Перейти до основного вмісту

Моделі інформації, наративів, знань, даних, правил для ефективної автоматизації аналітики (деталізовано 02.2024)

На основі існуючих моделей інформації, наративів, даних, знань, правил - з 2007 року у авторських роботах запропоновані удосконалені для ефективної автоматизації аналітики. 

  • Модель довідково-аналітичної інформації FiveWs+ (Five Ws for Business Intelligence) - розроблена для часткової сфери на основі відомої у журналістиці моделі  інформації   The Five W's and H (Know: Who? What? When? Where? Why? and How?). 
  • Модель аналітичної управлінської інформації АВ+ВПП+РР (Атрибути, Викладання, Висновки, Прогнози, Пропозиції, Рішення, Результати), а також модель АВ+ВПП+РР для Business Intelligence. Розроблена згідно типової структури (етапів) підготовки, прийняття рішень і оцінки їх виконання. Забезпечує розширені види аналітики: descriptive analytics (описова аналітика); diagnostic analytics (діагностична аналітика); predictive analytics (прогнозна аналітика); prescriptive analytics (наказова аналітика); analytics of decision & results (аналітика рішень і результатів). Тобто, модель  АВ+ВПП+РР забезпечує  аналітику згідно розширеної моделі управління C2 (Command & Control - команди і контроль виконання) і більш деталізованої  та нової C5 ISR, ets.
  • Модель уніфікованої число-лінгвістичної інформації. Це число-лінгвістичні оцінки (ЧЛО) для Business Intelligence, які містять числову складову і 1..2 лінгвістичні інтерпретатори. До ЧЛО можна звести більше 10-ти видів оцінок у практичних системах. ЧЛО розроблені для коректної і ефективної роботи алгоритмів OLAP, Data Mining (у тому числі machine learning), Text Mining (у т.ч. Sentiment Analysis, Opinion Mining), Web Mining. ЧЛО - це специфічні атрибути у моделі АВ+ВПП+РР для Business Intelligence. Основою типової ЧЛО стала структура типу даних "Дата", яка по суті має числовий інтерпретатор та кілька лінгвістичних інтерпретаторів. Для деяких ЧЛО запропоновані також уніфіковані кольоро-графічні інтерпретатори, як правило на основі трьох кольорів світлофора. 
  • Гібридна трьохкомпонентна фреймово-продукційна з семантичними мережами модель знань FPS (Frame, Production system, Semantic network). Цю модель у автоматизованих інформаційно-аналітичних системах  доцільно використовувати для автоматизації елементів SixWs+, та узгоджувати з конкретною структурою  ROLAP Star chema.

Всі вказані моделі пройшли наукову й практичну верифікацію - забезпечують підвищення ефективності автоматизації інформаційної аналітичної роботи з елементами управління на основі елементів "штучного інтелекту" (Artificial Intelligence, AI), систем автоматизації ділової аналітики (Business Intelligence, BI). Вони є необхідними для побудови мережевих ергатичних організмів (NEO – Network Ergatic Organism), мережево-центричних систем різного призначення (Network-centric systems, Network-centric warfare), Інтернету речей (Internet of Things, IoT), систем диспетчерського контролю і управління (Supervisory Control And Data Acquisition, SCADA).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець