Перейти до основного вмісту

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час.

Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри? (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером)

Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі-ігроманів з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:  Вікіпедія: патрульні (patroller), Вікіпедія: рейтингЄ випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого автора (власника статті) та інших. Для прикладу, замість "Business Intelligence" (вікі-статтю створив Ю. Пероганич) більше ніж 8 років (2011-2018 р.р.) дезінформували українських читачів, писали "Бізнесова аналітика", з 2019 року - "Бізнес-інтелект"; при цьому кластер вікі-авторів і вікі-патрульних не помічав використання плагіату, посилання на статті фіктивного  автора, ін. Останній суперактивний вікі-редактор (вікі-патрульний Тарас Piramidion, Тарас БуникBenuk) вікі-статті навіть полінувався подивитися, що додатково до терміну Business Intelligence є дещо відмінний термін Business Intellect. Видно, що цей студент вікі-ігроман (має кілька сотень статей і кілька десятків тисяч правок), якого за його словами "відучали мислити в університеті" не знав, що з`ясуванню різниці між Business Intelligence (BI 1.0,2.0,3.0,Cloud Computing), Business Intellect, A Business Intelligence System, Business Analytics, Business Performance Management, Competitive Intelligence, ін. - присвячено багато годин дискусій, багато сторінок статей і багато коментарів за багато років - з відомими результатами. Українська вікі-сторінка  Business Intelligence могла бути однією із самих ґрунтовних і компетентних, проте це заблоковано кластером некомпетентних вікі-патрульних. 

Довідково. Термін «Business Intelligence» (BI) введений і популяризований у 1989 році Говардом Дрезнером за допомогою компанії Gartner - як загальний термін для опису набору концепцій і методів для покращення процесу прийняття бізнес-рішень за допомогою систем підтримки рішень, заснованих на фактах. BPM (Управління продуктивністю бізнесу) базується на основі BI, але поєднує його з циклом планування та контролю підприємства з можливостями планування підприємства, консолідації та моделювання.

У кластерах вікі-патрульних за участю вікі-адміністратора укорінилося вікі-фарисейство. Для прикладу, після виправлення застарілого змісту статті про першу у світі "фабрику думок" Rand Corporation (USA), кластером вікі-ігроманів був некомпетентно приписаний автору змін плагіат за використання своїх же статей. В іншому випадку цим же кластером вікі-ігроманів автору була приписана самореклама за посилання на сайт, де він був одним із більше ніж 90 авторів. Заблоковано семантичне і гіпер посилання на стипендіальний навчально-науковий курс для аспірантів при RAND Corporation (https://www.rand.org/topics/ukraine.html).

Фарисеїв в історії критикували як лицемірів (Мт. 23:25,26), які у багатьох країнах стали узагальненим позначенням людей, які критикують за найменші дрібниці, втрачаючи при цьому зв'язок зі змістом у цілому - це цілком відноситься до вікі-фарисеїв (фарисеїв у Вікіпедії).   

У зв`язку із гонитвою за кількістю статей і правок, за високими вікі-рейтингами, як правило, вікі-ігромани мають низьку кваліфікацію по змісту вікі-статей або (та) недоброчесні наміри, що ховають за специфічним вікі-фарисейством.  Вікі-ігромани часто створюють і закріплюють помилкові та застарілі на 30 років вікі-статті.        

Ще одним прикладом є випадок, коли у редагуванні тексту про hi-tech автоматизацію інформаційно-аналітичної роботи (Business Intelligence) у ролі науковця був якийсь "кандидат біологічних наук Bryney" з правами вікі-патрульного, який перед цим отримав вікі-медаль не по темам біології, а за велику кількість статей по "східній" тематиці. Цей видатний вікі-патрульний і очевидно майстер фарисейства зробив понад 50 тисяч вікі-правок вікі-статей, понад 330 вікі-категорій, понад 25 вікі-шаблонів, понад 350 вікі-статей, ін.   

Є приклад, коли тільки один вікі-фарисей з кількома нікнеймами, з правами вікі-патрульного і з досвідом вікі-війн з ліцею до старших курсів університету заблокував редагування кількох вікі-статей і продовжує підтримувати обман всіх українських читачів Вікіпедії.

Кластери вікі-фарисеїв активуються спеціальними тегами для активації своїх груп вікі-ігроманів, які є скороченими позначеннями певних вікі-правил активації, які розкидані по всій Вікіпедії і малозрозумілі користувачам, які не є вікі-працівниками.

Ще приклад - це блокування авторських графіків у Вікіпедії  у сфері використання Business Intelligence у різних країнах (пройшли багаторазову позитивну апробацію на багатьох науково-практичних, навчально-наукових і практичних консалитнгових заходах. Графіки-зображення були заблоковані і видалені вікі-"французом", який у профілі має лише фото шляхових мостів з короткими підписами на французській мові. 

Є випадки, коли в українські вікі-статті і у наукові статті переходять з російських вікі-статей помилкові і шкідливі для всіх (у т.ч. для росіян) пропагандистські стереотипи царсько-російського, радянського і сучасного російського походження. 

Для прикладу, в українських вікі-статтях про: Rand Corporation (перша у світі "фабрика думки", США); про OSINT (термін англомовного походження); про стратегічну розвідку -  використовувалися >90% джерел російського походження, було видалене посилання на навчальний ресурс RAND Corporation, ін. Це вводило і вводить в оману українських читачів, завдає шкоду Національній безпеці і обороні, науці і освіті України.

У Вікіпедії створений помилковий розділ "Слов`янські мовні групи", до яких помилково включені 20 мовних груп (по країнам), у тому числі російська. Проте, для прикладу, Російська Федерація - це не слов`янська, а багатонаціональна країна. Цей вікі-розділ має сторінки лише на російській, українській і 2-х діалектах білоруської мови, що свідчить про його відторгнення в інших "слов`янських мовних групах". Серед авторів вікі-сторінки на українській мові немає жодного автору з українським нікнеймом, більше ніж 90% мають англомовні нікнейми, є кілька "сербських", і російських,  у тому числі якийсь "Севатополец" у 2018 році. Читачів таких розділів і статей  російські пропагандисти у Вікіпедії намагаються підсвідомо підводити  до шкідливих для всіх і некомпетентних думок пропагандистів нацистського "русского мира".

Дуже часто помилки вносять кластери вікі-ігроманів у зв'язку із нерозумінням ними системності та багатозначності різних термінів, адже це неможливо зрозуміти у процесі створення десятків і сотень вікі-статей та тисяч і десятків тисяч правок "нашвидкоруч". З цієї причини кластери вікі-ігроманів з правами вікі-патрульних та вікі-адміністратора не дозволяють виправити грубі помилки та застарілу інформацію у вікі-статтях. На жаль, це не виключення, а скоріше реальне вікі-правило.

Для прикладу, це стосується терміну Intelligence і багатьох похідних від нього. Головна сторінка сайту Business Intelligence+KMS - це єдина із знайдених у веб-просторі, яка системно і коротко розкриває зміст термінів Business Intelligence, Knowledge Management System, Intelligence - в екосистемі з більше ніж 130 інших термінів на одній сторінці. Всі використані на сторінці і сайті визначення і оцінки не суперечать загальноприйнятим положенням, проте  удосконалюють і розвивають багато з них - вони пройшли позитивну апробацію на багатьох науково-практичних конференціях, у друкованих звітних документах, у більшій чи меншій мірі реалізовані у практиці з позитивними оцінками багатьох науковців і практиків, закріпленими у актах реалізації. Тому сторінку доцільно цитувати більше ніж на 100 вікі-сторінках (Моя примітка 09.02.2023 щодо закресленого тексту - це дезінформація, внесена хакером. Буде змінено пароль акаунту Google). Крім цього, виявлений плагіат на інформацію із головної та інших сторінок сайту Business Intelligence+KMS і саме цим, найбільш ймовірно, пояснюються спроби блокувати посилання на сайт з Вікіпедії.


Ще один приклад некомпетентності кластеру вікі-ігроманів із числа вікі-працівників є їх обвинувачення чи то у "самвидаві" вказаних далі джерел, чи то у "саморекламі" їх автора, чи то у недостатній апробації на практиці, та ін. Результатом стало блокування ними посилань на відповідних вікі-сторінках посилань на вказані нижче статті. Стаття Intelligence and Intelligence and Intelligence на сайті Нотатки про Business Intelligence+ написана на основі відсутніх у веб науково-практичних доповідей, які оголошена на науково-практичній конференції у ЖВІ НАУ, ін.:
  •  Сімаков В.Л. Дефініція Intelligence та зв’язані з нею терміни для корпорації, яка виробляє знання / В.Л. Сімаков, І.А. Круковський, Н.І. Горбачова // Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 18-а наук.-практ. конф., Житомир, 15 кв. 2011 р. Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2011. – С. 191.
  • Сімаков В.Л. Проблемні питання реалізації Business Intelligence 2.0 у часткових сферах роботи / В.Л. Сімаков, І.А. Круковський // Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 18-а наук.-практ. конф., Житомир, 15 кв. 2011 р. Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2011. – С. 194.

Для формування визначень дефініції Intelligence проаналізовані ключові тлумачні словники з англійської мови, ключові англомовні ІТ-словники, ключові книги по Artificial Intelligence в СРСР, РФ і Україні, більше ніж 25 визначень терміну Intelligence  професіоналами  розвідки США та інших країн, ін. 

Кластери вікі-ігроманів підходять до вікі-правок зловмисно або як мінімум формально, нашвидкоруч, або з незадовільним рівнем знань і тому не знають, для прикладу, що заблоковані ними посилання на доповіді і науково-практичні статті враховують як тлумачать дефініцію Intelligence: 

  • тлумачні словники LONGMAN Dictionary of Contemporary English у друкованій формі (1950 стор.) та Merriam-Webster dictionaries
  • міжнародні експерти вчені IBM та інші у сфері Artificial Intelligence;
  • радянські експерти у сфері Artificial Intelligence;
  • експерти розвідки США (29 визначень різних спеціалістів із розвідувального співтовариства США);
  • експерти у сфері перекладу з англійської на українську мову;
  • експерти у сфері Business Intelligence;
  • експерти розвідки України з досконалим знанням англійської мови і з урахуванням попереднього аналізу;
  • керівні документи з інформаційної роботи та інформаційно-аналітичної діяльності;
  • документально прийняті зміни за результатами науково-дослідних робіт з метою покращання автоматизації інформаційної роботи й інформаційно-аналітичної діяльності;
  • ін.   

Ще одним прикладом проблем у Вікіпедії  є видалення вікі-статей (у тому числі сторінок обговорення), які відображають некомпетентність, недоброчесність або фарисейство кластерів вікі-ігроманів із числа вікі-працівників. 

Так, у разі спроб виправити грубі помилки перших вікі-авторів сторонніми вікі-авторами, є  випадки знищення статей їх першими авторами чи вікі-адміністраторами із вказаних вікі-кластерів вікі-ігроманів. 

Це можна класифікувати як частковий випадок вікі-хакерства, хоча він здійснений першим автором статті, для прикладу: Тарас Буник, він же Benuk, він же Тарас Piramidion, який мріє бути хакером. При цьому втрачаються не лише помилкові твердження кластеру вікі-ігроманів, але й правдиві відповіді  на них та самостійні твердження інших вікі-дописувачів.

Ще одним типом вікі-хакерства можна вважати порушення роботи пошукових алгоритмів Google за рахунок обманної пошукової оптимізації (SEO) окремих вікі-сторінок. Цей обманний для пошукових алгоритмів прийом полягає у тому, що з метою зменшення доступу до популярних осіб, створюється сторінка Вікіпедії з подібними, але менш популярними прізвищами. У результаті пошукові алгоритми видають спочатку сторінку Вікіпедії, яка вводить користувачів в оману. При цьому спроби додати популярні прізвища блокуються вікі-ігроманами із кластеру першого автора цієї сторінки. 

Встановлені випадки, коли у Вікіпедії працюють у ролі вікі-патрульних і вікі-адміністратора організовані групи (сильні кластери) некомпетентних і недоброчесних працівників. 

Перераховані тут недоліки - принципова проблема Вікіпедії, яку потрібно подолати, адже у багатьох випадках Вікіпедія тепер є засобом дезінформації, яка завдала і завдає суттєву шкоду Національній обороні і безпеці України, освіті і науці, практиці бізнесу.

 
Дана публікація не претендує на повноту та завершеність і скоріше є колективним ескізом статті від групи читачів Вікіпедії, які знайшли час на конструктивну критику Вікіпедії з метою її удосконалення. У подальшому стаття може доповнюватися і уточнюватися.

Business Intelligence, Бізнес Інтеллідженс, Бізнес інтеллект у Вікіпедії


Застереження BI+KMS group для авторів статей у Вікіпедії 


Для використання інформації з Вікіпедії, доцільно спочатку ознайомлюватися з англомовною сторінкою й іншими іноземними сторінками. Після цього почитати українську сторінку і російську. Використовуйте також тематичну структуровану довідкову інформацію Google, яка подається у відповідь на "правильно" сформований пошуковий запит.

У разі створення чи редагування вікі-статей обов`язково створюйте їх копії у іншому місці, включаючи список використаної літератури та зображення. Доцільно відправляти створені Вами чи відкореговані статті з Вікіпедії на свою електронну пошту.

Зміст сторінок у Вікіпедії має динамічний характер і з часом змінюється, розвивається - ким завгодно і з будь-якою метою, у тому числі з недоброчинною метою. 

РФ давно веде приховану інформаційну війну й інформаційні операції проти України і українців на українських сторінках Вікіпедії. Ця війна нанесла величезну шкоду українській культурі, вищій освіті, науці, економіці, силовим структурам, ін. 

Цю публікацію переглянули 1449 раз станом на 12.02.23. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець