Перейти до основного вмісту

DSS BI у кластері термінів і похідні професії (DSS BI Analyst, Designer, Project Lead, ETL Specialist,...)

DSS BI, або BI DSS і подібні - це скорочення від Decision Support System & Business Intelligence 

DSS - перекладають і тлумачать як "Системи Підтримки Прийняття Рішень" (СППР). Засоби DSS (СППР), а також Business Intelligence введені у США. Видно, що у російському і українському перекладах з`явилося додаткове слово ("прийняття").  Характерний для всієї ІТ-сфери в СРСР неточний переклад терміну "DSS" як "СППР" привів до того, що деяка частина спеціалістів на пострадянському просторі не ідентифікувала СППР як російський переклад DSS і не знала, що ці терміни позначають одне і те ж саме. Ускладнює розуміння також, що запит "DSS" в Інтернеті повертає більш популярні тлумачення й переклади ніж "СППР". Тому, для прикладу, був випадок, коли двоє викладачів у сфері СППР не знали про Decision Support System і блокували таким чином доступ до великого і складного англомовного кластеру знань про Decision Support System. Крім цього, "радянське"тлумачення СППР дещо відрізняється від англомовного DSS і тому, для прикладу, на пострадянському просторі більша частина спеціалістів пропустила створення Business Intelligence - нового класу СППР-подібних систем. 

Business Intelligence (Бізнес Інтеллідженс) - це маркетинговий термін, що не має дослівного перекладу й тлумачення, був введений у США у 1995 році (Hovard Drezner, Gartner). Business Intelligence (BI 1.0) включає OLAP (OnLine Analytical Processing), Data Mining, Visual Mining, пізніше KPI (Key Performance Indicator), Dachboards, Scorecard, ін.  Орієнтовно з 2007 року до засобів BI (BI 2.0) почали додавати елементи Text Mining, Knowledge Management System (KMS),  ін. 

Подібна до Business Intelligence система IBM "A Business Intelligence System" введена у 1958 році (Hans Luhn, IBM), мала дещо  інший зміст - це була перспективна архітектура автоматизованої системи управління документами з елементами експертної системи по тексту (подібно до сучасної Text Mining). Ця система повинна була автоматично розсилати до клієнтів вхідні документи, ін., тепер це HCL Notes  & HCL Domino (раніше щнасениті  IBM Notes та Lotus Notes) - для колективної роботи, призначена для збирання, організації й розподілення інформації та знань, багатобічний програмний продукт

На жаль, на пострадянському просторі навіть у теперішній час у Google Translate закладений помилковий переклад Business Intelligence на українську мову як Бізнес-аналітика (Biznes-analityka). Проте, Бізнес-аналітика існувала ще до побудови єгипетських пірамід, а Business Intelligence - це загальна частина сучасної hi-tech аналітики (ділової аналітики у будь-якій сфері), яка виникла після побудови потужних ПЕОМ і програм, орієнтовно після 1995 року.. 

Принтскрін: деякі публікації у блозі  BI & DSS, які інтерпретують термінологічний кластер Business Intelligence, Decision Support System, Knowledge Management System і їх часткові складові та взаємно діючі системи у Business Analytics.  

Ієрархічно-синергетична система автономних засобів Business Intelligence складає концептуальну, технологічну, програмну основи та кращі практики для сучасної Business Analytics (Ділової Аналітики) у всіх сферах (див. нижче на рисунку: "п.2. Інструменти Business Intelligence" IDC Business Intelligence 2013). 


Спрощена таксономія програмних засобів для ділової аналітики компанії IDC (переклад Круковського І.А. 2013 р. на українську мову для навчального процесу студентів у Житомирському військовому інституті)

Зазначимо, що у якості "легенди прикриття"  у США для позначення Government Business Intelligence і Government Text Mining,  Web Mining іноді використовують часткові терміни "data mining" ("розкопка даних") і "machine learning" (машинне навчання), які вводять непідготовлених читачів у більш вузьку сферу найскладніших засобів BI.

У кластері DSS and BI вживають також дуже близькі за значенням  терміни BI DW, BIDW, DWBI, BI/DW і подібні. Тут DW - це Data Warehouse, "сховище даних", спеціально спроектована велика база даних для зберігання різноманітних історичних даних і надання їх для подальшого аналізу засобами Business Intelligence.  Розрізняють дві базові концепції DW, авторами яких є Біл Інмон (
father ("батько") DW) і DW Ральф Кімбал (guru ("гуру")).   

Акцент у скороченнях DWBI та BIDW на Data Warehouse відволікає увагу від менших, але дуже корисних баз даних (електронних таблиць) Data Marts (кіоск даних). Застосування BI корисне не тільки у Data Warehouse і не тільки до Big Data, але й до невеликих наборів даних (
100 наборів даних) у Excel, які у тепер можуть обробляти мільйони записів.

Деякі авторитетні компетентні спеціалісти у США у сфері DSS, DW, BI вважають, що Business Intelligence - це по суті DSS 2.0, тобто DSS (СППР) 2-го покоління. Це близько до істини. Проте, DSS (СППР) містить базу даних або навіть сховище даних, а Business Intelligence не містить сховище даних (базу даних), хоча роз`єднання BI та DW нелогічне як роз`єднання пам`яті людини з інтелектом! 

Ми дотримуємося загальноприйнятого розуміння BI як надбудови над DW, тому для розробленої архітектури DSS (СППР) на основі Business Intelligence другого покоління (з 2007 року), у 2010 році запропоноване позначення DSS BI 2.0 (DSSBI 2.0, DSS/BI 2.0).  

Термін DSS BI більш адекватний ніж BI DSS або BI DW, DSS 2.0 і подібних, тому що:

- Скорочення DSS BI - це по суті DSS 2.0, тобто СППР 2-го покоління і DSS BI ясно вказує зв`язок DSS з BI (not DSS vs BI, not DSS and BI);
- Скорочення DSS BI дозволяє системно утворити похідні системи 1-го...3-го поколінь від BI 1.0, BI 2.0, BI 3.0, тобто DSS BI 1.0, DSS BI 2.0, DSS BI3.0 (на наш погляд це DSS BI Cloud Computing);
- Скорочення DSS BI дозволило системно утворити і ясно рекламувати на indeed.com у 2011-2013 роках роботу для спеціалістів: DSS BI Designer, DSS BI Analyst, DSS BI Progect Leader, DSS BI ETL Specialist із зарплатою  $88000...$144000 на рік.

Далі для прикладу подані деякі принтскрини з орієнтовними пропозиціями роботи у ЗС США для спеціалістів у сфері DSS BI. Відображена пошукова видача за запитом: DSS BI 2.0, який запропонований в україномовних наукових статтях Круковського І.А. 

Принтскрин: орієнтовні пропозиції роботи у ЗС США для спеціалістів у сфері DSS BI, зарплата $107000 на рік - для DSS BI Progect Lead та $101000 на рік - для DSS BI Designer,  на авіабазі Scott AFB в штаті Illinois.


Принтскрин: орієнтовна пропозиція роботи у ЗС США для спеціалістів DSS BI Designer -  зарплата $106000 на рік на авіабазі Scott AFB в штаті Illinois.

Принтскрин: орієнтовна пропозиція роботи у ЗС США для спеціалістів DSS BI Analyst-  зарплата $110000 на рік на авіабазі Scott AFB в штаті Illinois.


Принтскрин: орієнтовна пропозиція роботи  у ЗС США для спеціалістів DSS BI ETL Specialist -  зарплата $136000 на рік, DSS BI Analyst - зарплата $110000 на рік на авіабазі Scott AFB в штаті Illinois.


Принтскрин: орієнтовна пропозиція роботи  у ЗС США  для спеціалістів DSS BI Designer -  зарплата $126000 на рік, DSS BI Analyst - зарплата $92000 на рік на авіабазі Scott AFB в штаті Illinois.

Існування всіх перерахованих у публікації термінів у Web, частина з яких явно недосконалі, для прикладу BI DSS, BIDSS, BI DW, BIDW викликано Web-демократією і відсутністю потужної корпоративної підтримки терміну  DSS BI, яка можлива тільки у США, як це було з терміном Business Intelligence, який запропонував Hovard Dresner і після цього більше 10 років працював віце-президентом за напрямом Business Intelligence у провідній консалтинговій компанії Gartner.

Цей довгий перелік скорочень на основі BI, DSS, DW розглянутий у статті тому, що різні комбінації цих термінів заплутують розуміння і без цього заплутаної базової термінології. 

Підкреслимо, що у разі відсутності будь-якого базового елементу з перерахованих у DSS/BI (DSS 2.0) її ефективність  буде суттєво знижена і як наслідок буде суттєво знижена ефективність рішень. У результаті, керівник і його організація будуть програвати у конкурентній боротьбі і навіть не розуміти причин програшів, які можуть бути викликані  недоліками у використанні високотехнологічного аналізу інформації за допомогою тематичних DSS BI на основі показаної вище таксономії IDC.  

Можна навести такий приклад. Артилерист  може навіть не розуміти, як можуть знищити його підрозділ всього після його одного пострілу з гармати, якщо не буде знати, що його суперник використовує високотехнологічну контрбатарейну РЛС, яка пеленгує місцезнаходження стріляючої гармати та направляє артилерійський вогонь у відповідь.

Така роль високих технологій у теперішній час і роль Business Intelligence ще більша ніж роль артилерії, проте це не очевидно для непідготовлених спеціалістів. В Україні недоліки у цій сфері ще більше загострилися, у деяких ВНЗ виключили з навчального плану викладання DSS (СППР). Заміна назви DSS (СППР) на Data Mining, "інтелектуальний аналіз даних" недопустима, тому що вводить в оману викладачів і студентів. На жаль, про це приходиться повторювати, тому що ситуація не виправляяється на краще за винятком Львівської області з відомих причин (Львівський університет та Національна академія сухопутних військ), див. інтерактивний графік частоти використання терміну Business Intelligence в Україні


Коментарі

Krukovsky каже…
Data Mining має невірний переклад: "інтелектуальний аналіз даних". Насправді ключовий автор терміну Data Mining Григорій Пятецький-Шапіро використовує більш повну назву: "Data Mining and Knowledge Discovery", де Data Mining - "розкопка даних", а Knowledge Discovery - зрозуміла споживачу інтерпретація (наочна візуалізація) знайдених складних нетривіальних шаблонів знань.
___ Іноді замість Data Mining використовують Machine Learning (машинне навчання). Проте, Machine Learning є однією з підсистем Data Mining, яка є підсистемою Data Mining and Knowledge Discovery, які є складовими підсистемами Business Intelligence (BI). Разом з Data Warehouse & Data Marts (сховищами даних і кіосками даних - це підсистеми систем управління базами даних) Data Mining є важливими підсистемами Decision Support System (DSS) (Систем підтримки прийняття рішень).
___ Виходячи з наведеного вище, викладання навчальних дисциплін "Бази даних" або "Системи управління (або керування) базами даних (СУБД або СКБД)", або викладання навчальної дисципліни Data Mining (Інтелектуальний аналіз даних) повинно обов`язково здійснюватися у комплекті з навчальною дисципліною СППР (або СПР), DSS, яка повинна включати DSS BI, Business Analitics Software (Програмне забезпечення ділової аналітики).
___ Ізольоване від DSS, BI & BA викладання Data mining, Text Mining, GIS є аномально невірним з наукової і практичної точки зору, з Теорії систем і системного аналізу. Тривалий час це завдає дуже велику і непомітну шкоду Україні.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець