Перейти до основного вмісту

Про недоліки Вікіпедії, або чому Вікіпедія не має довіри

За даними досліджень консалтингової групи Business Intelligence+KMS (http://dss-bi.com.ua/) з 2011 року, статті в українській Вікіпедії не вважають за авторитетні й достовірні джерела, і навіть не бажають використовувати біля 80% висококваліфікованих спеціалістів. У жодній науковій статті немає посилання на статтю у Вікіпедії. Це також відноситься і до студентів, учнів (до 60%) - це звязано з тим, що за помилки у відповідях вони можуть отримати низькі оцінки. Ситуація з довірою до Вікіпедії має тенденцію до погіршення.  Цей недолік необхідно подолати і його можна подолати у значній мірі.

Важливі причини незадовільної якості статей у Вікіпедії

Аналіз проведений за результатами дослідження реальних процесів зміни статей у Вікіпедії.

1. Наявність у кожної вікі-статті у Вікіпедії по суті лише одного власника авторських прав - першого автора статті, який може видалити статтю або будь-яких спіавторів статті, або їх внесок у статтю. Можливо також вважати власниками статей  власника Вікіпедії (хто він?), а також  тих людей, які технічно можуть знищити Вікіпедію чи її статті на серверах (власники вікі-серверів, технічний вікі-персонал, хакери, ін.). У разі знищення вікі-статті (під прикриттям різноманітних правдоподібних причин) можна привласнити собі авторські права її дописувачів. Якщо стаття має 500 правок, то там дуже важко побачити великий внесок конкретного автора, який може бути закритий безліччю малих добавок.

2. Гонитва деяких вікі-авторів за величезною кількістю публікацій у Вікіпедії ("гонитва марнославства"), що приводить до попадання у рейтинг найбільш активних авторів, редакторів, тощо (див. приклад у кінці статті). Гонитва за величезною кількістю публікацій практично унеможливлює створення першими авторами якісних статей, або дозволяє створювати формально якісні статті на формальні теми з використанням адмінресурсу, для прикладу: про населенні пункти (?), мости (?), про тварин (?), ін. 

3. Створення вікі-статей некомпетентними у визначеній сфері авторами або дилетантами, які зайняли права головного редактора статті - це тісно звязано з першими недоліками.

4. Створення україномовних статей шляхом переписування статей на українську сторінку з російської сторінки з неправдивими російськими пропагандистскими штампами в стилі політики, техніки й науки СРСР чи пізніше; проте це не означає що всі російськомовні статті та радянські технологічні досягнення є такими.

5. Створення у Вікіпедії складної і заплутаної екосистеми вікі-правил "всім кому не лінь" і "гра" з ними "адміністраторів", "редакторів", "всім кому не лінь" для блокування правок інших користувачів; тощо.

6. Незадовільний рівень підготовки значної частини вікі-редакторів, які хочуть покращити зміст публікацій у Вікіпедії, правлять статті чи видаляють їх але не мають достатньої кваліфікації для цього.

7. Створення і дії вікі-кластерів досвідчених вікі-користувачів, які не мають достатньо високого рівня підготовки за тематикою своїх вікі-правок, але мають "патологічне" бажання всіх правити - для них часто ця робота подібна до конр-страйк гри. Як правило, це "ігромани"  ліцеїсти або студенти - з підтримкою окремих викладачів, інженерів, науковців, ін. Вікіпедія накладає свої особливості на вікі-тролів, вікі-вандалів, вікі-фарисеїв, ін. - як правило ці користувачі добре знають українську мову, трохи знають англійську мову і дещо знають за певною тематикою - адже неможливо нормально вчитися і виконати більше ніж 25 тисяч правок Вікіпедії за 5 років.

8. Небажання, як правило, компетентних спеціалістів підтримувати вікі-публікації, які через певний час після вікі-публікацій зазнають більш чи менш масованих атак кластерами вікі-вандалів, вікі-хакерів, вікі-фарисеїв, вікі-редакторів, вікі-патрульних, вікі-адміністраторів, ін. Очевидно, що нормальний спеціаліст програє вікі-війну вказаним зграям вікі-фарисеїв - деякі з низ використовують по 2 ніки прикриття у одній серії коментарів, див для прикладу, Bunyk (Богдан Буник, Piramidion). У разі незгоди такі вікі-кластери можуть дискредитувати будь-якого користувача Вікіпедії або видалити його записи. За деякими обґрунтованими оцінками, до 70% вікі-патрульних, на жаль, працюють у кластерах некомпетентних редакторів. Процес дослідження продовжується. Див. локальний приклад нижче.
9. Інші причини  (може бути доповнено)

Виведені у цій публікації недоліки - не для приниження чиєїсь гідності, а для покращання Вікіпедії. Але за кожним недоліком є конкретні вікі-особи, що більш чи менш успішно ховаються за різними вікі-логінами.

Стаття написана за результатами розгляду конкретних фактів вікі-вандальства і вікі-фарисейства у Вікіпедії. 

З Вікіпедії наданий приклад типового вікі-редактора й адміністратора (?)  Piramidion, Bunyk (реально - Богдан Буник). Як зазначають з Вікіпедії, цей студент КНУ і ліцеїст за останні 5 років: розмістив у Вікіпедії кілька сотень вікі-статей; виконав більше 25 тисяч правок вікі-статей; мріє стати "хакером"; як правило, робить типові "правдоподібні" правки і доповнення вікі-статей часто не маючи уяви про суть; в університеті його "відучили думати" і т.п. З такою мега-ативністю у Вікіпедії не зрозуміло, коли і чому навчався і як отримав диплом про вищу освіту. По правкам статей видно, що його знання у кібернетиці незадовільні.  Один з логінів Тараса у Вікіпедії - Piramidion.  "Пірамідіон" (укр. вікі-сторінка створена Тарасом Буником для свого логіну "Piramidion") - це українській переклад російської вікі-сторінки про "Пирамидион" - "верхний скрепляющий камень пирамиды" ("всевидяче око" на доларовій купюрі"), назва однойменого каналу в ВКонтакте і відеогри. Правильна назва"Пірамідіона"  на англійській мові - Benben (https://en.wikipedia.org/wiki/Benben), але вона не така таємнича.  Не повністю зрозуміло, чому Тарас Буник взяв собі такий претензійний логін Piramidion і править у Вікіпедії те, за знання чого у реальному житті він отримав би цілком заслужену реальну "двійку" ("2") ...

Ми проти того, щоб такі як Bunyk|Буник|Piramidion (адмінісратор чи патрульний) або той хто пише за нього і їм подібні мали мега-права у Вікіпедії і були вікі-адміністраторами, вікі-патрульними, вікі-редакторами, визначали правдоподібні правила у Вікіпедії і перетворювали її у щось подібне до космічних воєн-strikes, яке немає нічого спільного з претензіями на енциклопедичність.

Молодим програмістам варто знати, що для хакерів є різноманітна відповідальність в Україні, у тому числі кримінальна:  ст. 361 КК  України, ст.361-1 КК України ст.361-2 КК України, ст.363-1 КК України, ч.3 ст.190 КК України.

Майбутнім і справжнім "хакерам", у тому числі вікі-хакерам з факультету кібернетики КНУ варто блокувати свої бажання блокувати чужі правки у Вікіпедії, і спробувати самим написати компетентні і корисні статті для людей,  конструктивну програму, створити програмно-апаратний комплекс, робот, БПЛА. Це гарно засвоїли більше ніж 90 учасників веб-системи "Система+", кожен з яких підготував і опублікував 1-2 наукові статті (сайт "Система+", http://dss-bi.com.ua/System/), - на основі матеріалів, що переведені з іноземних західних мов. Це вийшло не у всіх спеціалістів з технічних дисциплін (не філологи), проте деякі статті були переглянуті більше ніж 10 тисяч раз, а деякі автори отримали запрошення для подальшого спілкування з іноземними компаніми, див. статті у SiteLabs "Система+"http://dss-bi.com.ua/System/.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець