Перейти до основного вмісту

Power Query - це що?

Power Query - коротко

Power Query — це інструмент ETL, створений корпорацією Майкрософт для вилучення, завантаження та перетворення даних, який використовується для отримання даних із джерел, їх обробки та завантаження в одну або кілька цільових систем.

Power Query - деталізовано

Power Query — це інструмент ETL , створений корпорацією Майкрософт для вилучення , завантаження та перетворення даних , який використовується для отримання даних із джерел, їх обробки та завантаження в одну або кілька цільових систем. Power Query доступний у кількох варіаціях у Microsoft Power Platform і використовується для бізнес-аналітики на повністю або частково самообслуговуваних платформах. Його можна знайти в такому програмному забезпеченні, як Excel , Power BI , Analysis Services , Dataverse , [1] Power Apps , Azure Data Factory , SSIS , Dynamics 365 , а також у хмарних службах, таких як Microsoft Dataflows, [2] включаючи Power BI Dataflow, який використовується з онлайн-служба Power BI або дещо більш загальна версія Microsoft Dataflow, яка використовується з Power Automate .

ETL тісно пов’язаний із моделюванням даних , а для перетворення Power Query можна використовувати для розробки логічної моделі даних у тих випадках, коли дані ще не мають такої моделі або якщо є потреба в подальшому розвитку моделі даних.

Історія

Power Query було включено як додаткову функцію в Power Pivot (використовується для створення зведених таблиць тощо) у Excel 2010 та 2013. У Excel 2016 функція на короткий час була перейменована на Get & Transform , але з тих пір вона отримала назву Power Query знову.

Функція Let 

Power Query, написаний мовою M, складається з виразу let, де дані та вирази можуть посилатися один на одного, і виразу in , який містить вихідні дані. Рядки у виразі let (які також називаються кроками) відокремлюються комою в кінці кожного рядка, за винятком останнього рядка. Коментарі пишуться в стилі C, причому вбудовані коментарі починаються символом косої риски ( /), а блокові коментарі, які можуть охоплювати кілька рядків, розділяються символами /*та */. Мова M є потужною та інколи необхідна для виконання певних форм запитів, але для багатьох звичайних завдань користувачі також часто можуть взаємодіяти з Power Query через графічний інтерфейс користувача без безпосередньої роботи з мовою M.

DirectQuery 

У Power BI використання M-коду дещо обмежене в DirectQuery, на відміну від Import, який має всі можливості. Це пов’язано з вимогою, згідно з якою M-код у DirectQuery повинен бути переведений у SQL під час виконання.

Згортання запитів 

Згортання запитів — це здатність Power Query перетворюватися на один запит у джерелі даних (наприклад, у Transact SQL). Таким чином, Query Folding працює як традиційний процес ETL і дозволяє працювати з даними перед завантаженням. Згортання запитів не завжди підтримується. Індикатори згортання (такі як згортання, не згортання, може згортатися, непрозорий, невідомий) можуть вказувати, до якого кроку може згортатися запит. Запити без згортання потрібно буде виконувати на стороні клієнта. Порядок запитів може визначати, скільки кроків буде складено.

Дивіться також 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець