Перейти до основного вмісту

Особливості концепції Network Centric Warfare у США і РФ та висновки для України

У 2013 році на сайті студентських публікацій  Система+ були викладені одні з піонерських в Україні статей про особливості концепції Network Centric Warfare ("Мережево-центричні бойові дії" або неточно "Мережево-центрична війна") -  на основі Joint Vision 2020 ("Спільне Бачення 2020") та інших англомовних публікацій, які були опрацьовані раніше автором цієї статті. На навчально-наукових заняттях (ТССА, Веб-технології, СППР/DSS) із студентами ЖВІ ДУТ у Системі+ активно обговорювалися як особливості застосування Network Centric Warfare так і цивільних додатків концепції Network Centric System (мережево-центричних систем управління), для прикладу для управління залізничним рухом. Це у певній мірі відображено у публікаціях на сайтах Система+ та у Нотатках про Business Intelligence+.




Не дивлячись на вказане, аналіз українських публікацій після 2013 року  показує що тема Network Centric Warfare (Мережево-центричні бойові дії) до цього часу не зрозуміла багатьма особами.
На українській сторінці Вікіпедії "Мережево-центрична війна" до цього часу розміщені дезінформуючі відомості з російської сторінки, де як завжди СРСР був "першим" (у даному випадку "маршал Огарков") у розвитку концепції,  проте як завжди реалізували це першими на практиці США :). 

Зазначимо, що якщо когось можна вважати першим у даній сфері в СРСР, то це не маршал Огарков, а Інститут кібернетики України під керівництвом геніального Глушкова В.М., ідеї якого знаходили принциповий спротив у Москві. Див. відомості на сторінці Army Business Intelligence + KMS. Не дивлячись на вказану грубу помилку, на українській сторінці вікіпедії вже сформований у цілому вірний зміст про деякі особливості концепції, див. далі фрагмент з Вікіпедії.

Концепція мережево-центричної війни

Це концепція ведення бойових дій, що передбачає збільшення бойової потужності угруповання об'єднаних сил за рахунок утворення інформаційно-комутаційної мережі, що поєднує джерела інформації (розвідки), органи управління та засоби ураження (придушення), що забезпечує доведення до учасників операцій достовірної та повної інформації про обстановку практично в реальному масштабі часу. За рахунок цього досягається прискорення процесу управління силами та засобами, підвищення темпу операцій, ефективності ураження сил супротивника, живучості своїх військ та рівня самосинхронізації бойових дій. Самі ж «мережево-центричні» сили (у військовому сенсі)— це війська та зброя, здатні реалізувати концепцію мережево-центричної війни.
Вона спрямована на переведення інформаційних переваг, властивих окремим інформаційним технологіям в конкурентну перевагу за рахунок об'єднання в робастну (стійку) мережу інформаційно добре забезпечених, географічно роззосереджених сил. Ця мережа, поєднана з відмінними технологіями, організацією, процесів і людей, можливо дозволить нові форми організаційної поведінки.

Примітка: термін "робастна" у даному випадку означає, що система  продовжує функціонувати навіть при пошкодженні чи знищенні окремих підсистем. Прикладом робастної системи є легендарний робот з майбутнього "Термінатор", якого грав Арнольд Шварцнегер. 

Також аналіз публікацій виробників українського озброєння (Укроборонпром ін.) та публікацій експертів у соцмедіа показує, що до цієї тематики дуже мало уваги, не дивлячись на те, що реалізація концепції Network Centric Warfare на раціональному рівні у ЗС України має важливе значення для виведення їх на високий рівень виконання поставлених завдань по відбиттю нинішньої російської агресії і для виконання подальших завдань. 

Тому далі подаються важливі особливості Network Centric Warfare на основі публікації Принципи ведення мережево-центричної війни (network-centric warfare), яка опублікована у 2013 році.

Теорія мережево-центричної війни містить у собі, серед іншого, чотири принципи:

1. Сили, об’єднані надійними мережами, дають змогу покращеного обміну інформацією.


2. Обмін інформацією підвищує її якість та загальну ситуативну поінформованість;

3. Загальна ситуативна обізнаність забезпечує співробітництво і самосинхронізацію, підвищує стійкість і швидкість управління (командування) 

4. Перелічені фактори, у свою чергу, різко підвищать ефективність місії.


Три найбільш відмінні властивості мережево-центричної війни у порівнянні з традиційною війною у нинішньому її розумінні виглядають так:



Перша відмінність мережево-центричної війни

- широка можливість використання географічно розподілених сил. Раніше через різного роду обмеження було необхідно, щоб підрозділи та елементи тилового забезпечення розташовувались в одному районі у безпосередній близькості до супротивника або до об’єкта, що обороняється. Нова концепція знімає ці обмеження. Так, для організації адресного тилового постачання — основи бойового застосування військ у маневреній війні армія США в Іраку використала нову інтегровану систему зв’язку і управління FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade and Below) та розподільчу інформаційну систему МТС (Army’s Movement Tracing System).

Система зв’язку та управління FBCB2 – Force XXI Battle Command Brigade and Below

У цій системі на основі радіовипромінюючих датчиків, стаціонарних та портативних сканерів, навігаційної супутникової системи GPS, бездротового доступу та тактичного Internet безперервно відстежувалися положення всіх наземних рухомих об’єктів (танків, бронетранспортерів, БМП, тощо) на всьому іракському театрі воєнних дій. Від екіпажів цих засобів органи тилу отримували запити на постачання пального, боєприпасів, запасних частин та інших видів забезпечення. Всього у цій системі було задіяно близько 4000 бортових комп’ютерів та 100 серверів, що працюють під Windows NT. Система МТС обійшлась армії США у 418 млн доларів, отриманих компаніями NSI Global inc та Comtech Mobile Datacom Corp. за постачання необхідного обладнання протягом трьох років.

Друга відмінність мережево-центричної війни  

- сили, які беруть у ній участь, високоінтелектуальні. Користуючись знаннями, отриманими від всеохоплюючого спостереження за бойовим простором та розширеного розуміння намірів командування, ці сили будуть спроможні до самосинхронізації діяльності, стануть ефективнішими при автономних діях.


Так, засоби 5-го армійського корпусу, що брали участь в операції «Шок і трепет» — основної ударної сили угруповання в Іраку, вже тоді були здатні самостійно відслідковувати до 1000 наземних цілей супротивника протягом години. Командири ескадрилій палубної авіації могли брати участь у плануванні вильотів своїх екіпажів разом з колегами з армійської авіації, користуючись спільною інформаційною системою, чого, наприклад, не було у 1991 р. Більш того, 80% бойових вильотів авіації, починаючи з операції в Афганістані, вже проводиться «всліпу», тобто коли в пам’яті бойових комп’ютерів немає цілей й інформація про них потрапляє від наземних частин безпосередньо з передової. Для цього американці розгорнули спеціальну систему бойового планування й управління авіацією на ТВД TBMCS (Theater Battle Management Core Systems).

Протягом операції в Іраку у 2003 році вони використовували нову розподілену інформаційну систему бойового керування FBCB2 (Force XXI Battle Command Brigade or Below), охоплюючи рівень «бригада-батальон-рота». Всі командири бойових підрозділів та передові артилерійські навідники для орієнтування на місцевості й передачі бойових донесень отримали у своє розпорядження штатні кишенькові комп’ютери (500Мгц) 4 Гбайт (Windows 95|NT) з міцним корпусом від фірми Talahassee Teknologies inc.

Третя відмінність мережево-центричної війни 
- це  наявність ефективних комунікацій між об’єктами у бойовому просторі. Це дає можливість географічно розподіленим об’єктам проводити спільні дії, а також динамічно розподіляти відповідальність та увесь обсяг роботи, щоб пристосуватися до ситуації. Саме тому більш ніж у сім разів порівняно з 1991 роком збільшилась сумарна смуга пропускання (до 3 Ггц) орендованих Пентагоном каналів супутникового зв’язку для передачі інформації.


Особливості реалізації концепції мережево-центричних бойових дій у ЗС РФ



У ЗС РФ вже тривалий час проводяться роботи зреалізації концепції мережево-центричних бойових дій. Проте це мало реально на основі російських комплектуючих і за допомогою російських виробників, які на десятиліття відстають від США, а тепер уже і від КНР. Далі на схемі показаний росівйський варіант реалізації мережево-центричної концепції на рівні бригади ЗС РФ:
Можлива реалізація концепції мережево-центричного управління у бригаді ЗС РФ - за даними Digitāls ierakums (2016)
  

Висновки

1. Правильний переклад Network Centric Warfare - не Мережево-центрична війна, а Мережево-центричні бойові дії.

2. Реалізація концепції локальних мережево-центричних бойових дій на локальному рівні є складним і великовартісним процесом, а реалізація мережево-центричної війни є супер складним і великовартісним процесом, новим етапом гонки озброєнь. 

3. Надзвичайно широке використання технології Мережево-центричної війни або Мережево-центричних бойових дій може привести до великої вразливості недостатньо захищених алгоритмічних, програмних і апаратних елементів мережево-центричної системи і до програшу у мережево-центричних бойових діях. Не випадково в СРСР розглядалися в основному лише форми виведення з ладу компонентів мережево-центричної системи противника, тому що економіка і наука СРСР не змогли ї реалізувати у ЗС СРСР і тим більше у ЗС РФ.

4. Підвищені аналітичні можливості Network Centric Warfare (мережевоцентричної війни) засновані на реалізації і використанні по суті Business Intelligence + KMS, де використовується BI другого і третього покоління BI 2.0 & BI 3.0 (BI Cloud Computing), що відповідає запропонованим у авторських роботах системам підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence другого і третього покоління - DSS/BI 2.0, DSS/BI 3.0 та експертним системам інтегрованим з Business Intelligence (ES/BI).5.

5. У ЗС України доцільно реалізувати раціональний склад елементів мережево-центричних бойових дій. Для цього необхідно приймати вірні рішення щодо розробки необхідних функцій у новому озброєнні і наявності їх у тих засобах, які закуповуються. Розвиток іде у вірному напрямі.

6.Головним експертом в Україні у сфері реалізації Network Centric Warfare може бути член Наглядової Ради Укроборонпрому Ентоні Тетер - бувший директор DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, Агенції передових дослідницьких оборонних проектів США).


7. При реалізації різних складних систем управління з великою кількістю об`єктів управління та факторів впливу на них необхідно враховувати доцільність реалізації функцій  мережево-центричних систем. 

http://www.youtube.com/watch?v=EdPc9z_Yd-8

Перелік використаних першоджерел:



Військовослужбовець вводить інформацію до  інтерфейсу системи мережево-центричних бойових дій



Варіант мобільної мережі звязку 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець