Перейти до основного вмісту

Про робота-собаку V60 і NCEO і мереже-центричний ергатичний організм

Виконавчі пристрої (роботи (безпілотні системи), ін) можуть активуватися різними сигналами - автоматично або автоматизовано. 

Концепції і програмно-апаратні можливості розроблених з 2008 року мереже-центричного ергатичного (людино-машинного) організму NEO (NCEO - Network-сentric Ergatic Organizm), DSS BI (Decision Support System/Business Intelligence), ES BI (Expert System/BI), GIS DSS BI визначили можливості автоматичного або автоматизованого запуску роботів (безпілотних систем) та інших виконавчих засобів, комплексів, систем або людей. 

У цій публікації показаний приклад пристроїв (роботів-собак) Ghost Robotics Vision 60 (V60) Quadruped, які можуть запускатися за допомогою сигналів від NEO (DSS BI, ES BI, GIS DSS BI). Після запуску ці hi-tech пристрої (роботи-собаки) можуть діяти самостійно і взаємодіяти з користувачами за допомогою своїх комплексів зв`язку. Розглянуті тут  роботи-собаки (ергатичні (людино-машинні) системи) можуть бути частинами більш широких мереже-центричних організмів (NEO, NCEO).

Як приклад, далі поданий орієнтовний переклад цікавого і корисного опису робота-собаки у статті: Ghost Robotics V60 Unmanned Ground Vehicle, USA

Ghost Robotics Vision 60 (V60) Quadruped — це високоміцний, маневрений безпілотний наземний транспортний засіб (UGV) середнього розміру, розроблений для оборони, національних і корпоративних застосувань.

Виготовлений компанією Ghost Robotics, розробником чотириногих роботів, що базується в США, всепогодний UGV служить роботом-собакою на основі біомеханіки собаки.

Робот-собака V60 може використовуватися в неструктурованих міських і природних місцевостях.

Ghost Robotics V60 end soldiers

Військово-повітряна база ВПС США Тиндалл отримала роботизованих собак для інтеграції в 325-у ескадрилью сил безпеки в березні 2022 року. Безпілотні наземні системи використовуються для безпеки та патрулювання на базі.

Тестування

V60 Quadruped проходить випробування з US Homeland Security для допомоги в патрулюванні південного кордону країни.

Собака-робот була випробувана в практичних вправах, щоб оцінити її можливості в реалістичних сценаріях. Він також тестується Групою майбутніх можливостей (FCG) оборонного обладнання та підтримки (DE&S), яка входить до складу Міністерства оборони Великобританії (MOD) і армії Великобританії.

Солдати 23-го інженерно-десантного полку у співпраці з експертами DE&S Expeditionary Robotics Center of Expertise (ERCoE) оцінюють потенційні випадки використання безпілотної системи для передових командувань армії.

Під час випробувальної кампанії оцінюється придатність робота-собаки для таких застосувань, як доставка критично важливих припасів, дослідження небезпечних зон або виконання бойових завдань.

Бойова група 16 повітряно-штурмової бригади, глобальні сили реагування армії Великобританії та перша бригада, удосконалена робототехнікою та автономними системами, придбала V60 Quadruped для підтримки своїх експериментів.

Австралійська армія використовувала інтерфейс мозок-комп’ютер для керування чотириногим роботом Ghost Robotics під час демонстрації на тренувальному полігоні Маджура в Канберрі, Австралія, у травні 2022 року. Ця технологія дозволяє оператору керувати роботом-собакою за допомогою мозкових хвиль, виявлених біосенсором на потилиці.

Дизайн і особливості Ghost Robotics V60

Ghost Robotics V60 UGV має міцну конструкцію, що дозволяє швидко адаптуватися до нових умов за допомогою ядра керування в сліпому режимі. Ноги і руки системи можна міняти місцями.

UGV важить 51 кг і може перевозити корисне навантаження вагою до 10 кг. Систему можна зібрати і розібрати протягом 15 хвилин.

V60 Quadruped управляється оператором за допомогою панелі керування, яка виглядає як ігровий контролер.

Він може працювати в невідомих середовищах і повертатися в положення, навіть якщо датчики зору виходять з ладу, ін.

Очікується, що чотириногий Ghost V60 забезпечить покращену обізнаність про ситуацію для наземних сил. Очікується також, що він буде розгорнутий для підтримки солдатів на передовій, виконуючи їх очі та вуха.

Чотириногий робот може долати різні типи місцевості, включаючи скелі, пісок і пагорби, а також сходи. Він може ходити, бігати, повзати, лазити та плавати в складних умовах.

Програмне забезпечення

Ghost SDK дозволяє клієнтам налаштовувати поведінку та програми автономності V60.

Ghost Mobile, мобільний додаток для Android, можна використовувати окремо або з додатковим контролером джойстика. Це дозволяє контролювати місію та автоматизувати відтворення записів, а також діагностику, керування відео та датчиками.

Програмне забезпечення Ghost Autonomy забезпечує  зменшення ризику зіткнення з об’єктами та розпізнавання об’єктів.

Датчики, комунікації та електроніка

Безпілотна система може бути оснащена червоним, зеленим, синім (RGB) і time-of-flight (TOF) для об’ємного зондування, а також тепловими/інфрачервоними (ІЧ) датчиками. Він також може бути оснащений CBRN (Захист від зброї масового ураження) та спеціальними датчиками.

Інтеграція систем виявлення світла та визначення дальності (LIDAR) дозволяє користувачеві отримувати 3D-зображення навколишнього середовища для оцінки потенційних загроз. (Примітка DSS BI: Лідар — технологія отримання та обробки інформації про віддалені об'єкти за допомогою активних оптичних систем, що використовують явища відбиття світла і його розсіювання в прозорих і напівпрозорих середовищах. Лідар як прилад являє собою, як мінімум, активний далекомір оптичного діапазону.)

Камери, встановлені спереду, ззаду та з боків, пропонують огляд на 360° і покращують обізнаність про ситуацію, що важливо для користувачів для планування ефективних стратегій.

V60 використовує Wi-Fi і зв’язок 4G/LTE з подвійною SIM-картою, а з’єднання 5G зараз тестується.

Обчислювальною системою, інтегрованою в робота-собаку, є процесор/графічний процесор NVIDIA® Xavier . Він інтегрований із материнською платою, радіоприймачем, комутатором Gigabit Ethernet (GigE), глобальною навігаційною супутниковою системою (GNSS) та іншою електронікою.

Акумулятор і зарядка

Робот-собака живиться від стандартної літій-іонної батареї ємністю 1250 Вт·год. Портативна система бездротової зарядки IP67 забезпечує постійну цілодобову роботу.

Продуктивність Ghost Robotics V60

Ghost Robotics V60 Quadruped може подолати близько 10 км на одному заряді. Він забезпечує 21 годину роботи в режимі очікування, від восьми до десяти годин у змішаному використанні та до чотирьох годин у безперервній роботі.

Система може розвивати максимальну швидкість 3 м/с і працювати при температурах від -40°C до 55°C.

Джерело: https://www.army-technology.com/projects/ghost-robotics-v60-unmanned-ground-vehicle-usa/

Зауваження DSS BI analytics+

У режимі очікування робот-собака може споживати мінімум енергії, тоді його основні функції як робота можуть активувати: датчик руху у навколишньому середовищі; команда людини, сигнал управління від NEO, NCEO, DSS BI, GIS, GIS BI, ES BI. 

Досвід показує, що якщо у режимі очікування включені тільки тригер управління від вказаних вище ергатичних систем і (або) датчик руху і (або)елементарні короткі функції оповіщення, то робот може бути у режимі очікування в енергонезалежному режимі як мінімум кілька місяців, а не тільки менше доби. 

У разі знаходження робота-собаки у "режимі засади" функції спостереження за навколишнім середовищем і активації робота-собаки можуть виконувати значно простіші і дешевші системи. 

Створення роботів-собак подібних до Ghost Robotics Vision 60 (V60) Quadruped викличе активну розробку сценаріїв їх застосування і модифікації. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець