Перейти до основного вмісту

Чому інноваційні наукові методики приходять в МО України із запізненням на 10 і більше років? Коментар.

Міністерство оборони України оголосило про запровадження сучасних підходів у розробці нового озброєння, замість дослідно-конструкторських робіт, які тривають багато років і коштують мільйони гривень.

Про це під час брифінгу щодо перспектив та можливостей цифрової трансформації, впровадження інноваційних технологій у сфері оборони заявив гендиректор Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони МОУ Сергій Максимов, пише АрміяInform у статті: "Міноборони запроваджує сучасну парадигму «research and development» у розробці нових зразків зброї".

Під час брифінгу Сергій Максимов повідомив, що підходи щодо виконання проєктів, орієнтованих на розробку нових зразків зброї, але не цифрових систем у сфері інформатизації, показали свою неефективність.

—Перші пів року існування Директорат політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки зосередили перш за все на зміні правил гри. Замість дослідно-конструкторських робіт, які тривають багато років і коштують бюджету мільйони гривень, ми запроваджуємо сучасну парадигму «research and development», тобто на короткий цикл дослідження, що супроводжується  швидким втіленням та ефективними польовими випробуваннями.Замість розробки системи управління з нуля з багаторазовим дублюванням одних і тих самих етапів — швидке нарощування функціональності та випуск нових версій базових розробок. Введення системи максимальної уніфікації та стандартизації, що передбачає максимальні можливості заміни функціональних блоків та їх універсальність у використанні. 

Підписана спільна Директива Міністра оборони та Головнокомандувача ЗС України про створення Центру інновацій.

– Ми відходимо від класичного формату дослідно-конструкторської роботи та переходимо до гібридної системи управління проєктної діяльності. Ми переходимо на короткі спринти з кінцевим, зрозумілим результатом. Тому менеджмент проєкту передбачає наявність власних ресурсів та їх супроводження. Для цього і створюється Центр інновацій. Формування Центру інновацій буде тривати до кінця цього року.

КОМЕНТАР щодо використання R&D у військовій сфері в Україні. 

Терміни R&D у сфері Networking and Information Technology Research and Development (NIT R&D) почали активно просовуватися у авторських науково-практичних, навчально-наукових роботах у Житомирському військовому інституті імені С.П.Корольова ще до  2008 року, тобто більше ніж 13 років тому назад. Захищена і прийнята "Методика швидкого прототипування..." - на основі спіральної моделі створення автоматизованих систем підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративних інформаційно-аналітичних центрів (АС ПІАР КІАЦ), систем підтримки прийняття рішень (DSS - Decision Support System) на основі Business Intelligence (DSS BI, DSS BI 2.0, DSS BI 3.0/Cloud Computing), архітектура інтегрованої експертної системи (Expert System, ES BI) з елементами управління виконавчими пристроями, ін. На цій основі була запропонована і підтримана для розробки пропозиція щодо R&D мережевих ергатичних організмів (NEO – Network Ergatic Organism). Прикладом відносно простих мережевих ергатичних організмів тепер у ЗС України можна вважати комплекси БПЛА Bayraktar, ін.

У 2012...2013 роках студенти навчально-наукового підрозділу ЖВІ під час вивчення навчальних дисциплін АСУ СП (Автоматизовані системи спеціального призначення), СППР/DSS (Системи підтримки прийняття рішень/Decision Support System), ТССА (Теорія систем і системний аналіз) - активно знайомилися з  роботами у сфері NIT R&D, у т.ч. з особливостями масштабної державної програми NITRD у США. На цю тематику студенти виступали з доповідями на навчально-наукових семінарах і публікували статті на навчально-науковому сайті "Система+"; доповідали на наукових конференціях у військовому інституті з наступною публікацією  тез доповідей. 

Ефективно показали себе методики R&D під час створення навчально-наукових  web комплексів для студентів ЖВІ у 2012..2014 році SiteLabs (SiteLabs DSS, SiteLabs SLS) - на основі хостингу UAhosting, соцмереж і засобів аналітики. На жаль, у 2014 році ця місія була в основному перервана по незалежним від нас причинам.

У 2012 р. став помітною подією навчально-науковий семінар у ЖВІ за тематикою NIT R&D, - організований мною і SEO Semanticforce Всеволодом Гаврилюком. Semanticforce була провідною компанією у сфері Social Media Analytics, (Social CRM) в УкраїніУ семінарі  взяли участь студенти, курсанти, ад`юнкти, викладачі, наукові працівники цивільної і військової частин ЖВІ імені С.П. Корольова. Цей семінар можна вважати 1-м науково-навчальним семінаром у ВНЗ за тематикою NIT R&D Social Media Analytics, (Social CRM). За результатами семінару видані науково-практичні статті, як приклад реалізації R&D у сфері NIT, для прикладу:

  • Круковський, Ігор Анатолійович; Хомів, Богдан Арсенович; Гаврилюк, Всеволод Леонідович (2013). ІЄРАРХІЧНО-СИНЕРГЕТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ SOCIAL MEDIA ANALYTICS/SOCIAL CRM З BUSINESS INTELLIGENCE І З ГЕОГРАФІЧНОЮ ІНФОРМАЦІЙНОЮ СИСТЕМОЮ. Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Технічні науки (uk) 0 (1(64)). с. 60–69. ISSN 1728-4260. doi:10.26642/tn-2013-1(64)-60-69.
  • І.А. Круковський, В.Л. Гаврилюк, Б.А. Хомів Проблемні питання використання і розвитку засобів SocialMedia Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence та з елементами ГІС – на прикладі платформи SemanticForce / "IVСічневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 42-45.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розвитку засобів Social Media Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence та з елементами Geographic Information System на прикладі платформи SemanticForce / Круковський І.А., Гаврилюк В.С., Хомів Б.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С 8-9.
  • Хомів Б. А. Формалізація й уніфікація термінів та понять в області оцінювання опінії на основі стандарту якості програмних систем ISO 9126 / Б. А. Хомів, С. А. Лупенко, В.В. Яцишин, І. А. Круковський   // Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем : збірник наукових праць. Вип. 8 / Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету. – Житомир : ЖВІ нау, 2013. – С. 173-185.

Інформаційний лист про семінар за тематикою аналізу інформації в інтернеті (Social media CRM) у Житомирському військовому інституті

Все це викликало великий інтерес веб-громадськості, тому  відвідуваність сайту студентських робіт "Система+" та Business Intelligence+KMS і зв`язаного кластеру сайтів  у домені dss-bi.com.ua у 2012-2014 роках  згідно alexa.com  перевищувала відвідуваність сайту Житомирського державного технологічного університету (ЖДТУ), ЖДУ імені Франка, ЖВІ імені С.П.Корольова. 

NIT R&D, NITRD на сайті Business Intelligence+KMS (з 2011 р.) 

Вперше у власній веб-екосистемі поняття R&D у сфері Networking and Information Technology Research and Development (NITRD) розкрите у 2011 році, на сайті-прототипі  Business Intelligence + KMS (про концепцію, технологію і засоби підтримки рішень не тривіальними знаннями з первинних даних). 

Необхідно зазначити, що як тоді, так і тепер навіть у google-перекладачі та у Вікіпедії закладений невірний переклад терміну R&D як НДКР.  Те ж, для прикладу стосувалося до недавнього часу перекладу терміну Business Intelligence.

На головній сторінці сайту Business Intelligence+KMS є тлумачення екосистеми з більше ніж 100 базових термінів у сфері NIT R+D, Business Intelligence+KMS. Також з 2011 року тут є кілька абзаців з тлумаченням і використанням термінів NITRD (Державна програма США з розвитку мережевих інформаційних технологій) NIT R&D (напрям досліджень з розвитку мережевих інформаційних технологій). Див. далі цитату з авторського сайту Business Intelligence+KMS, де з 2011 року згадується R&D. Далі - читайте цитати з сайту.

"...Ще одним важливим узагальнюючим поняттям у сфері автоматизації інформаційно-аналітичної роботи є термін NIT R&D у США, де виконується державна програма NITRD. Про видатні програми і досягнуті результати викладено, для прикладу, у: PCAST REPORT TO THE PRESIDENT AND CONGRESS DESIGNING A DIGITAL FUTURE: FEDER ALLY FUNDED RESEARCH AND DEVELOPMENT IN NETWORKING AND INFORMATION TECHNOLOGY (2010), REPORT TO THE PRESIDENT AND CONGRESS ENSURING LEADERSHIP IN FEDERALLY FUNDED RESEARCH AND DEVELOPMENT IN INFORMATION TECHNOLOGY (2015 рік), ін.

Networking and Information Technology Research and Development (NIT R&D)

NIT R&D, Knowledge Societies і Україна, ОГАС

Дефініція NIT R&D - Networking and Information Technology Research and Development (“Мережеві й Інформаційні Технології, Дослідження і Розвиток”) - це позначення узагальненої сфери наукової і практичної діяльності, яку ведуть передові бізнесові і державні організації для їх трансформації в організації, чия діяльність заснована на знаннях (Knowledge Based Organization) і для переходу на рівень Суспільств знань (Knowledge Societies). NIT R&D – не самоціль hi-tech, а процес дослідження, розвитку і реалізації практично корисних і вирішальних конкурентних переваг у різних сферах діяльності, що в кінцевому підсумку веде до підвищення якості життя.

Серед NIT основними концепціями (стратегіями), технологіями і засобами автоматизації інформаційної аналітичної роботи для підтримки рішень стають об'єднані системи Business Intelligence (BI) і Knowledge Management System (KMS) та їх відповідні аналітичні додатки. 

Є значна кількість визначень і таксономій Business Intelligence (definition Business Intelligence) та KMS (definition Knowledge Management System), які характеризують різні варіанти їх реалізації, різні погляди і компетентність авторів, бажання розкрити деталізовану сутність складних дефініцій для загального доступу, ін.

Українські вчені з 1964 року активно проводили найбільш масштабні у світі науково-прикладні дослідження для підтримки переходу держави на рівень суспільства, яке орієнтоване на знання – шляхом розробки і використання інформаційно-аналітичної системи з функціями управління державою. Ці дослідження проводилися у рамках проекту ОГАС (ОбщеГосударственная Автоматизированная Система сбора и обработки информации для учета, планирования и управлении народным хозяйством СССР). 

Проект ОГАС за своїм фінансуванням мав перевершити ядерну і космічну програми СРСР разом взяті. Реалізація ОГАС могла б значно підвищити ефективність недостатньо конкурентоспроможної соціалістичної держави з плановою економікою і продовжити її життєвий цикл. Проте, керівництво не реалізувало пропозиції команди, яку очолював директор Інституту кібернетики Академії наук Української РСР В.М. Глушков - геніальний кібернетик, Герой соціалістичної праці, лауреат Державної і Ленінської премій СРСР. Проект ОГАС на десятиліття випередив свій час, тому елементи добутого досвіду корисні для всього світу і тепер — не випадково співзасновник Google Сергій Брин (Sergey Brin) приїздив в Інститут кібернетики АН України для вивчення досвіду створення ОГАС, ін.

Отже, Україна має славні традиції у сфері NIT R&D та значний інтелектуальний потенціал, які необхідно розвивати і реалізувати у практичній діяльності бізнесу і державних структур, у сфері освіти і науки. Високо освічена в області STEM, креативна і патріотична молодь повинна продовжити кращі традиції українських вчених на основі синергії закордонних і вітчизняних знань у сфері, яка тепер має оновлене глобальне позначення – NIT R&D. Патріотизм повинен передбачати можливість роботи і навчання за кордоном – з наступною реалізацією отриманих знань, умінь, навиків і грошей у своїй справі в Україні, з продовженням роботи у глобальному інформаційному просторі. Батьківщину і матір не обирають, проте нормальні люди їх поважають і люблять. Нове покоління має змінити на краще життя в Україні.

Прагматичні слова Тараса Шевченка “… Чужому навчайтесь й свого не цурайтесь ...” у теперішній час ще більше актуальні, ніж у часи їх оголошення у 1845 році." (кінець цитати)

Про NIT R&D на сторінці Army Business Intelligence + KMS  сайту Business Intelligence+KMS 2011 р.)

 

Деякі запити до Інтернету за тематикою сторінки

Army Business Intelligence KMS, що дозволяють виявити загальні тренди у цій та у зв'язаних сферах :

ОГАС     NIT R&D     Army Business Intelligence     Army Knowledge based organization     Government  Business Intelligence     Government Data Mining      Future Combat System   army combats robot     army combats dron     network centric warfare     Network Ergatic organism     Smart Defense 

Важливим завданням трансформації Збройних сил України та інших державних структур у  організації, чия діяльність заснована на знаннях (Knowledge based organization) є вивчення, дослідження і розвиток мережевих й інформаційних технологій (Networking and Information Technology Research and Development, NIT R&D).

“Консервація” “енциклопедичної” термінології радянського часу, яка була узгоджена з тогочасною англомовною термінологією - гальмує вивчення і реалізацію важливих компонентів NIT R&D на Україні за останні 20 років. Світ став глобальним, перейшов на рівень Globalization 3.0 (“Глобалізація 3.0”), що потребує використання відповідної глобальної термінології – з урахуванням її бурхливого і суперечливого розвиткуВідокремлення від цього процесу приводить у середовище аутсайдерів, а замовчування і неявна протидія змінам може привести до закріплення відставання та дає привід для критики державності.

Серед NIT основними концепціями, технологіями і засобами підтримки інформаційної аналітичної роботи є Business Intelligence і мережеві системи управління знаннями (Knowledge Management System, KMS) та їх часткові складові, доповнення і відповідні аналітичні додатки. Вони можуть значно покращити виконання різноманітних задач і у силових структурах. Для прикладу, у Збройних Силах США функціонує найбільший у світі корпоративний комплекс мережевих систем управління знаннями (Knowledge Management System).

Для прикладу також можна  навести розроблене Центром компетенції корпоративних рішень Армії США (U.S. Army Enterprise Solutions Competency Center, ESCC) Довідкове керівництво з Business Intelligence (Business Intelligence Reference Guide)у якому введено термін Army Business Intelligence.

...

Концепція ОГАС  випередила свій час на десятиліття і стала важливим  джерелом ідей для створення інформаційно-аналітичних систем з функціями управління, які наближені до мережевих ергатичних організмів (NEO – Network Ergatic Organism)Україна має славну історію  у сфері NIT R&D і креативна молодь повинна продовжити її у своїй державі – Україні.

...2010 р.— Президентська рада консультантів з науки і технологій при Президентові США у кінці 2010 р. подала доповідь «Проектування цифрового майбутнього: дослідження і розвиток мережевих та інформаційних технологій, які фінансуються державою». У документі підведені підсумки відкритих наукових досліджень і розвитку мережевих й інформаційних технологій (NIT R&Dта вказано, що за останні десятиліття NIT підвищили продуктивність праці у державі більше ніж будь-який інший набір сил. Підтверджено початок Ери zettabyte (zetta (ZB) -1021або Big Data і вказано, що Data Mining і machine learning (машинне навчання) полегшують «перетворення даних у знання, а знань у дії». По суті, Data Mining і machine learning є частковими складовими Business Intelligence, а “Цифрове майбутнє”  – це розвинене Суспільство знань (Knowledge Society)У доповіді зазначено, що кожному федеральному агентству необхідно мати свою стратегію “великих даних”Очевидно, що ці стратегії повинні бути узгоджені між собою у кластерах державних структур та на загальнодержавному рівні...

...Закордонний досвід у сфері  hi-tech, у тому числі у сфері NIT R&D, необхідно використовувати на основі принципів компетентного критичного аналізу і раціональної достатності, інакше можна неефективно витратити колосальні кошти або відстати у розвитку на десятиліття.

Кінець цитати з сайту Business Intelligence+KMS

РИТОРИЧНЕ ЗАПИТАННЯ.  

Чому інноваційні наукові методики приходять в МО України із запізненням на 10 і більше років? Відповіді про ввічливих зловмисних гальмувальників відомі багатьом, проте всі ввічливо мовчать... 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець