Перейти до основного вмісту

Фейк росіян про злам АСУ ЗСУ “Delta”

Фото: dou.ua: збори команди "Аеророзвідки" у 2019 році, де обговорювали систему "Дельта".

На сайті Мілітарний опублікована стаття про те, що російські спецслужби у соціальних мережах масово поширюють фейкову інформацію про успішний злам української військової інформаційної системи підтримки рішень та ситуаційної обізнаності “Delta”.

Першого листопада в одному із Telegram-каналів з’явилася інформація про те, що українську програму управління військами “Delta” нібито зламали.

“Джокер зламав хвалену програму управління військами “Дельта”, якою активно користуються ЗСУ. Щоб було зрозуміло, це та програма, в яку для керування військами вносяться усі дані про свої війська та війська супротивника, котрі регулярно оновлюються з появою розвідданих. Дуже зручна річ. Те, що наші спецслужби отримали до неї доступ, каже про те, що ми тепер знаємо все про супротивника і знаємо все те, що знає ворог про наші сили, засоби та їхнє місцезнаходження”, – пише автор російського пропагандистського каналу.

Фейкова інформація, котру поширюють російські медіа

За інформацією, що була опублікована українським журналістом Юрієм Бутусовим, російські спецслужби постійно намагаються проникнути у телефони та комп’ютери посадовців Сил оборони України. У серпні їм це у двох випадках вдалось.

“Технологія була примітивна, фішинг через поштові скриньки та соцмережі, тобто розсилка посилань, перехід на які вживлював програму-вірус, яка викривала паролі користувача. До “Delta” під’єднані багато користувачів, все це дорослі люди зі званнями та посадами, але серед них знайшлось двоє, хто відкрив вірусну програму та завантажив на свій гаджет російський вірус. Один користувач з підрозділу в районі Кривого рогу, інший з району Харкова. Це дозволило росіянам зайти в програму. Зламу системи “Delta” не відбулось, оскільки ворог отримав паролі. На випадок проблем, пов’язаних із людським фактором, у системі в кожного користувача є свій обмежений рівень доступу та певний рівень даних, які він може бачити. Через це росіяни змогли побачити тільки невеликий обсяг інформації, який стосується російських військ”, – пише Бутусов.

За словами журналіста, несанкціонований вхід до системи швидко помітили, проте ворогу вдалося подивитись один з фрагментів системи – він мав доступ до нього протягом 13 хвилин. Ця інформація відображала розташування російських військ на півдні України. Судячи зі сказаного, ворог отримав розуміння структури та можливостей системи “Delta”. Наразі отримані розвідданні про дислокацію військ вже втратили актуальність. З обома користувачами, які допустили необачне поводження з програмним забезпеченням, працює контррозвідка.

Базове розуміння про роботу системи росіяни отримали влітку, однак повідомлення про її злам почали з’являтися лише зараз. Інформаційна атака відбулась через декілька днів після того, як Україна представила “Delta” на презентації під час закритого заходу НАТО TIDE Sprint. Імовірно, саме на хвилі популярності новини про те, що Україна розробила нову військову інформаційну бойову систему, росіяни вирішено зробити вкид дезінформації для дискредитації.

Також незрозуміло, чому українські військові восени провели вдалі наступальні операції, якщо Росія дійсно зламала систему “Delta” і мала доступ до усієї інформації про сили та розташування української армії. Нагадаємо, що саме в під час вересня-жовтня ЗСУ успішно деокупували усю Харківську область та частину Херсонської.

Delta

“Delta” – система збору, обробки та відображення інформації про ворожі сили, координації сил оборони, а також забезпечення ситуаційної обізнаності за стандартами НАТО, розроблена Центром інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України.

Система ситуаційної обізнаності використовується для планування операцій та бойових завдань, координації з іншими підрозділами, захищеного обміну інформацією про розташування сил противника тощо. Зокрема, у “Delta” інтегровані чат-боти, розроблені Мінцифрою – “єВорог” та СБУ – “STOP Russian War”.

За словами розробників, “Delta” забезпечує об’ємне розуміння простору бою в режимі реального часу, інтегрує інформацію про противника від різноманітних сенсорів та джерел, у тому числі – розвіддані на цифровій мапі. Програма не потребує додаткових налаштувань і може працювати на будь-якому пристрої – ноутбуці, планшеті або в мобільному телефоні.

Тільки в цьому році система мала більше 30 релізів нових функцій, щоб максимально відповідати умовам мережецентричної війни та потребам військових в отриманні актуальних та перевірених даних про ворога.

“Delta є хмарним рішенням і вже зараз впроваджує стандарти НАТО та останні тренди індустрії, такі як cloud native environment, zero trust security, multi domain operations”, – розповів розробник “Delta”, майор Сергій Гальчинський.

Платформа та сервіси “Delta” побудовані за стандартами НАТО, тож система сумісна з аналогічними рішеннями, які використовують армії країн-членів альянсу. Саме тому до української делегації був підвищений інтерес з боку учасників НАТО Tide Sprint, зазначили українські військові.

Висновки

Можна зламати будь-яку комп`ютерну систему, тому як правило, - це не свідчення надзвичайного професіоналізму. Багато систем, створених тисячами  "будівельників", руйнують одинаки (термінатори чи злодії). Найбільш відомим руйнівником є Герострат.   

Якщо зловмисний злам інформаційної системи дійсно цінний і успішний, то його ретельно приховують, тому що зламана інформаційна аналітична система ситуативної підтримки прийняття рішень є джерелом особливо цінної інформації для ворога.

Будь-який злам має бути виявлений. Простим результатом виявлення може бути ліквідація незаконного доступу, до інформації, ін. Більш складним результатом повинна бути подана противнику дезінформація через "злам" автоматизованої інформаційно-аналітичної управлінської системи, а також  виявлення сексотів ворога які підтримували цей "злам". З цією метою необхідно провокувати керовані хакерські злами інформаційних систем, як відповідний пункт організації ведення бойових дій, яка передбачає заходи введення противника в оману -  це окремий пункт цілі (завдань) на бій (операцію). Подання дезінформації через хакерів (розвідників) підриває довіру до їх інформаційної роботи - як у них так і у споживачів їх інформації.

Проявом високого професіоналізму є розробка і використання системи підтримки прийняття рішень на основі мережево-центричної концепції, для прикладу, відповідно до C4ISRNET (С4ISR = Command and Control (C2), Communications, Computers, Intelligence, Surveillance, Reconnaissance). Відповідні технології запропоновані і розвиваються у ЗС США, вони визначають базові тренди у цій сфері. Проте, мережево-центрична бойова система не тестувалася у протиборстві з високотехнологічних противником, яким є РФ. Мережево-центричну систему складно створити, проте не так складно їй протидіяти. Під час російсько-української війни технології мережево-центричних бойових дій проходять високотехнологічне "бойове хрещення", отримують новий розвиток.

Елементи мережево-центричної концепції розроблялися і розроблені в СРСР і в РФ, проте зі значним відставанням від США і НАТО. СССР (населення 293 млн. людей), а тим більше РФ (населення 143 млн. людей) не спроможні самостійно розробити повноцінну систему мережево-центричних бойових дій , насамперед тому, що вона базується на високо-технологічних американських, європейських або китайських апаратних компонентах і тому буде завжди знаходитися під контролем виробників апаратно-програмного забезпечення і його компонентів. Проте, у РФ, ймовірно, створені і використовуються спрощені елементи концепції мережево-центричних бойових дій, які мають певну ефективність у бойових діях проти України. Проте, головною роллю РФ у цій сфері можливо вважати протидію бойовим мережево-центричним системам збройних сил високотехнологічних країн, спроби використовувати їх для отримання доступу до воєнної інформації. Безмежна хвалькуватість російської пропаганди не покращить ситуацію, неможливо нескінченно обманювати свій народ і міжнародну громаду.   Ймовірно, країни Євросоюзу, НАТО і КНР більше не будуть поставляти в РФ високотехнологічні компоненти для озброєння. Путінська геополітика залишила РФ без перспективи.

Більше 15-ти років назад в Україні була запропонована концепція бойового мережевого ергатичного організму (Network Ergatic Organizm) - як удосконалення інформаційно-управлінських систем Business Intelligence+ та Network-centric warfare. Цю систему необхідно розвивати і реалізовувати на практиці. Business Intelligence є важливою основою цієї системи.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець