Перейти до основного вмісту

Ділова співпраця Win-Win («Виграш-Виграш»)

Win - перекладається з англійської як "успішний результат у змаганні, конфлікті, парі чи іншій справі; перемога" (якщо іменник). Win-win (українською: "перемога–перемога") — це концепція в теорії ігор (game theory), яка є кооперативною грою для двох або більше сторін і означає, що всі сторони, які беруть участь у грі, повинні отримати вигоду. Win-win підкреслює синергетичні переваги (спільний ефект більше простої суми), тому всі сторони, які беруть участь у грі, намагатимуться зробити все можливе, щоб отримати вигоду для себе та для всіх сторін. Якщо безпрограшний сценарій не досягнуто, сценарій стає програшним сценарієм за замовчуванням, оскільки всі сторони програють, якщо підприємство провалиться. Математична безпрограшна гра – це гра з ненульовою сумою (zero-sum game).



У теорії ігор (game theory) "безпрограшна гра" (win–win game), яку часто називають "безпрограшним сценарієм" (win–win scenario) — це окремий випадок гри з ненульовою сумою, яка дає взаємовигідний результат для двох або більше сторін. Якщо безпрограшний сценарій не досягнуто, сценарій стає програшним сценарієм за замовчуванням, оскільки всі сторони програють, якщо підприємство провалиться. Її також називають грою з позитивною сумою і є протилежністю грі з нульовою сумою (zero-sum game).

Хоча вона не придумала цей термін, процес інтеграції Мері Паркер Фоллетт, описаний у її книзі «Творчий досвід» (Longmans, Green & Co., 1924), є основою того, що ми зараз називаємо ідеєю «взаємного виграшу» у задачі "вирішення конфліктів". 

Див. також


Джерело 


Приклади 

1. Згідно 14-ти зустрічей у форматі Рамштайн у 2022...2023 р.р., більше ніж 50 країн допомагають зброєю Україні звільнити свою територію від російських окупантів. Така взаємна геополітична допомога вигідна всім. У кінцевому результаті це вигідно навіть Росії, а також КНР яка помилково здійснює, на жаль, неявну підтримку російської агресії. Це також вигідно і Ірану, який помилково конфліктує з країнами ЄС і НАТО, а у останній рік здійснює явну підтримку зброєю агресії Росії проти України, фактично проти ЄС і НАТО. Ще більш недоречно виглядають позиції Індії, ПАР та Бразилії яких Росія і КНР втягують у процеси дестабілізації світу, що приведе до програшу всіх, особливо країн, які потребують багато продовольчих товарів. 

2. Більше ніж 50 країн поставляють Україні різноманітні види озброєння і військової техніки (ОВТ). З однієї сторони, це дозволяє українським партнерам  "утилізувати"  "старі" види ОВТ, дослідити ефективність нових видів ОВТ, перезапустити процеси R&D, промисловість, ін. З іншої сторони, це дозволяє Україні дослідити ефективність своїх й іноземних видів ОВТ, інтегруватися в ЄС і в НАТО, створити основу для перезапуску в Україні R&D та економіки у тісній інтеграції з партнерами. Проте, внаслідок злочинної безумної російської воєнної агресії, Україна втратила і продовжує втрачати багато українців, які загинули чи поранені, покалічені унаслідок війни або безповоротно емігрували в інші країни; росія зруйнувала значну кількість матеріальних і нематеріальних ресурсів України. Це може привести до загального програшу за результатами російської агресії. Слабка втіха для українців -  знищення РФ як держави-тюрми (раніше так сталося з російськими міжнародними формуваннями СЭВ ("Совет Экономической Взаимопомощи"), ОВД ("Организация Варшавского Договора"), СССР (Союз Советских Социалистических Республик)), ін. Очевидно, що голова КНР Сі Цзиньпін планує у будь-якому випадку контролювати значну частину сибірських та далекосхідних ресурсів Росії та переробляти їх у експортну продукцію для контрольованих Китаєм держав і територій (Росія чи нова Московія, Індія, Африка, Південна Америка, окремі країни розділеного ЄС, ін.)

3. Відносно невеликий але корисний проект: британська компанія BAE Systems відкрила в Україні офіс для виробництва гаубиці L119, яка має калібр 105 мм стандарту NATO. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець