Перейти до основного вмісту

Про критерії швидкого вилучення статей у Вікіпедії та зв`язані сторінки

Критерії швидкого вилучення з Вікіпедії

На сторінці Вікіпедії "Правила і настанови" вказано, що "Мета української Вікіпедії — створення повноцінної, точної енциклопедії українською мовою і ніщо інше". 

Проте, ця мета ніколи не може бути досягнута навіть теоретично. Адже Вікіпедія - це не енциклопедія у традиційному розумінні - як збірник статей авторитетних науковців у своїх сферах. Вікіпедія - це збірник статей невідомих авторів з невідомою кваліфікацією, які діють під логінами, які заборонено розкривати. Щоб отримати гранти Вікіпедії, вікі-працівники намагаються писати максимальну кількість вікі-статей і здійснити максимальну кількість правок вікі-статей. Тому часто ці статті і правки є спамом або умисним чи некомпетентним викривленням правди. 

Особистий досвід та досвід деяких інших авторів показує, що правила Вікіпедії вводять в оману користувачів щодо захисту їх інтелектуальної власності. Адже Вікіпедія не забезпечує встановлення і захист інтелектуальної власності авторів текстів і зображень. Тому що на відміну від енциклопедій, вікі-статті і їх автори іноді "швидко" чи "повільно" видаляються  з Вікіпедії кластером зловмисних і (або) некомпетентних вікі-працівників ("адміністратори","патрульні", ін.), а чужа інтелектуальна власність присвоюється недобросовісними вікі-працівниками або замовниками їх зловмисних послуг й інколи "випливає" у інших виданнях.  Тому українським читачам Вікіпедії доцільно мати уяву про "критерії швидкого вилучення" статей і зображень з Вікіпедії. 

Для прикладу, за інформацією різних користувачів Вікіпедії, до нахабного вікі-вандалізму, некомпетентної правки,  вікі-плагіату у більшій чи меншій мірі причетні такі суперактивні українські вікі-працівники як (по алфавіту): Alex Khimich , AlexKozur , Brunei , Mcoffsky (офіцер ЗСУ Ігор Маковський),  VoidWandererYakudza), особливо Bunyk (Тарас Буник, Piramidion , "Всевидяче око") та на жаль і Perohanych (Юрій Переганич)Це біля 15% з числа адміністраторів української Вікіпедії. Цей кластер вікі-працівників помічений у блокуванні важливих новаторських текстів і зображень у Вікіпедії. Відомі випадки знищення чужої новаторської  інформації у Вікіпедії та встановлення свого незаконного  пріоритету без необхідної компетенції, в т.ч. у закритих сферах. Окремі вікі-працівники, ймовірно, є сексотами в інформаційній війні РФ проти України і зловмисно знищують важливу інформацію або переносять в українську Вікіпедію фальсифіковані пропагандистські відомості з російських вікі-сторінок (OSINT, Ноосфера, ін.). 

Для прикладу, якийсь "француз" чи "кримчанин", чи "Piramidion", ін. може вилучити чуже зображення з Вікіпедії про новаторські досягнення і на основі його скомпілювати свої тексти чи зображення, навіть в іншій країні. У необхідних випадках це робиться за допомогою кластеру вікі-ігроманів, які використовуються у цій "грі" як "свідомо", так і "в темну". Для прикладу, виявлені переговори вікі-патрульного Bunyk з вікі-працівником з іншої країни з метою співпраці для блокування чужих текстів і зображень у Вікіпедії 

Досвід також свідчить про недоцільність нескінченної "ввічливоподібної" "перепалки" у коментарях з кластером вікі-ігроманів. По важливим питання до полеміки підключаються, ймовірно, штатні чи позаштатні працівники підрозділів інформаційно-психологічних операцій інформаційного агресора під прикриттям українського вікі-працівника. Для автоматизованого оповіщення вікі-працівників про необхідність коментування використовується складна система вікі-тегів, інше. Тут дуже схоже на типові гілки коментарів у соцмережах, проте більш "ввічливо", з меншою кількістю  "тролів" і можливо з меншим застосуванням "ботів" для спілкування по складним питанням.

Досвід свідчить, що Вікіпедія - це не тільки інформаційні статті, але й поле прихованої інформаційної війни з метою виправлення своїх багаторічних помилок і для  захоплення авторства на hi-tech пропозиції. Для прикладу, українська стаття про Business Intelligence вже більше 8 років містить дезінформацію, викривлення і плагіат, яку підтримує в основному вказаний вище кластер вікі-працівників. Подібне стосується OSINT, ін. 

Якість вікі-статей також погіршують спеціалісти, які використовуючи свій реальний досвід і знання у інших сферах, пишуть про технології на основі інформаційно-аналітичних hi-tech, для прикладу, - про мережево-центричні операції. 

У зв`язку з глобальним характером вікі-знань, вікі-війна нанесла і наносить величезну малопомітну шкоду Національній обороні і безпеці, насамперед у сфері інформаційно-аналітичних hi-tech, де у Вікіпедії мало бажаючих й компетентних авторів (не вікі-працівників). 

Далі дано перелік критеріїв швидкого вилучення матеріалів Вікіпедії станом на 01.06.2019 року - разом із супутнім кластером термінів. 

Примітка. Майте на увазі, що ці вікі-критерії у будь-який час можуть бути змінені частково або повністю будь-ким, якщо вікі-адміністратор (учень ліцею, студент ВНЗ, і т.п.) не заблокував сторінку від змін надовго чи на кілька днів. 


Загальні настанови[ред. код]


Якщо стаття не підпадає під зазначені нижче критерії, то її потрібно запропонувати для вилучення на сторінці Вікіпедія:Статті, що необхідно вилучити, та поставити шаблон {{Delete}}.

Перед вилученням сторінки адміністраторам рекомендується переглянути історію сторінки і переконатися в тому, що поточна версія сторінки не є результатом знищення нормальної версії — в іншому випадку, варто зробити відновлення до попередніх версій.

Адміністраторам і тим, хто позначає сторінки до швидкого і безумовного вилучення, варто уникати позначення сторінки, якщо вона була створена зовсім недавно (або на ній стоїть шаблон {{У роботі}} — деякі автори створюють статті в кілька етапів, періодично зберігаючи поточну версію. У момент позначення статті до швидкого вилучення робота над нею може ще вестися, і така позначка може відштовхнути автора, особливо початківця.

Критерії швидкого вилучення[ред. код]

1. Загальні[ред. код]


Загальні умови застосовуються до статей у будь-якому просторі назв.

Незв'язний вміст, що явно не має ніякого змісту, або текст, що складається з випадкових символів. Сюди не входять такі випадки, як: погана орфографія, довгі нудні монологи («відсебеньки»), не сформульований і неструктурований матеріал («потік думок»), провокації з метою викликати люту суперечку («флейм»), погано перекладена стаття з іншої мови, містифікація (стаття, що містить свідомо помилкові відомості) тощо. Цей пункт відноситься до статей з дійсно незв'язним вмістом, у якому не можна уловити ніякого значення. Використовуйте {{Db-test}}.

Тести. Наприклад: «Тест», «Перевірка». Сюди входять усі випадки, коли який-небудь автор вирішив перевірити можливість створення сторінок. Використовуйте {{Db-test}}.
Вандалізм, а також тимчасові перенаправлення, створені при усуненні наслідків вандалізму. Використовуйте {{Db-vand}}.
Ідентична копія раніше вилученої сторінки, що була вилучена як у результаті обговорення, так і в результаті швидкого вилучення. Це не стосується сторінок, відновлених після помилкового вилучення. Використовуйте {{Db-repost}}.
Будь-яка сторінка, запит на вилучення якої поставив її єдиний автор, у випадку, якщо автор указує вагомі причини для такого вилучення[1]. Використовуйте {{Db-author}}.

Сторінки обговорення уже вилучених сторінок, крім випадків, коли на такій сторінці обговорювалася сама можливість вилучення, і якщо на неї посилаються інші обговорення. Використовуйте {{Db-talk}}.

Нецільове використання сторінок обговорень, шаблонів, категорій. Повинні вилучатися сторінки, у які вставлений текст явно не за призначенням, часто тестовий. Зокрема, обговорення не призначені для повідомлень не за темою статті і для обговорень предмета статті, а категорії — взагалі для будь-якого тексту, крім того, який пояснює її суть. Використовуйте {{Db-misuse}}.

2. Статей[ред. код]


Дуже короткі статті без смислу або з дуже невеликим змістом[2], що не підходить під формат енциклопедії. Сюди також підходять статті, чий вміст копіює заголовок. Не слід вилучати заготовки статей. Якщо стаття не підходить під формальний критерій, але є надто короткою, можна скористатися шаблоном {{Deleteslow}}. Використовуйте {{Db-empty}} або {{Db-scope}}.

Неукраїномовні статті; зокрема ті, що були скопійовані з іншомовного розділу Вікіпедії. Використовуйте {{Db-lang}}.
Винятки становлять статті, створені недавно: інколи так робиться для перекладу іншої статті безпосередньо в українській Вікіпедії. У таких випадках на статті повинен стояти шаблон {{Edited}} або {{Перекладаю}}. Статей з текстами гімнів інших країн тощо це правило не стосується.
Сюди також належать статті, які цілком складаються з невичитаного машинного перекладу[3].

Статті, що складаються з одних внутрішніх чи зовнішніх посилань. Сюди включаються статті без тексту, але з проставленими категоріями, інтервікі, розділом «Див. також» зі списком зовнішніх посилань тощо. Використовуйте {{Db-na}}

Статті про безсумнівно незначимі речі. Якщо ж хтось аргументовано наполягає на значимості предмета статті, така стаття повинна бути винесена на обговорення. Використовуйте {{Db-nn}}.

Статті, які дублюють уже наявні статті. Зверніть увагу, що швидко вилучатися повинні лише нещодавно створені статті, текст яких повністю дублює інші; в іншому випадку може бути доцільно об'єднати текст та історії статей. Іноді доцільно не вилучати статтю-копію, а створити з неї перенаправлення на статтю із правильною назвою. Використовуйте {{Db-duplicate}}.

Явний спам. Під цей критерій підпадають статті, написані неенциклопедичним стилем, які не містять жодної корисної інформації, крім явної реклами предмета статті (навіть якщо він значимий). Якщо є сумніви щодо доцільності використання цього критерію, краще винести статтю на обговорення. Використовуйте {{Db-spam}}.


3. Сторінок-перенаправлень[ред. код]Див. також: Довідка:Перенаправлення


Перенаправлення можна вилучати негайно, якщо в них немає жодної корисної історії виправлень та:
Вони направляють на неіснуючі сторінки («розірвані перенаправлення»). Перед цим варто спробувати змінити перенаправлення так, щоб воно вказувало на потрібну статтю, якщо таке можливо. Використовуйте {{шв-п1}}.

Вони перенаправляють з основного простору назв у простір «Користувач:». Іноді нові користувачі створюють статті про себе в загальному просторі назв, а потім, після переносу до простору «Користувач:», залишаються перенаправлення. Використовуйте {{шв-п2}}.

Сторінки-перенаправлення з грубими помилками, особливо із сумішшю алфавітів в одному слові. Це не стосується перенаправлень, у яких трапляються часті помилки, або перенаправлень із множини на однину (або навпаки). Використовуйте {{Db-redirtypo}}, {{Db-wrr}}.

Перенаправлення між сторінками обговорення статей. Найчастіше такі перенаправлення створюються при перейменуванні статті, яка має сторінку обговорення. При цьому слід переконатися, чи немає на це перенаправлення посилань; якщо є — перед вилученням виправити їх на новий варіант. Використовуйте {{Db-redirtalk}}.


4. Файлів[ред. код]

Файл дуже низької якості у випадку, якщо існує аналог такого файлу, але вищої якості. Використовуйте {{шв-ф1}}.

Зіпсований або порожній файл. Використовуйте {{шв-ф2}}.

Ідентичний файл, який не використовується. Якщо файли різної якості, то вилучається гірший, із попередньою заміною посилання на сторінках. Використовуйте {{Db-copyfile}}.

Файл із нез'ясованим ліцензійним статусом (ліцензія, джерело, дані про автора або власника авторських прав відсутні або поставлені під сумнів) має бути вилучений із сервера через 7 днів після дати встановлення шаблону-попередження, незалежно від того, використовується він, чи ні.
Невільний файл, який не використовується, може бути вилучений через 7 днів після дати встановлення шаблону. Використовуйте {{Orphaned-fairuse}}.

Невільний файл, який не відповідає критеріям добропорядного використання, може бути вилучений через 7 діб (14 діб для файлів, завантажених до 25 травня 2007 року) після дати встановлення відповідного шаблону. Використовуйте {{dfud}}.
Файл, для якого є заміна на Вікісховищі. Використовуйте {{Db-rfu}}.

Файли, перенесені на Вікісховище. Використовуйте {{Db-commons}} або {{NowCommons}}, якщо файл завантажений у Сховище під іншою назвою.


5. Категорій[ред. код]

Порожні категорії (категорії, від моменту створення яких пройшло три дні та у яких не було жодної підкатегорії протягом останніх 3 діб), чий єдиний вміст — посилання на батьківські категорії. Використовуйте {{Db-catempty}}.
Це не стосується категорій, вилучення яких винесене на обговорення. Цілком можливо, що категорію хочуть перейменувати, об'єднати з іншою категорією.

6. Сторінок користувачів[ред. код]

Сторінки особистого простору за запитом власника. Використовуйте {{Db-u1}}
Сторінки обговорень анонімних користувачів, якщо повідомлення на таких сторінках більше не мають значення. Це необхідно для того, щоб не відлякувати інших користувачів з тією ж IP-адресою.
Див. також[ред. код]


Вікіпедія:Критерії вилучення статейКатегорія:Сторінки до швидкого вилучення

Примітки[ред. код]


Наприклад, не можуть бути вилучені статті, які відповідають усім правилам, якщо автор вирішив покинути Вікіпедію і стерти свої статті.
Формальний критерій — менше 296 байтів
Якщо стаття має можливість бути доробленою (наприклад, її автором є не анонімний користувач, а досвідчений і активний), краще застосовувати не швидке вилучення, а так зване «повільне», або відстрочене


[сховати]

п
о
р

Правила і настанови Вікіпедії



Від засновника

Заява Джиммі Вейлза про засади Вікіпедії (ВП:ЗПЗ, ВП:ДВЗ)

Загальний огляд

П'ять основ (ВП:5О) · Правила і настанови (ВП:ПП)

Загальновікіпедійні принципи

Авторські права (ВП:АП) · Вирішення конфліктів (ВП:ВК) · Ігноруйте всі правила (ВП:ІУП, ВП:ІВП) · Консенсус (ВП:КС, ВП:КОНС) ·Чим не є Вікіпедія (ВП:ЧНВ, ВП:ЧНЄВ)

Правила щодо змісту статей

Авторитетність джерел (ВП:АД) · Нейтральність (ВП:НТЗ) · Жодних оригінальних досліджень (ВП:ОД) · Можливість перевірки (ВП:В) · Іменування (ВП:ІС) ·Біографії живих людей (ВП:БЖЛ) · Використання зображень (ВП:ПВЗ) · Переклад статей · Критерії швидкого вилучення (ВП:КШВ) ·Патрулювання (ВП:ПАТ) · Швидкий відкіт (ВП:ШВ)

Настанови щодо змісту статей

Критерії значимості (ВП:КЗ) · Посилання на джерела (ВП:ПД) · Неоднозначність (ВП:БЗ) · Критерії вилучення (ВП:КРВИЛ)

Правила поведінки

Захист дітей · Етикет (ВП:Е) · Припускайте добрі наміри (ВП:ПДН) · Не влаштовуйте війни редагувань (ВП:ВР) ·Неприпустимість образ, погроз і агресії (ВП:НО) · Ляльковий театр (ВП:ЛТ) · Імена користувачів (ВП:ІК)

Настанови щодо поведінки

Конфлікт інтересів (ВП:КОІ, ВП:КІ) · Не доводьте до абсурду (ВП:НДА) · Не грайтеся з правилами (ВП:НГП) · Не прискіпуйтесь до новачків ·Оформлення обговорень (ВП:ОФО)

Настанови щодо редагування

Будьте рішучими (ВП:БР) · Підписуйтесь (ВП:ПІДПИС) · Добропорядне використання матеріалів · Розмір статей (ВП:РС) · Списки (ВП:С) · Стиль (ВП:СТИЛЬ) ·Платні редагування (ВП:ПР) · Сторінки обговорень (Д:СО) · Підсторінки · Сторінки користувачів · Кольори

Настанови щодо класифікацій

Категорії · Категоризація (ВП:КАТ) · Шаблони (ВП:Ш) · Проекти (ВП:ПВП) · Портали

Настанови щодо адміністрування

Правила захисту сторінок (ВП:ПЗС) · Правила блокувань (ВП:ПБ) · Персональні обмеження

ВИСНОВКИ

Вікіпедія як одне з джерел знань не має альтернативи.

Проте, супер проблеми з вікі-працівниками в українській Вікіпедії, їх гонитва за кількістю вікі-статей, писанина на які завгодно теми без необхідних знань, низька якість вікі-статей у сфері інформаційно-аналітичних hi-tech - тривалий час приховано і дуже негативно впливають на Національну безпеку і оборону України. Викривляється, видаляється, блокується правильна інформація про hi-tech, проводяться інформаційно-психологічні операції проти авторів і вірної  інформації для української аудиторії, тощо

Складно виробити систему заходів для поліпшення змісту статей у Вікіпедії. Але для держави України це життєво необхідно робити із залученням державних структур, а не тільки на рівні нинішніх осіб української вікі-адміністрації, яка незадовільно виконує свою роботу у сфері публікації статей, для прикладу, -  з вірним змістом про інформаційно-аналітичні hi-tech.

Коментарі

Krukovsky каже…
Приклади грубого порушення інтелектуальної власності у Вікіпедії (вилучення зображень, ін.).

1. Один з адміністраторів Вікіпедії якийсь "француз" видалив з Вікіпедії мої графіки, які ілюструють популярність Business Intelligence в Україні і у світі та інші зображення. У своєму профілі "франзуз" має лише фото мостів у Франції без коментарів. Як він попав на українську сторінку? Зображення не можна повернути з Вікіпедії і не можна завантажити знову, тобто вони реально вкрадені адміністратором (чи патрульним) Вікіпедії.

2. Один з адміністраторів Вікіпедії якийсь "кандидат медичних наук"Brunei ("Бруней") видалив фотознімки, зроблені моїм фотоапаратом у Житомирському військовому інституті у 2012 році на організованому мною разом з CEO Semanticforce семінарі за тематикою інтеграції Business Intelligence та Social media CRM. Фото не можна повернути з Вікіпедії і не можна завантажити знову, тобто вони реально вкрадені адміністратором (чи патрульним) у Вікіпедії.

3. Анекдотично виглядала українська сторінка Вікіпедії про OSINT (Open Source Intelligence, "розвідка відкритих джерел" - термін англомовного походження), яка тривалий час містила посилання лише на російські джерела Жаркова і т.п. Після спроби переформатувати українську статтю у Вікіпедії про OSINT згідно стандартів NATO, виникла шалена хвиля спротиву, та посилання на документи OSINT NATO видалені; видаляється також інформаціяя про зв`язок OSINT, Competitive Intelligence, Business Intelligence, Data Mining, OLAP, Text Mining, Social Media Analytics. Чому? Тому що автори української сторінки Вікіпедії про OSINT (ПІБ1, ПІБ2, VoidWanderer, Piramidion, VictorAnyakin) не знали про вказані терміни та утримували у цьому полі незнання всіх читачів і слухачів...

4...Багато інших подібних прикладів порушення правил інтелектуальної власності, присвоєння чужих результатів (насамперед текстів) патрульними і адміністраторами у Вікіпедії. Зафіксовані переговори "українського" патрульного з іноземним працівником для залучення для допомоги у вилученні чужих матеріалів (Тарас Буник - Bunyk, Piramidion, Всевидячяе око,ін.)

Не дивлячись на те, що левова частина статей у Вікіпедії є корисними для читачів, проте значна частина по особливо важливим і складним темам несуть викривлену інформацію. З тими правилами, настановами і працівниками Вікіпедії, в умовах міждержавних і міжрелігійних війн і конфліктів (гібридна війна РФ (143 млн. людей) проти України (43 млн. людей)), Вікіпедія ніколи не стане Енциклопедією. Скоріше це з початку інтелектуальна гра-довідка, а тепер поле інформаційних війн і "витонченої" дезінформації, де Україна програє у багатьох статтях з важливою інформацією про hi-tech. Цю ситуацію необхідно змінити на краще.
Krukovsky каже…
Дивно, проте ця стаття за останній час має найбільшу кількість переглядів. Тому вона доповнена, а також додаю свіжий приклад інформаційної війни у Вікіпедії - зловмисник видалив вікі-сторінку про цікаве, об`єктивне і толерантне видання, див. статтю у цьому блозі: "Щодо видалення з Вікіпедії сторінки про веб-видання Ukrainian Military Pages", https://dss-bi.blogspot.com/2019/10/ukrainian-military-pages.html
Krukovsky каже…
Ще один приклад війни проти України в українській Вікіпедії вищевказаною групою вікі-працівників: "Щодо видалення з Вікіпедії сторінки про веб-видання Ukrainian Military Pages", https://dss-bi.blogspot.com/2019/10/ukrainian-military-pages.html

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець