, які декларували за допомогою Google+ наукову новизну, практичну новизну, тощо.

2. Гонитва (перегони) деяких вікі-авторів за величезною кількістю публікацій у Вікіпедії ("перегони марнославства"), що приводить до попадання у рейтинг найбільш активних вікі-авторів, вікі-редакторів, тощо (див. приклад у кінці статті). Гонитва за величезною кількістю публікацій практично унеможливлює створення першими авторами якісних статей, вони створюють лише вікі-таблички (заголовки статей і кілька речень), які потім бескоштовно редагують і доповнюють їх вікі-"раби". Це також дозволяє створювати формально якісні статті на формальні теми з використанням адмінресурсу, для прикладу: про населенні пункти (?), ін. 

3. Створення вікі-статей некомпетентними у визначеній сфері авторами або дилетантами, які зайняли права головного редактора статті - це тісно звязано з першими недоліками.

4. Створення україномовних статей шляхом переписування статей на українську сторінку з російської сторінки з неправдивими російськими пропагандистскими штампами в стилі політики, техніки й науки СРСР чи пізніше. Проте це не означає, що всі російськомовні статті та радянські технологічні досягнення є такими.

5. Створення у Вікіпедії заплутаної екосистеми вікі-правил "всіма кому не лінь" і "гра" у стилі компютерних рольових ігор кластерами досвідчених вікі-користувачів з використанням кількох логінів однієї людини у послідовності "війни" редагувань - для блокування правок інших користувачів; тощо.

6. Незадовільний рівень підготовки значної частини вікі-редакторів, які хочуть покращити зміст публікацій у Вікіпедії, правлять статті чи видаляють їх але не мають достатньої кваліфікації для цього і намагаються вчити інших як писати "енциклопедію" не будучи "енциклопедистами", ін. 

7. Створення і дії вікі-кластерів досвідчених вікі-користувачів, які не мають достатньо високого рівня підготовки за тематикою своїх вікі-правок, але мають "непоборне" бажання всіх правити - для них часто ця робота подібна до конр-страйк гри. Як правило, це "ігромани"  ліцеїсти або студенти з підтримкою окремих старших товарішів за їх спиною. Вікіпедія, як бібліотека інформаційних формалізово структурованих ресурсів,  накладає свої особливості на вікі-тролів, вікі-вандалів, вікі-фарисеїв,  - як правило ці користувачі добре знають українську мову, трохи знають англійську мову і дещо знають за певною тематикою - адже неможливо нормально вчитися у ліцеї, університеті і виконати більше ніж 25 тисяч правок Вікіпедії за 5 років, тощо.

8. Небажання компетентних спеціалістів підтримувати вікі-публікації, які через певний час після вікі-публікацій зазнають більш чи менш масованих атак кластерами вікі-вандалів, вікі-хакерів, вікі-фарисеїв, вікі-редакторів, вікі-патрульних, вікі-адміністраторів, ін. Очевидно, що нормальний спеціаліст не буде сперичатися чи вести кількарівневі текстові чати з вікі-редакторами, деякі з яких використовують не менше ніж 2 логіна у одній серії коментарів, для прикладу, як студент факультету кібернетики Богдан Буник (Bunyk, Piramidion). У разі потреби, вікі-кластери вікі-вандалів (редакторів, патрульних, адміністраторів) використовують спецальні теги-сигнали які збирають кластер вікі-тролів, що може  дискредувати будь-якого користувача Вікіпедії, видалити його вікі-записи, заблокувати його вікі-дії і видалити вікі-профіль. За деякими обгрунтованими частковими оцінками, до 70% вікі-патрульних, на жаль, працюють у подібних кластерах некомпетентних редакторів. Процес дослідження продовжується. Див. локальний приклад нижче.Проте, вже тепер можна сказати, що багато компетентних авторів не хоче публікувати статті у Вікіпедії, тому що не хоче витрачати час та нерви на віку-боротьбу з вказаними кластерами вікі-вандалів і їм подібних. 

9. Інші причини  (може бути доповнено).

Виведені у цій публікації недоліки - не для приниження чиєїсь гідності, а для покращання Вікіпедії. Але за кожним недоліком є конкретні вікі-особи, що більш чи менш успішно ховаються за різними вікі-логінами.

Стаття написана за результатами розгляду конкретних фактів вікі-вандальства і вікі-фарисейства у Вікіпедії. 

Приклад з Вікіпедії типового вікі-працівника"  Piramidion, Bunyk (реально - Тарас Бенюк). Як зазначають з Вікіпедії, цей студент КНУ і ліцеїст за останні 5 років: розмістив у Вікіпедії кілька сотень вікі-статей; виконав більше 25 тисяч правок вікі-статей (робить типові "правдоподібні" правки і доповнення вікі-статей часто не маючи уяви про суть статті); мріє стати "хакером"; в університеті його "відучили думати" і т.п. З такою ативністю у Вікіпедії не зрозуміло, у який час і чому навчався Тарас по спеціальності і як отримав диплом про вищу освіту. По правкам вікі-статей видно, що його знання у кібернетиці і увага незадовільні. Захоплення Тараса: "вікіпедія, художня література, вивчення мов до базового рівня" :)  Один з логінів Тараса Буника у Вікіпедії - Piramidion.  "Пірамідіон" (українська вікі-сторінка створена користувачем Piramidion) - це українській переклад російської вікі-сторінки про "Пирамидион" - "верхний скрепляющий камень пирамиды", або всевидяче око" на доларовій купюрі, а також назва однойменого каналу в ВКонтакте і відеогри. Правильна назва"Пірамідіона" на англійській мові - Benben (https://en.wikipedia.org/wiki/Benben), але вона не така таємнича.  Не повністю зрозуміло, чому Тарас Буник взяв собі такий претензійний логін Piramidion і править у Вікіпедії те, за знання чого у реальному житті отримав цілком заслужену реальну "двійку" ("2").

Ми проти того, щоб такі як Bunyk|Буник|Piramidion (адмінісратор чи патрульний) або той хто пише за нього і їм подібні мали мега-права у Вікіпедії і були вікі-адміністраторами, вікі-патрульними, вікі-редакторами, визначали правдоподібні правила у Вікіпедії і перетворювали її у щось подібне до космічних воєн-strikes, яке немає нічого спільного з претензіями на енциклопедичність.

Молодим програмістам варто знати, що для хакерів є різноманітна відповідальність в Україні, у тому числі кримінальна:  ст. 361 КК  України, ст.361-1 КК України ст.361-2 КК України, ст.363-1 КК України, ч.3 ст.190 КК України.

Майбутнім і справжнім "хакерам", у тому числі вікі-хакерам варто блокувати свої бажання блокувати чужі правки у Вікіпедії, а спробувати самим написати компетентні і корисні статті для людей,  або написати конструктивну програму, або створити програмно-апаратний комплекс, робот, БПЛА. Це гарно засвоїли більше ніж 90 учасників веб-системи "Система+", кожен з яких підготував і опублікував 1-2 наукові статті (сайт "Система+", http://dss-bi.com.ua/System/), - на основі матеріалів, що переведені з іноземних західних мов. Це вийшло не у всіх спеціалістів з технічних дисциплін (не філологи), проте деякі статті були переглянуті більше ніж 10 тисяч раз, а деякі автори отримали запрошення для подальшого спілкування з іноземними компаніми, див. статті у SiteLabs "Система+"http://dss-bi.com.ua/System/.

Коментарі

Krukovsky каже…
Див. також публікацію: "Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)"
березня 08, 2019 https://dss-bi.blogspot.com/2019/03/blog-post.html

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець