Перейти до основного вмісту

РНБОУ відкрила доступ до ГІС користування надрами України

ГІС РНБОУ, система моніторингу використання надр України

Секретар РНБО України Олексій Данілов у вівторок в Офісі Президента України Володимира Зеленського презентував загальнодоступну систему моніторингу користування надрами у рамках інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру країни «СОТА». По суті це Географічна Інформаційна Система (ГІС) спеціалізованого призначення. 

23 липня 2021 року Глава держави Володимир Зеленський своїм Указом № 306 увів у дію рішення РНБО України від 16 липня 2021 року «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави».

З-поміж іншого, виконання цього рішення сприятиме покращенню процесу обміну даними між державними органами з метою моніторингу та контролю за користуванням надрами.cota_1412_2.jpeg

Оскільки моніторинг та контроль за користуванням надрами є питаннями національної безпеки, у рамках ІАС «СОТА» Апаратом РНБО України було створено систему моніторингу користування надрами.

Основою системи є ГІС-портал, де представлена та автоматизовано оновлюється інформація про спецдозволи на користування надрами, кінцевих бенефіціарних власників та засновників компаній, які є власниками спецдозволів, умови видачі та історію зміни статусів, територію, де розташовані надра, видобуток за останній рік та за весь час дії дозволу, родовища корисних копалин, свердловини нафти та газу, нараховану рентну плату на спецдозвіл і сплату ренти в контексті власників дозволів та громад тощо.

Відповідні інтегровані дані надані Державною службою геології та надр, Державною податковою службою та Міністерством юстиції України, оновлюються в автоматизованому режимі.

Відповідно до Конституції України надра є об’єктами права власності Українського народу. Станом на 14 грудня 2021 року в Україні діє 3070 спеціальних дозволів на користування надрами, 581 з яких з участю держави. Ці дозволи знаходяться на території 1046 громад, їх власниками є 2061 юридична особа та 64 фізичні особи-підприємці. У 2020 році їх власники сплатили 51,4 млрд грн рентної плати (включно з користуванням водними ресурсами).

Як повідомлялося раніше, Апаратом РНБО України розроблена та введена в експлуатацію сучасна інформаційно-аналітична система Головного ситуаційного центру країни «СОТА».

 

 ГІС моніторингу користування надрами України на сайті РНБОУ (minerals.rnbo.gov.ua)

Коментарі

Krukovsky каже…
1. Сам факт виставлення у відкритий доступ ГІС моніторингу користування надрами України (Президент України Володимир Зеленський, секретар РНБОУ Олексій Данілов) - це факт переходу e-governmence в Україні на принципово більш високий рівень відкритості і ефективності державного управління.

2. Якщо у цій ГІС моніторингу користування надрами України реалізовані елементарні функції експертної системи (alerts), то система повинна видавати автоматичні сповіщення про наближення закінчення строку дії ліцензії, ін.

3. Не зрозуміло, чи реалізовані у цій системі обовязкові для hi-tech систем функції Business Intelligence (OLAP+, Data Mining (класифікація, кластеризація, виявлення одночасних подій і їх послідовностей, виявлення аномальних відхилень, ін.))

Довідково. Електро́нне урядува́ння — спосіб організації державної влади за допомогою систем локальних інформаційних мереж та сегментів глобальної інформаційної мережі, що забезпечує функціонування органів влади в режимі реального часу та робить максимально простим і доступним щоденне спілкування з ними громадян, юридичних осіб, ... Вікіпедія
Krukovsky каже…
_ Розгляд Географічної інформаційної системи РНБОУ моніторингу користування надрами України показує, що це колосальна праця високих рівнів (демократичного, правового, організаційного, аналітичного, ІТ). Все-таки є спрощені функції OLAP - швидкого багатовимірного аналізу даних (https://minerals.rnbo.gov.ua/main).
_ Для повноцінного і найбільш корисного аналізу користувачі повинні бачити у Табличній Формі ВСІ Первинні Дані Системи. Таблична форма представлення первинних даних дозволить незалежним аналітикам застосувати свої засоби OLAP+, Data Mining, Dashboards, Scirecard, ad-hoc qwery, та інші, які можуть бути більш наочними ніж встановлені за замовчуванням в інтерфейсі Системи моніторингу надр України на сайті РНБОУ.
_ Дуже важливою проблемою є підтримання Системи моніторингу за використанням надр України - в актуальному стані, захищено від пошкоджень. Згідно вимог до таких систем, первинні дані повинні зберігатися у трьох різних базах (дзеркалах), захищених від пошкоджень. Необхідно встановити відповідальність за неправдиві відомості і за пошкодження даних. Необхідно забезпечити історичне наслідування Системи при зміни влад, секретарів РНБОУ, Президентів України. Ймовірно, дзеркальні копії Системи повинні бути в РНБОУ, Президента України, ВР України, ін.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець