Перейти до основного вмісту

Оновлена Таксономія IDC програмного забезпечення для великих даних і аналітики

Певний час назад консалтингова компанія IDC обновила таксономію програмного забезпечення для Business Analytics (ділової аналітики) - доповнила її засобами для накопичення й обробки Big Data (великих даних) та ін. - у результаті "система систем" отримала уточнену назву IDC Big Data and Analytics Software Taxonomy (Таксономія IDC програмного забезпечення для великих даних і аналітики). У цій таксономії розширені й ускладнені підсистеми зберігання даних - додали Nonrelational Analytics Data Stories  (нереляційні бази даних) та інше, позначили цю підсистему підсистем  як Big Data Management Tools/Platforms. Часто використовують нову назву, додатково до традиційних Data Warehouse (сховищ даних) -  Data Lake (озера даних). Озеро даних - це система або централізоване сховище даних, що дозволяє зберігати всі наявні в організації структуровані, напівструктуровані, неструктуровані та двійкові дані часто у своєму природному (власному) необробленому форматі. 

IDC Big Data and Analytics Software Taxonomy, 2019

Рис.1. IDC Big Data and Analytics Software Taxonomy, 2019

На основі всіх даних організації працює необхідна для Business Analytics (ділової аналітики) підсистема підсистем Analytics and Performance Management Applications (Спеціалізовані програми для аналітики та управління ефективністю). Всі дані організації (Big Data) обробляє розширена підсистема підсистем Business Intelligence and Smart Analytics Tools. 

Тобто Big Data є вхідною інформацією для засобів Business Intelligence, які підтримують прийняття (вироблення) рішень (Decision Support, Decision Making).

Згідно рекомендацій DSS BI Group,  у цій системі в організації (підприємстві) обов`язковими елементами мають бути неявно вказані у таксономії зовнішні засоби Big Data Analytics стільникового зв`язку, внутрішні і зовнішні засоби аналітики Social media для коментарів веб сайтів і соціальних мереж, для прикладу див. SemanticForce Social Media DSS BI (Social Media Analytics/CRM), ін. 

Частина засобів Business Intelligence and Smart Analytics Tools, Analytics and Performance Management Applications, - може бути реалізована на основі DSS BI group, - як DSS BI 2.0, DSS BI 3.0/Cloud Computing, GIS DSS BI, Expert System/BI, Web-Site DSS BI, Web-Hosting DSS BI, SCADA DSS BI, Network Ergatic Organizm, ін. Це забезпечує деякі додаткові практично корисні функції інформаційно-аналітичної підтримки рішень з елементами автоматизованого чи автоматичного управління, у тому числі у силових структурах у сфері оборони, різносторонньої безпеки, раціонального планування й організації громадського транспортного забезпечення, різних видів бізнесу, ін. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець