Перейти до основного вмісту

КНР розробляє свій аналог JADC2 проти США

Joint All-Domain Command and Control or JADC2 (Об’єднане командування та контроль за всіма доменами) — це концепція, яку Міністерство оборони США розробило для об’єднання датчиків усіх видів своїх  збройних сил у єдину мережу на основі штучного інтелекту. Ці гілки включають ВПС, Армію, Корпус морської піхоти та ВМС, а також Космічні сили. Кожна військова гілка має свою ініціативу, яка сприяє JADC2; армія має Project Convergence, флот має Project Overmatch, а ВВС мають Advanced Battle Management System, також відому як ABMS. Космічні сили мають Національну оборонну космічну архітектуру ( NDSA ) Агентства космічного розвитку.

Китай розробляє власну версію JADC2 для протидії США. 

На цій фотографії серпня 2022 року, наданій китайським інформаційним агентством Сіньхуа, член Народно-визвольної армії дивиться в бінокль під час військових навчань, а на задньому плані видно тайванський фрегат Lan Yang. (Лінь Цзянь/Сіньхуа через AP/File)

ВАШИНГТОН — Китай проводить нову військову конструкцію, відому як Multi-Domain Precision Warfare, щоб об`єднати свої сили від кібернетики до космосу. За словами офіційних осіб США, ця спроба підживлюється необхідністю протистояти ініціативі Пентагону «Об’єднане командування та контроль у всіх областях» (Joint All-Domain Command and Control or JADC2 ).

Як і JADC2, основна оперативна концепція MDPW, як відомо, спирається на взаємопов’язані командування та контроль, зв’язок, комп’ютери, розвідку, спостереження та рекогносцировку для швидкої координації вогневої потужності та виявлення іноземних слабких місць (command and control, communications, computers, intelligence, surveillance and reconnaissance to quickly coordinate firepower and expose foreign weaknesses), - відповідно до щорічного звіту про військову могутність Китаю, який США Міністерство оборони передало Конгресу в листопаді.

«Як ми зазначаємо у звіті, ця нова концепція покликана допомогти визначити ключові вразливості в операційній системі супротивника, а потім завдати точних ударів по цим вразливостям, які можуть бути кінетичними або некінетичними», — сказав журналістам високопоставлений чиновник оборонного відомства США. 28 листопада на умовах анонімності. «По суті, це спосіб, яким вони думають про пошук у різних доменах, щоб виявити вразливі місця в операційній системі супротивника, а потім використати їх, щоб спричинити її збій».

Китайська армія, Народно-визвольна армія , «вважає війну зі знищенням систем наступним способом війни», додав чиновник. Згідно з цією передумовою, війна більше не зосереджена виключно на знищенні ворожих сил; скоріше, виграє команда, яка може порушити, скалічити або відверто знищити базові мережі та інфраструктуру іншого.

ПОВ'ЯЗАНІ

Розвідувальне управління Міністерства оборони США формує «китайську місійну групу» для відстеження суперника.

«Це дійсно демонструє нашу довгострокову відданість Індійсько-тихоокеанському командуванню США та потенційній боротьбі з Китаєм», — сказав начальник штабу.

США вважають Китай першою загрозою своїй національній безпеці, а Росія займає друге місце. Дві держави вже давно інвестують у військову науку і техніку. Зіткнення з ними означає кардинальні зміни в операціях проти повстанців, які визначили попередню і тривалу еру Америки на Близькому Сході.

«Очевидно, що Сполучені Штати були зосереджені насамперед на інших загрозах протягом останніх двох десятиліть. Це змінилося», – сказала помічник міністра оборони з питань безпеки Індійсько-Тихоокеанського регіону Елі Ратнер на заході 8 грудня , організованому мозковим центром American Enterprise Institute . «Частково це почало змінюватися під час адміністрації Обами. Це прискорилося за адміністрації Трампа і дійсно викристалізувалося за цієї адміністрації».

Щоб зберегти перевагу над обома державами та іншими технологічно підкованими супротивниками, Пентагон намагається реалізувати JADC2, - підключити все всюди для комунікацій і міжнародної співпраці. Пов’язуючи колись розрізнені війська та бази даних на суші, в повітрі, на морі, в космосі та в кібернетичному просторі, керівники оборонних відомств кажуть, що США можуть завдавати ударів швидше, ефективніше та з великої відстані.

Однак це поняття піддається пильній перевірці з боку законодавців і зовнішніх експертів, які висловили застереження щодо координації між армією, авіацією та флотом; як зрештою буде вимірюватися успіх; і його загальну ціну. Тільки ВМС хотіли близько 195 мільйонів доларів США для проекту Overmatch, свого внеску в JADC2 на 2023 фінансовий рік, що на 167% більше, ніж 73 мільйони доларів, отриманих у 2022 році.

Оверматч, зокрема, виконується за зачиненими дверима, керівники служби неохоче говорять, а деталі залишаються скелетними. За словами Браяна Кларка, старшого наукового співробітника та директора Центру оборонних концепцій і технологій Інституту Гудзона, цей таємний шлях використовується для того, щоб вивести Китай з рівноваги та залишитися поза зоною його численних вух і очей.

«Ключ до цього полягає в тому, щоб не крутити руку щодо речей, які ви насправді намагаєтесь зібрати разом. Вони дуже обережні щодо операційної безпеки для цих предметів, пов’язаних із Overmatch», — сказав Кларк C4ISRNET на початку листопада. «Оскільки ми розглядаємо це в дуже короткостроковій перспективі, і оскільки Військово-Морський Флот не спромігся створити широкий спектр і кількість безпілотних систем, у ВМС є лише кілька хитрощів у своєму рукаві щодо того, як він може поєднуйте різні системи для створення ланцюжків вбивств. Через ці обмеження вони мають дуже обережно показувати, які комбінації вони вважають найціннішими».

Офіційні особи в Пекіні протягом багатьох років шукали силу, що володіє інформацією, здатною домінувати в мережах і бомбардувати цілі з різних місць за допомогою різноманітної зброї.

«Військові документи КНР описують інформатизовану війну (informatized warfare) як використання інформаційних технологій для створення оперативної системи систем (system-of-systems), яка дозволить НОАК здобувати, передавати, обробляти та використовувати інформацію (to acquire, transmit, process, and use information) під час конфлікту для проведення спільних військових операцій на землі, включаючи морський, повітряний, космічний, кіберпросторовий і електромагнітний спектр» (ground, maritime, air, space, cyberspace, and electromagnetic spectrum domains), — йдеться у звіті. «НОАК прискорює впровадження командних інформаційних систем (command information systems), надаючи силам і командирам покращену обізнаність про ситуацію та підтримку прийняття рішень для більш ефективного виконання спільних місій і завдань для перемоги у інформатизованих локальних війнах» ( informatized local wars).

JADC2 спирається на штучний інтелект і складні обчислення , щоб швидко просіювати гори даних і приймати рішення на полі бою. Згідно зі звітом, MDPW Китаю — вперше "дражнили" у 2021 році — та інші його підходи до конфлікту також.

«Оскільки PLA продовжує зосереджуватися на вдосконаленні своєї здатності вести інформаційні війни та перемагати в них, майбутні інформаційні системи, ймовірно, впроваджуватимуть нові технології, такі як автоматизація, великі дані, Інтернет речей, штучний інтелект і хмарні обчислення для підвищення ефективності процесів» (automation, big data, the internet of things, artificial intelligence, and cloud computing to improve process efficiencies,”) «НОАК вже розпочала цей процес, застосувавши аналітику великих даних (big data analytics), яка об’єднує різноманітні дані для покращення автоматизації та створення повної картини в реальному часі для бійців».

Державні витрати Пентагону на штучний інтелект, включаючи автономію, різко зросли до 2,5 мільярдів доларів у 2021 фінансовому році після перевищення 600 мільйонів доларів у 2016 році. Технологія, орієнтована на програмне забезпечення (software-centric technology), може допомогти транспортним засобам орієнтуватися, передбачити, коли потрібне технічне обслуговування, і допомогти ідентифікувати та класифікувати цілі. 

Головний інформаційний офіцер ВПС США  Лорен Кнаусенбергер (The U.S. Air Force’s chief information officer, Lauren Knausenberger) у листопаді заявила , що служба потребує «більшої автоматизації», незважаючи на те, що вже «робить дуже цікаві речі» з ШІ в лабораторії, на полі бою та «в речах, які ми створюємо сьогодні».

За даними Управління підзвітності уряду (Government Accountability Office, or GAO), федерального наглядового органу, станом на квітень 2021 року реалізовувалося щонайменше 600 проектів штучного інтелекту, у тому числі кілька, пов’язаних із основними системами озброєння, такими як безпілотний літальний апарат MQ-9. Щонайменше 232 підприємства здійснюються армією. Повітряно-космічні сили разом мають справу з понад 80.

ПОВ'ЯЗАНЕ

США та Велика Британія є партнерами з питань командування та управління під час завершення проекту Convergence

У проекті «Конвергенція» армії США цього року брали участь війська Великої Британії та Австралії, що стало першим для експерименту «Об’єднане командування та управління всіма доменами».

Щоб перешкодити зростаючим міжнародним амбіціям КНР, США створюють альянси з обміну інформацією з дружніми країнами Індо-Тихоокеанського регіону. Серед них Австралія, Індія, Японія та Південна Корея . Такі механізми є основою JADC2, яка передбачає так зване партнерське середовище місії, де можна збирати, захищати та поширювати дані з низки іноземних джерел.

На початку цього року сенатори в проекті щорічного законопроекту про оборону доручили Міністерству оборони зосередитися на створенні JADC2 в Індійсько-Тихоокеанському командуванні США — мовчазне визнання могутності Китаю на тлі кровопролиття в Україні. У той час як законодавці стурбовані Східною Європою та підтримали відправку військової техніки на передову, Китай залишається довгостроковою руйнівною проблемою.

Ретнер з Пентагону сказав, що звіт про військову потужність Китаю документує «зростаючу наполегливість, цей зростаючий примус, що стосується Східно-Китайського моря, як це стосується Південно-Китайського моря, на лінії фактичного контролю над Індією і, звичайно, проти Тайваню». «Ми також бачимо більш глобальну НОАК, — сказав він, — яка розгортає установки по всьому світу, дуже амбітні прагнення демонструвати силу, підтримувати владу за кордоном».


Джерела (орієнтовний переклад з англ. мови на україську) 

Joint All-Domain Command and Control. From Wikipedia, the free encyclopedia. 

China developing own version of JADC2 to counter US. By Colin Demarest


Висновки DSS BI analytics+

1. Китай розвинувся до сучасної супердержави світового рівня, насамперед, за рахунок мирної співпраці і запозичення технологій Заходу та захоплення технологій СРСР, Росії

2. Ймовірно, війна РФ проти України - це прихована війна "чужими руками" КНР з метою захоплення України і розвалу Євросоюз і НАТО.

3. Конфронтація із Заходом і партнерами приведе КНР до занепаду. 

4. У 2008 році у науковому центрі Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова розроблено і прийнятий початковий варіант концепції Мережевого Ергатичного Організму, розвинений на основі моделей Ергатичного організму в Інституті кібернетики України в Києві (1975 р.). Концепція і можливі реалізації Мережевого ергатичного організму і у теперішній час є найбільш концептуально досконалими формами Командних Інформаційних Систем  (command information systems -  у термінах цієї публікації). Концепцію Мережевого Ергатичного Організму підтримали вчені-кібернетики, які разом з д.т.н. проф. Павловим В.В. приймали участь у розробці Ергатичного Організму в Інституті кібернетики - д.т.н., проф. Воронін А.М. та д.т.н., с.н.с. Баранов В.Л., інші відомі вчені.  Зазначимо, що у той час у ЖВІ проходили навчання офіцери НОАК, яких  інформував  викладач про відкриті відомості з цієї тематики.

5. США ведуть у цілому вірну геополітику, спрямовану на підтримку у світі миру заснованого на правилах. Завдячуючи цьому КНР підняла свій ВВП у десятки разів та вперше в історії Китаю принципово підвищила рівень життя населення. РФ змогла відновитися після розпаду СРСР. Для забезпечення миру у світі НАТО і партнери, КНР повинні припинити війну РФ проти України, РФ повинна повернути Україні всі захоплені території включно з Кримом, Україну необхідно прийняти в ЄС і в НАТО - це життєво необхідно для всіх.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець