Перейти до основного вмісту

Про деякі доповіді на 14-й НМК Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова

 

У розглянутих авторських доповідях розкриті нові теми для навчання і покращання підтримки рішень. Запропоноване пройшло успішну верифікацію у навчально-наукових  процесах ЖВІ, МАУП та у науково-практичних роботах.

фрагмент Збірника 14 НМК ЖВІ, тези доповідей Круковського Ігоря
Фрагмент збірника тез доповідей 14 НМК ЖВІ імені С.П. Корольова

1. Про вивчення Business Intelligence у навчальній дисципліні "Системи підтримки прийняття рішень", СППР (Decision Support System, DSS). 

Увага! У деяких публікаціях Business Intelligence в Україні і в РФ помилково перекладають як "Бізнес аналітика". Проте, дефініція Business Analytics значно ширша ніж її складова підсистема Business Intelligence (BI).Якщо говорити узагальнено, то актуальним до цього часу є визначення провідної консалтингової компанії Gartner у 1996 році про Business Intelligence: "...програмні засоби, що функціонують в рамках підприємства і які забезпечують функції доступу та аналізу інформації, яка міститься в сховищі даних, а також забезпечують прийняття правильних і обґрунтованих управлінських рішень".  

Деякі провідні практики і консультанти у США не зовсім точно визначали Business Intelligence як DSS 2.0 (Система підтримки прийняття рішень другого покоління).

 Також, у теперішній час виділяють три покоління Business Intelligence: BI 1.0, BI 2.0, BI 3.0/Cloud Computing. Проте, під час розвитку від BI 1.0 (з 1996) до BI 2.0 (з 2008) у деяких популярних у пошуковій видачі публікаціях  використовувалося позначення Business Intelligence, а не BI 1.0. Тому деякі поверхнево підготовлені викладачі та консультанти використовують як засоби і архітектуру Business Intelligence (BI) застарілий набір засобів BI 1.0. Проте, з 2008 року використовується архітектура BI 2.0 або  BI 3.0/Cloud Computing. Важливою відмінністю від BI 2.0 є використання елементів Text Mining, ін.  

2. Про вивчення Business Intelligence у навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз".

Роз'яснення. Business Intelligence є найбільш сучасною частиною Decision Support System, DSS (СППР - Систем підтримки прийняття рішень). Відповідно, для прикладу, у Київському національному університеті  імені Тараса Шевченка є КАФЕДРА СИСТЕМНОГО АНАЛІЗУ ТА ТЕОРІЇ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ на ФАКУЛЬТЕТІ КОМП'ЮТЕРНИХ НАУК ТА КІБЕРНЕТИКИ. Кафедра здійснює підготовку бакалаврів за професійним спрямуванням "Системний аналіз та теорія прийняття рішень" та магістрів за спеціальністю "Системний аналіз". Про актуальність досліджень свідчить той факт, що 31 грудня 2022, внаслідок ворожого ракетного обстрілу значних ушкоджень зазнала будівля корпусу факультету комп'ютерних наук та кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Випускники факультету комп’ютерних наук та кібернетики оголошують збір для відновлення приміщень корпусу за допомогою БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «НЕЗАЛЕЖНЕ МАЙБУТНЄ» (@cfindfuture, https://cfif.charity). Факультет комп'ютерних наук та кібернетики складається з 9 кафедр: обчислювальної математики, моделювання складних систем, дослідження операцій, теоретичної кібернетики, теорії та технології програмування, математичної інформатики, системного аналізу і теорії прийняття рішень, прикладної статистики, інформаційних систем.

Виходячи з нерозривного зв'язку Cистем підтримки рішень і Cистемного аналізу, у навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз" доцільно вивчати Business Intelligence

3. Про доцільність залучення провідних українських компаній до участі в навчальних заняттях в інституті 

Роз'яснення. Розглядається на прикладі співпраці з компанією Semanticforce: для проведення навчально-наукових семінарів з викладачами, науковими співробітниками, ад'юнктами,аспірантами, студентами, курсантами; для видачі студентам завдань для дипломних робіт; для науково-практичних і науково-навчальних робіт у сфері Social Media Analytics/CRM, Social Media DSS BI; для спільної підготовки і підтримки у світових консалингових заходах у вказаній сфері).

4. Про доповнення до методик системного аналізу, які вивчають в навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз".

Роз'яснення. Це, насамперед, часткові методики багатовимірного OLAP аналізу та Data Mining, ETL, які за своєю ефективністю для вирішення практичних задач підтримки прийняття рішень або вироблення рішень (decision support, decision making) дуже доповнюють класичні методи теорії системного аналізу.

Заключення

Тези доповідей і ця коротка інформація про них не розкривають весь зміст вказаних тут тем доповідей. Звертайтеся за консультаційною допомогою до DSS BI consulting. 

Адже ознайомлення з деякими навчальними (навчально-методичними) публікаціями і jcj,kbdj публікаціями у Вікіпедії показує, що вони вносять ДЕЗІНФОРМАЦІЮ щодо змісту концепцій, технологій, програмних засобів і часткових алгоритмів аналізу і синтезу у бізнес аналітиці (Business Analytics) і Business Intelligence. Причинами цього, ймовірно, є перенавантаженість викладачів бюрократичною роботою, відносно часта зміна навчальних дисциплін у розкладі по викладачам, відносно швидкоплинна робота і звільнення викладачів; бажання організаторів навчально-наукової роботи на всіх бюрократичних рівнях вище кафедри мати потужні важелі впливу на викладачів, слабке знання викладачами англійської мови, небажання переходити із застарілої радянської термінології на загальноприйняту але часто  суперечливу англомовну термінологію (від СППР до DSS), ін.

Посилання на додаткові науково-практичні і науково-навчальні публікації.

  • Круковський І. А. Удосконалені вимоги до реалізації OLAP у DSS для часткових проблемних областей інформаційно-аналітичної роботи / І. А. Круковський // Військово-технічний збірник. - 2010. - Вип. 3. - С. 26-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vtzb_2010_3_8.
  • Круковський І.А. Узагальнена архітектура системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence у розширеному тлумаченні / І.А. Круковський // Вісник ЖДТУ. – 2010. – Вип. 2 (53). – С. 103-111.
  • А.І. Валюх, І.А. Круковський, В.Л. Сімаков. Експертна система, узгоджена з Business Intelligence 2.0 // Вісник ЖДТУ. – Житомир, 2011. – Вип. 2 (57). – С. 53–62 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://archive.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vzhdtu/2011_2/8.pdf.
  • І.А. Круковський, А.І. Валюх. Удосконалена архітектура об’єднаної із засобами OLAP і DataMining експертної системи з розширеним логічним виведенням на моделі подання знань FPS для геоінформаційної системи / Геоінформаційні системи у військових задачах. Другий науково-технічний семінар 21‑22 січня 2011 року. – Львів: Академія Сухопутних військ, 2011. – С. 153-155.
  • Б. М. Герасимов, О. М. Перегуда, І. А. Круковський. Методика оцінки ефективності автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи / Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації НТУУ “Київський політехнічний інститут”. – К., 2008. – Вип. 3. – С. 29-37.
  • Б. М. Герасимов, І. А. Круковський. Методика розробки моделі знань про наявні інформаційні ресурси на аналітичному центрі з використанням експертного морфологічного багатовимірного OLAP аналізу її елементів і властивостей / Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – К., 2008. – Вип. 1. – С. 14-20.
  • Б. М. Герасимов, І. А. Круковський. Методика вибору раціональної моделі подання знань для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру // Проблеми створення, випробовування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем. Технічні науки : зб. наук. праць / Житомир. військ. ін-т Нац. авіац. ун-ту. – Житомир, 2008. – Вип. 1. – С. 178-187.
  • Title of thesis Doctor of Philosophy (PhD): System of support of analytical work of corporate informative analytical center. Date: 18 February 2011.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розробки геопросторової системи підтримки прийняття рішень на основіBusiness Intelligence 2.0/3.0 / І.А. Круковський // "IV Січневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 40-42.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розробки і реалізації Geospatial Business Intelligence / І.А. Круковський // Геоінформаційні системи у військових задачах : ІІ наук.-техн. семінар 21–22 січн. 2011 року. – Львів : Академія Сухопутних військ, 2011. – С. 117–125.
  • Круковський, Ігор Анатолійович; Хомів, Богдан Арсенович; Гаврилюк, Всеволод Леонідович (2013). ІЄРАРХІЧНО-СИНЕРГЕТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ SOCIAL MEDIA ANALYTICS/SOCIAL CRM З BUSINESS INTELLIGENCE І З ГЕОГРАФІЧНОЮ ІНФОРМАЦІЙНОЮ СИСТЕМОЮ. Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Технічні науки (uk) 0 (1(64)). с. 60–69. ISSN 1728-4260. doi:10.26642/tn-2013-1(64)-60-69.
  • І.А. Круковський, В.Л. Гаврилюк, Б.А. Хомів Проблемні питання використання і розвитку засобів SocialMedia Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence  та з елементами ГІС – на прикладі платформи SemanticForce / "IVСічневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум ) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 42-45.
  • Круковський І.А., Дзюба І.С. Про впровадження у навчальний процес питань вивчення сучасних технологій обробки інформації на основі IDC`s Business Analytics Software Taxonomy / Модернізація українського суспільства в умовах євроінтеграції: [збірник наукових робіт] / за заг. ред. Т.В. Семенюк, С.М. Коляденко, Н.П. Павлик. — Житомир : Вид-во Житомирського державного університету імені Івана Франка, 2016. – С. 122-126.
  • Круковський І.А. Архітектура експертної системи з розширеним виведенням на трьохкомпонентній гібридній моделі подання знань // Зб. наук. пр. ВІТІ НТУ України «КПІ». – 2009. – Вип. 3. – С. 20–24.
  • І.А.  Круковський, О.М. Перегуда. Експертна система на гібридній моделі подання знань /  Технічні науки : зб. наук. праць. Спецвипуск 1 / Житомир. військ. ін-т ім. С. П. Корольова Нац. авіац. ун-ту. – Житомир, 2010. – С. 58-68.
  • І. А. Круковський Методика розробки моделі знань для системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з наявними інформаційними ресурсами на корпоративному інформаційно-аналітичному центрі з використанням морфологічного багатовимірного OLAP аналізу / Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем. Технічні науки : зб. наук. праць / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2007. – Вип. 12. – С. 133-141. Інв. № 444.
  • Круковський І. А. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з інформацією медіазасобів / І. А. Круковський // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. – К., 2006. – Вип. 3. – С. 45-51.
  • Н.І. Горбачова, І.А. Круковський, І.М. Круковська Business intelligence та творчість, креативність / - С .195-201. Інтелектуальна, академічна та творча обдарованість: спільне і відмінне : матеріали круглого столу, 20 січня 2012 р., м. Київ / Ін-т обдарован. дитини НАПН України, Нац. центр "Мала академія наук України" ; [упоряд.: Саміленко Р. А., Веселка Ю. Б.]. - Київ : ІОД, 2012. - 206, [1] с.
  • Круковський І.А. Застосування Business Intelligence  у сфері інформаційної безпеки. Доповідь на міжвідомчому міжрегіональному семінарі Наукової Ради НАН України «Технічні засоби захисту інформації». Житомир, 11.03.2011 р. (рекомендовано до публікації у фахових наукових виданнях).
  • Б. А. Хомів, С. А. Лупенко, В.В. Яцишин, І. А. Круковський. Формалізація й уніфікація термінів та понять в області оцінювання опінії на основі стандарту якості програмних систем ISO 9126 / Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем : збірник наукових праць. Вип. 8 / Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету. – Житомир : ЖВІ нау, 2013. – С. 173-185.
  • Ю.А. Колос, И.А. Круковский. Влияние погрешностей весовых коэффициентов на эффективность системы / Тематический научно-технический сборник. - Житомир: ЖВУРЭ. - 1993. –С.41-47.
  • Д.В. Пясковский, Ю.А. Колос Ю.А., И.А. Круковский И.А. Методика оценки эффективности сложной системы / Тематический научно-технический сборник ЖВУРЭ ПВО. - Житомир: ЖВУРЭ. - 1994. –С.32-38.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець