Перейти до основного вмісту

В Україні завершилася наукова конференція INSCIENCE CONFERENCE 2023

Навіть в умовах щоденних бойових дій і масованих ракетних атак важливо не забувати про науку — з таким меседжем пройшла наукова конференція в Україні INSCIENCE CONFERENCE 2023.

Протягом двох днів 39 спікерів, 15+ з яких приїхали з США, Естонії, Південної Кореї, Литви, Німеччини та Франції, говорили про відбудову України та представляли важливі наукові розробки, які сприятимуть її розвитку.

Протягом конференції можна було з перших вуст дізнатися про технології й медицину майбутнього, актуальні дослідження та нові відкриття. Зрозуміти, як наука допомагає впоратися з наслідками війни. Особисто познайомитися з неймовірними вченими й інноваторами, які змінюють світ на краще.

Протягом першого дня конференції можна було на власні очі побачити український ударний дрон Punisher та поспілкуватися з командою UA Dynamics, яка створила його майже не помітним для радарів.

— У чому перевага цього дрона? Він невеликий за розмірами, двигуни з низьким рівнем шуму, нульова теплова сигнатура, можливість контрольованого зменшення радіосигналу та радіопрозорі матеріали. Все це робить його майже не помітним для радарів. Punisher летить на відстань до 45 кілометрів і потребує 15 хвилин для старту. Після 5 хвилин перезаряджання вже готовий до наступного завдання. Окрім акцій прямої дії, цей безпілотник використовують для розвідки, пошуку й порятунку, він може нести контейнер із медикаментами, який скидається пораненим. Він є високоточною альтернативною артилерійській або ракетній зброї для ураження цілей на дистанціях 25–45 км, — розповів директор компанії UA Dynamics, яка розробила дрон Punisher, Максим Музика.

Максим Музика — директор компанії UA Dynamics, яка розробила дрон Punisher. Ветеран російсько-української війни. У 2014 році був оборонцем Донецького аеропорту, а у 2015-2016 роках виконував завдання як командир групи 73-го морського центру ССО імені отамана Антіна Головатого. Закінчив Київський політехнічний університет імені Ігоря Сікорського.

ЦІкавим учасником конференції також був аерокосмічний інженер, письменник та засновник Mars Society Роберт Зубрін, який займається аерокосмічними дослідженнями та розробками. Роберт приїхав до Києва, щоб поділитися власними досвідом і думками стосовно розвитку космічної сфери в Україні.

З 1996 року Роберт Зубрін є президентом компанії Pioneer Astronautics та очолив понад 70 успішних проєктів з розвитку технологій для NASA, Збройних сил США, Міністерства енергетики та приватних клієнтів. Він особисто керував будівництвом експериментальної станції для дослідження Марса в канадській Арктиці. Роберт Зубрін є чинним президентом Марсіанського товариства.

— Війну в Україні певним чином можна назвати першою космічною війною. Попри те, що люди гинуть на землі, Україна має змогу боротися з росією за допомогою технологій, які підкріплені космосом. Тобто це розвідка із застосуванням космічних технологій, комунікація шляхом використання космічних технологій, зброя з наведенням, яка використовує космічні технології, — висловив свою думку Роберт Зубрін.

Він також ґрунтовно розповів про космічну сферу, поділився думками стосовно радянського минулого, наголосив на необхідності створення нових космічних програм та висловився стосовно стану космічного стану росії.

Про космос та розвиток космічної сфери в Україні читайте згодом у інтерв’ю АрміяІнформ з Робертом Зубріним.

Також протягом першого дня наукової конференції кореспонденти АрміяInform мали можливість поспостерігати за роботою «Cапера Буковини» — роботизованого комплексу для гуманітарного розмінування, який складається з наземного робота сапера та дрона-сапера.

На виставці також можна було побачити підводного робота для виявлення вибухонебезпечних предметів. Нині команда науковців займається вдосконаленням підводного робота, щоб той міг виконувати пошук навіть у водоймах із поганою видимістю, для чого відповідні підрозділи ДСНС України вимушені спускати аквалангістів.

Гості конференції могли поспілкуватися зі спікерами з NASA, Skeleton Technologies, Punisher, Національного антарктичного наукового центру та інших.

— Brave1 — єдине вікно для взаємодії з інвесторами. Нині є дуже великий попит і зацікавленість міжнародних компаній щодо проведення тестувань в Україні. Ми хочемо, щоб міжнародні компанії заходили в Україну й розвивали своє виробництво саме тут


Важливою подією став виступ радіобіологині з Інституту проблем безпеки АЕС НАН України Олени Паренюк, яка досліджує вплив радіації на бактерії, що живуть у Чорнобильській та Фукусімській зонах відчуження.

— Чорнобильська зона відчуження та територія ЧАЕС — унікальні. Хоча вони є місцем техногенної катастрофи, їх можна використовувати для досліджень космосу. Точніше космічної радіації — однієї з причин, чому ми поки не можемо подорожувати на Марс, — повідомила Олена Паренюк.

Радіобіологиня також розповіла, чому бактерії, що живуть у зруйнованому ядерному реакторі, можуть допомогти нам у розбиранні зруйнованих енергоблоків та що потрібно для створення лабораторії космічних досліджень у Чорнобилі.

Ще однією цікавинкою конференції стала презентація робота, який здатен виконувати різні військові завдання. До прикладу, багатофункціональний робот може виконувати роботу сапера та самостійно закладати боєприпаси.

Крім того, на конференції виступив віцепрезидент із питань уряду та зв’язків з громадськістю Skeleton Technologies, мільярдної компанії, яка виробляє вчетверо ефективніші промислові батареї, Арно Кастене. Він також керує ініціативою Adopt a drone, яка займається постачанням дронів для української армії.

— Skeleton Technologies — європейський технологічний лідер у галузі високопотужних накопичувачів енергії зі швидкою зарядкою для транспортних, мережевих, автомобільних і промислових застосувань. Моя компанія розробляє та виробляє рішення для зберігання енергії, щоб допомогти компаніям зменшити викиди CO₂ та заощадити енергію. Технології накопичення енергії суперконденсатора та SuperBattery, засновані на запатентованому вигнутому графені, являють собою найбільший технологічний прогрес у галузі за останні 20 років, — розповів Арно Кастене.

Skeleton Technologies співпрацює з найбільшими компаніями світу, як-от: Siemens, Honda, Shell, Škoda Electric, CAF, Європейське космічне агентство. Продукція компаній зменшує викиди CO₂ і споживання палива, поліпшує якість електроенергії та сприяє ширшій електрифікації найбільших галузей промисловості в усьому світі для боротьби зі зміною клімату.

Отже, протягом двох днів присутні на конференції INSCIENCE CONFERENCE 2023 мали змогу випробувати на собі новітні технології та поспілкуватися з неймовірними вченими й інноваторами, які змінюють світ на краще.

Кожен квиток на конференцію — це донат на доступну науку для дітей. 30 % від коштів з квитків організатори заходу передають науковому лекторію Science4Kids, щоб діти могли отримувати безоплатний українськомовний контент від учених.

Джерело: АрміяІнформ, кореспонденти Ольга Мосьондз, Світлана Кирган

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець