Перейти до основного вмісту

Особливості консалтингу від BI DSS group у сфері Business Analytics|Business Intelligence


Business Intelligence - як система звязаних дефініцій
Група термінів у сфері Business Intelligence +
Програмне забезпечення BI DSS group (Business Intelligence/Decision Support System  group) можна позначити в цілому як Business Analytics Software. Business Intelligence - не бізнес-розвідка, а комплекс концепцій, технологій, кращих практик, програмних засобів OLAP, Data Mining, Dachboards, Scorecards, Text Minig, ін. для підтримки ділової аналітики (Business Analytics Software).  Часто Business Intelligence помилково перекладають як як "ділова аналітика", проте ділова аналітика (бізнес-аналітика) існувала вже в часи Древнього Єгипту, а Business Intelligence - з 1995 року (або з 1958 року). 

Консалтинг BI DSS group гарантує збільшення прибутковості інвестицій (ROI) та інших показників роботи. Варто пам'ятати, що не всяка вигода є чисельною, у тому числі від покращання інформаційно-аналітичної роботидив. Business Intelligence та творчість і креативність.

Застосування BI DSS group забезпечує корисну аналітику для вироблення рішень (Decision Making), яка недоступна без цього аналітичним групам будь-якого ієрархічного рівня, інтелектуальної потужності і досвіду. Це справедливо для  глобальних і локальних систем, для державних і приватних систем, ін
.

Проте, реалізація BI DSS group  - це не щось абсолютно нове у сфері автоматизації управління, це адаптація й  удосконалення загальноприйнятих у передових організаціях інформаційно-аналітичних концепцій, технологій, кращих практик й програмного забезпечення. 

BI DSS group не може замінити адміністраторів ІТ-працівників, маркетологів і вони не можуть замінити BI DSS group, - це взаємно доповнючі послуги. 
Консалтинг BI DSS group більше чи менше реалізований з 2007 року і до цього часу, з урахуванням доданих елементів у 2011...2014 роках і пізнішевідображений у авторських наукових  і блогерських публікаціях і має підтверджену вірність і перспективність.

Сфери консалтингу BI DSS group визначаються загальноприйнятими сферами застосування додатків Business Analytics and Business Intelligence, Knowledge Management System. Акцент зроблено на наступних особливостях.

  • Business Intelligence та творчість, креативність.
  • System Analysis and Business Intelligence. 
  • R&D (дослідження і розвиток) корпоративних Стратегій Великих Даних  (Big Data Strategy).
  • Business Intelligence+KMS - як система складних концепцій, технологій, кращих практик і програмних засобів підтримки рішень не тривіальними знаннями.
  • Особливості таксономії (візуальної класифікації-схеми) Business Analytics software and Businesss Intelligence. 
  • Особливості визначення і вибору кращих постачальників програмного забезпечення у сфері Business Analytics/Business Intelligence за останні десятиліття і на перспективу. Безпомилкові оцінки BI DSS Group з 2007 року і далі.
  • Проблемні питання R&D Business Intelligence в Україні порівняно з іншими країнами та в заданій країні порівняно з іншими країнами.
  • Особливості різних поколінь Business Intelligence  BI 1.0, BI 2.0, BI 3.0, а також практичної реалізації Business Intelligence (BI 1.0, BI 2.0, BI 3.0) у часткових сферах роботи з обмеженими  інформаційно-аналітичним обміном та веб-мережами, ін.
  • R&D FASMI+(OLAP+), Data Mining+, Dashboards+, Scorecard, Adhoc query, ETL+, Content analysis+, KMS+, GIS+, SCADA+, Social media analytics/CRM+ та інших додатків, що адаптуються й удосконалюються для заданих проблемних областей роботи.
  • R&D моделей управлінської аналітичної інформації (даних і знань), які забезпечують ефективне функціонування Business Analytics and Business Intelligence software: 
    • Верифікована авторська модель структуризації інформаційно-аналітичної інформації для управління: АВ+ВПП+РР+ (Атрибути, Викладання + Висновки, Прогнози, Пропозиції + Рішення,Результати+ ).
    • Верифікована удосконалена  прийнята у журналістиці модель викладання інформації Five Ws+ (Six Ws+).
    • Верифікована гібридна трьохкомпонентна модель знань штучного інтелекту FPS (Frame, Production Rules, Semantic Network) для забезпечення автоматизації обробки інформації і управління механічними об'єктами на основі багатовимірної інформації.
    • Верифіковані моделі число-лінгвістичних кольоро-графічних оцінок (ЧЛО) для покращання автоматизації і візуалізації.
    • Верифікована модель ROLAP Star Chema+ для Data Marts, Data Warehouse. 
  • Розробка і реалізація  архітектури програмного забезпечення СППР (DSS) та експертних систем (Expert System, ES), узгоджених з Business Intelligence (DSS BI, DSS BI2.0, DSS BI3.0, ES BI) з елементами віддаленого управління пристроями.
  • Розробка і реалізація архітектури програмного забезпечення GIS BI (Geospatial Business Intelligence, Spatial DSS BI).
  • Розробка і реалізація архітектури програмного забезпечення Social Media DSS BI, Social Media Spatial DSS BI.
  • Удосконалення системи SCADA шляхом об’єднання її з Business Analytics|Business Intelligence (SCADA BI).
  • Удосконалення систем IoT шляхом використання Business Analytics|Business Intelligence.
  • R&D концепції Мережевого ергатичного організму (Network Ergatic Organism, NEO) спільно з концепціями Business Analytics|Business Intelligence, M2MIoTNetwork Centric OperationsC4ISR
  • Удосконалення таксономії DSS - Decision Support System (СПР, СППР - систем підтримки прийняття рішень) з урахуванням Business Intelligence (BI) у розширеному тлумаченні (DSS BI, DSS BI 1.0, DSS 2.0, BI 3.0), ін.
  • Визначення вимог до рівнів інформаційно-аналітичної підготовки IT-спеціалістів, маркетологів, аналітиків і  управлінців.
  • Покращання практичної спрямованості навчальних занять з  автоматизації інформаційно-аналітичних технологій шляхом залучення провідних українських компаній до участі у навчальних заняттях, спільного виконання науково-дослідних і практичних робіт - на прикладі компанії SemanticForce (Social Media Analytics/CRM) у ННП Житомирського військового інституту, з 2012.
  • Покращання практичної спрямованості навчальних занять з  автоматизації інформаційно-аналітичних технологій і управління шляхом залучення для вивчення і дослідження продукції провідних світових  компаній і спілкування з менеджерами цих компаній - на прикладі Gartner, IDC, Panorama Software, Tableau, Microsoft, Google, Bing, Alexa, ін.
  • Доповненя методик системного аналізу для вивчення у навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз" методами Business Intelligence+ (OLAP, Data Mining, ін.). Для прикладу, метод аналізу ієрархій Сааті доцільно вважати  частковим відображенням багатовимірного OLAP-кубу.
  • Особливості вивчення Business Intelligence у навчальній дисципліні СППР (DSS), виходячи з того, що BI є другим поколінням DSS, ін.
  • R&D у навчально-науковому процесі технологій розробки екосистем веб-сайтів на прикладі Web-лабораторій  SiteLabs DSS, SiteLabs SLS, які реалізовані у ННП ЖВІ НАУ, ННП ЖВІ ДУТ, ін. Побудовано і досліджується 50+ екосистем веб-сайтів з приєднаними  комплектами соцмереж та засобів Google (Search Consol, Google Analytics, Google Ads, Google Custom Search, Google Adsense, Google Мій бізнес, ін. ), Bing, Яндекс, Alexa, ін., на ~10 веб-хостингах. Інформація про дослідження опублікована у web та у збірниках наукових праць з 2012 р.
  • R&D у навчально-науковому процесі  веб-систем підтримки навчально-наукової роботи і практичної роботи - на прикладі веб-систем «Система+» (System+, SistemPl) у ННП ЖВІ НАУ, ННП ЖВІ ДУТ, ГО "Фонд "Відкрита політика"", ін. Інформація про дослідження опублікована  у web та у збірниках наукових праць з 2012 р.
  • Використання й удосконалення методик оцінки ефективності складних інформаційно-аналітичних hi-tech систем -  на прикладі BI Decision Matrix компанії Panorama Software для оцінювання платформ Business Intelligence та інших. Апробовано у навчально-науковому процесі ННП ЖВІ НАУ, ННП ЖВІ ДУТ та на практиці.
  • Застосування Business Analytics|Business Intelligence+ для підтримки інформаційної безпеки web-систем. На прикладі складної веб-системи "Система+" (у тому числі Business Intelligence+KMS, Система+, SiteLabs DSS, SiteLabs SLS з приєднаними соцмережами Google+, Pinterest, Facebook, Twitter, ін.), веб-системи ГО "Фонд "Відкрита політика" з приєднаними соцмережами, інші (~10 веб-хостингів, 50+ екосистем веб-сайтів (блоги, магазини) з комплектом соцмереж, з комплектом SEO та SMM засобів Google, Bing, Alexa, Яндекс, ін.).Частина результатів реалізована у навчально-науковому процесі  ННП ЖВІ НАУ, ННП ЖВІ ДУТ, ін., опублікована у web з 2012 р.
  • Оцінка ефективності автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з використанням методу аналізу ієрархій Сааті, інтегрованого з OLAP (на основі захищеної методики та її реплік, з урахуванням BI Decision Matrix (BI Comparison Matrix) компанії Panorama Software).
  • Методика розробки моделі знань про наявні інформаційні ресурси на аналітичному центрі з використанням експертного морфологічного багатовимірного OLAP аналізу елементів і властивостей моделі, яка обирається (на основі захищеної методики).
  • Вибор раціональної моделі подання знань для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру (на основі захищеної комплексної моделі даних і знань).
  • Аналіз і тлумачення моделей команд і контролю на  основі С2+ (Command and Control+), для прикладу, C5ISR 

Примітка. 
    На жаль, щодо C4ISR у Вікіпедії  20.09.19 р. була наявна дезінформація про модель побудови корпоративної інформаційно-аналітичної системи для ЗСУ, а саме - відсутня сторінка про C4ISR з причини некомпетентності і зловмисності вікі-адміністраторів, вказаних у публікації "Про критерії швидкого вилучення статей у Вікіпедії та зв`язані сторінки". 
    На жаль, українська вікі-сторінка про Network-centric warfare також тривалий час містила дезінформацію - було вказано, що концепція дає інформаційні переваги, але фактично  ця концепція  дає переваги у бойових діях. У теперішній час вона написана спеціалістом, проте не у сфері Network-centric warfare, що накладає певний негативний відбиток на викладання змісту цієї дефініції.  
    На жаль, Вікіпедія давно стала полем інформаційної нападу на національну оборону і безпеку України, особливо у сфері hi-tech, необхідно усунути недоліки у цій сфері,  змінити склад вікі-адміністраторів та правил. Проте, це виключно складно зробити.

Вказані тут напрямки R&D часто не "добре забуте старе" як дехто думає. Ймовірно, цей розвиток також НЕ рух "по спіралі розвитку Гегеля", проте поступальний рух вперед. 

Круковський Ігор, Карпати, Business Intelligence+KMS
Карпати, автор статті разом з гірською косулею, яка буває дуже неслухняною і любить демонструвати бійцівський характер 

Коментарі

Krukovsky каже…
У 2009 Україна стала учасницею Програми урядової безпеки Microsoft (Government Security Program). В рамках програми компетентні органи отримують доступ до коду операційної системи Microsoft, а також до технічної документації та консультацій фахівців. У березні 2012 вісім продуктів Microsoft отримали сертифікати Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, що підтверджує їхню відповідність вимогам технічного захисту інформації в державі: Microsoft Windows 7 Enterprise SP1 Microsoft Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition SP1 Windows SQL 2008 R2 Enterprise Microsoft SharePoint Server 2010 SE Microsoft Exchange 2010 SE Microsoft Lync Server 2010 EE Microsoft Forefront Threat Management Gateway2010 Microsoft Forefront Endpoint Protection 2010 Раніше для використання в державних установах були сертифіковані операційні системи — Windows Vista і Windows XP SP.

Все було зроблено вірно. А SAP & Oracle сертифіковані?

АІСА-2009 зберігає повну актуальність до цього часу і може розвиватися у сфері багатовимірного інтелектуального аналізу даних на основі модульно-уніфікованої острівної архітектури ще багато років, практично нескінченно.

АІСА-2009 забезпечує дослідження і поступове нарощування функцій Мережевого ергатичного організму (Network ergatic organizm, NEO, Business Intelligence NEO, див. http://dss-bi.com.ua/index.files/BI_NEO.htm) у організації, заснованій на знаннях (Knowledge Based Organization)

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець