Перейти до основного вмісту

Мережево-центричні бойові дії і та особливості мережево-центричних систем цивільного призначення

Особливості Network-centric warfare, network-centric systems, Big Data МТС, Київстар,,Нова пошта,Приват 24,Аваль,


Військові технології і дослідження є важливим фактором впливу на розвиток більшості технологій. Серед них важливе місце мають технології Network centric warfare, NCW (мережево-центричні бойові дії або мережево-центрична війна).

NCW визначаються високим рівнем використання мережевих інформаційних технологій, інтегрованих у вищі органи управління, військові частини, підрозділи і їх окремі елементи, щоб допомогти їм швидко знаходити цілі, обмінюватися інформацією, створювати спільну базу даних та спільно швидко опрацьовувати велику кількість цілей, підвищуючи ефективність бойових місій. Керівники можуть у реальному часі оцінювати де знаходяться свої, дружні і ворожі сили. Керовані підрозділи отримують  підвищений рівень ситуативної обізнаності за допомогою спільних бойових даних про дислокацію ворога, стан дружніх військ, ін. Питання "ситуативного управління" давно є класичною проблемою для технологій artificial intelligence ("штучного інтелекту").

Підрозділи можуть отримати підвищений ступінь поінформованості про ситуації у  окремій місії за допомогою невеликих передавальних та приймальних вхідних та вихідних комп’ютерів, які є у підрозділах та окремих операторів чи їх груп. Командири з самого верху можуть легко знаходити та візуалізувати підрозділи на власній електронній карті з високим ступенем точності та інформаційної підтримки, - щоб прийняти найкраще рішення. Це також надає молодшим командирам більше ініціативи звертати увагу на різні цілі, у тому числі які, можливо, не були помічені раніше без використання передових інтегрованих комунікаційних технологій.

Важливими технологічними пристроями NCW є транспондери IFF (приймач-передавач "свій-чужий"), глобальна система позиціонування, пристрої радіозв'язку, пристрої радіолокаційного контакту, інші. 

"Остаточна мрія" NCW полягає у тому, щоб підрозділи у всьому спектрі, від космосу, повітря, моря та суші, обмінюватися даними розвідки, розподілу сил і засобів придушення противника, контролювали ураження противника у режимі наближеному до реального часу й аналізували результати цієї роботи.

На жаль, в існуючих пубікаціях за тематикою мережево-центричної війни приділяється мала увага багатьом суб`єктивним і об`єктивним недолікам парадигми NCW на практиці.

Деякі недоліки Network centric warfare

Недоліком Network centric warfare на практиці є велика залежність від технологічної зручності, від навичок користувачів та складність у контролі електронних викидів. 

Великі розміри комп`ютерних мереж NCW робить ці комунікації вразливими до ворожих атак, які у війні високотехнологічних сторін будуть намагатися знищити ключові вузли, перешкоджаючи концепції "робастності", "самовилікування" мережі. 

Реалізація мережецентричної парадигми потребує значної смуги пропускання електромагнітних і цифрових електронних сигналів.

Необхідність шифрування, секретність і можливість перехоплення і спотворення сигналів ворогом також є основними проблемами NCW. 

Випромінювання будь-якого радіо- та мікрохвильового сигналу можуть бути відносно легко виявлені ворожими підрозділами радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби (РЕР і РЕБ), які можуть виявляти позиції підрозділів чи окремих операторів навіть не знаючи змісту повідомлень.

Одночасне масоване застосування великої кількості приймально-передаючих радіоелектронних засобів, як правило, викликає проблеми електромагнітної сумісності. Застосування цих засобів в умовах застосування потужних засобів РЕБ теж має слабопередбачувані негативні наслідки.

Масоване застосування комп`ютерної техніки у мережево-центричних бойових діях викликає значне збільшення  витрат на комп`ютерну техніку, збільшення кількості ІТ-персоналу і витрат на їх утримання, які безпосередньо не знищують ворожі сили, хоча можуть зробити важливі доповнення у цю справу.    

Мережецентрична парадигма має  й інші проблеми, для прикладу, радіопередавальні-приймальні комунікаційні системи мають проблеми з електромагнітною доступністю на складній місцевості (міські центри, гори, ін.).

Багато проблем NCW будуть виявлятися у перспективі, адже вони поки мало відомі з причини обмеженого застосування мережецентричних бойових дій. 

Концепція NCW породила Big Data  ("великі дані") у їх класичному розумінні і Big Data Analytics.

До цього часу не було масштабних мережево-центричних бойових дій між потужними і технологічно розвиненими країнами для масового активного протистояння засобам NCW, для прикладу з Росією. У таких мережецентричних бойових діях важливі розвідувально-управляючі системи, такі як, для прикладу, літаки типу AWAKS і навіть космічні супутники можуть стати достатньо вразливими елементами. Це стосується багатьох інших підсистем і елементів на фізичному й віртуальному рівнях.

Особливості застосування мережево-центричних систем цивільного призначення

Мережево-центричні системи (системи, робота яких побудована на комп`ютерних мережах) вже тривалий час успішно застосовуються у цивільних сферах, де мережецентричність реалізувати значно простіше ніж у бойових діях. Прикладом мережецентричних систем у бізнесі є великі транспортні логістичні компанії (залізниця, великовантажні автомобільні перевезення), компанії стільникового зв`язку, ін. 

Під брендом "великі дані" (big data), впровадили по суті мережево-центричні системи для підтримки  бізнесу  провідні українські компанії мобільного зв`язку російського походження "МТС" та "Київстар",  див. 

Big Data от Киевстар - Для поиска новых клиентов 
Великі дані для малого бізнесу - Райффайзен Банк Аваль

 Аналіз інтерфейсів користувача самої популярної в Україні банківської веб-системи Приват-24 також показує, що вона для банку побудована подібно до мережево-центричної системи.


Розгляд електронних інтерфейсів та повідомлень транспортної логістичної системи "Нова пошта" також показує, що вона функціонує як специфічна мереже-орієнтована система.


Подібних прикладів можна наводити багато. Проте видно, що застосування мережево-центричних систем є важливим чинником успіху потужних організацій у теперішній час і у перспективі. 

Більш детальний аналіз особливостей мережецентричних бойових дій (NCW) та мережецентричних систем цивільного призначення виходить за рамки даної статті і може бути наданий окремо.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець