Перейти до основного вмісту

Особливості концепції МО США JADC2 - Joint All-Domain Command and Control

Joint All-Domain Command and Control (JADC2, "Об’єднане командування та контроль за всіма доменами")  — це концепція, яку Міністерство оборони США розробило для об’єднання датчиків усіх видів збройних сил в єдину мережу на основі  artificial intelligence ("штучного інтелекту") для покращання прийняття рішень командирами у всіх доменах (Air Force, Army, Marine Corps, and Navy, as well as Space Force (ВПС, Армію, Корпус морської піхоти та ВМС, а також Космічні сили).

Функції командування та управління (command and control, C2) виконуються шляхом організації особового складу, обладнання, засобів зв’язку, засобів і процедур, які використовуються командиром для планування, керування, координації та контролю сил і операцій під час виконання місії.

Кожний вказаний військовий домен має свою ініціативу, яка сприяє JADC2, раніше вони були не сумісні чи погано сумісні. Армія має проект Convergence, Флот має проект Overmatch, а ВПС мають Advanced Battle Management System, також відому як ABMS. Космічні сили мають Національну оборонну космічну архітектуру (NDSA) Агентства космічного розвитку.

Міністерство оборони провело принаймні два важливі навчання JADC2

Перше навчання JADC2 відбулося у Флориді в грудні 2019 року, було зосереджене на імітації загрози від крилатих ракет. Це була найперша демонстрація ПРО, яка відбулася під час навчань. Літаки ВПС і ВМС (включаючи винищувачі F-22 і F-35, есмінець ВМС, радіолокаційну систему Army Sentinel, мобільну артилерійську систему, а також комерційні космічні та наземні датчики продемонстрували свою здатність збирати, аналізувати та обмінюватися даними в режимі реального часу, щоб отримати більш повну картину операційного середовища. 

Друге випробування системи JADC2 міністерство оборони провело у липні 2020 року. У ході цих навчань літаки Повітряних сил виходили на зв'язок із кораблями ВМС, які дислокувалися в Чорному морі. Крім того, співпрацював персонал спеціальних операцій (special operations personnel) з восьми інших країн НАТО та змодельоване середовище для стримування можливого нападу з боку Росії.

Інфраструктура JADC2

У 2017 році для Міністерства оборони була запропонована спільна мережа (Joint Enterprise Defense Infrastructure — JEDI ), з єдиною винагородою у розмірі 10 мільярдів доларів для одного постачальника. Були проведені конкурсні торги і було прийнято рішення, але було опротестовано конкурентом. У 2021 році премію скасували; натомість до 2022 року було передбачено кілька постачальників сумісних мережевих можливостей із багатьма нагородами. Ці об'єднані хмарні можливості бойових дій (Joint Warfighting Cloud Capability — JWCC) мають розподілятися  на 9 мільярдів доларів США між різними постачальниками, і мали бути присуджені до середини грудня 2022 року. Представники мережі Пентагону почали розглядати JWCC як необхідний рівень для JADC2. На початку грудня 2022 року JWCC отримали Google, Amazon, Microsoft і Oracle.

Defense Information Systems Agency (DISA, Агентство оборонних інформаційних систем) розпочало модернізацію своєї Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS)  — Об'єднаної всесвітньої розвідувальної системи зв'язку (захищеної системи інтранету Міністерства оборони Сполучених Штатів, у якій зберігається секретна та конфіденційна інформація). JWICS замінив попередні DSNET2 і DSNET3, рівні Top Secret і SCI мережі оборонних даних на основі технології ARPANET. DISA використовувала тих самих постачальників, що й для JWCC, але також включала IBM. Поєднання JWICS з JWCC дозволило заощадити на масштабі спільного проекту JWICS DISA з JWCC Міністерства оборони. 

Служби JADC2

Перевага у прийнятті рішень (Decision superiority) є метою CDAO (The Department of Defense's Chief Digital and Artificial Intelligence Office (CDAO) - Головний офіс цифровізації та штучного інтелекту Міністерства оборони). 

До 2023 фінансового року в JADC2 будуть доступні інші послуги Electromagnetic Battle Management System (EBMS). Raytheon BBN продемонструвала свій Robust Information Provisioning Layer (RIPL, Надійний рівень надання інформації), який з’єднує застарілі канали з ABMS (?Advanced Battle Management System?).

Integrated Tactical Network  (ITN, Інтегрована тактична мережа) армії США підтримуватиме JADC2 як майбутню можливість. Набір можливостей інтегрованої тактичної мережі (ITN) '25 (Capability Set '25) запровадить JADC2 за словами в.о. керівника Мережі CFT.

Мережа Common Tactical Edge Network ВПС об’єднує 9 підрядників, які використовують штучний інтелект. Collins Aerospace продемонструвала Combined JADC2 (CJADC2) у липні 2022 р.

Більш детальну інформацію про  JADC2 можна отримати за посиланнями на сторінці Вікіпедії: Joint All-Domain Command and Control

JADC2 placemat
Рис.1 JADC2 Placemat (https://media.defense.gov/)

Стратегія JADC2 чітко формулює підхід Міністерства оборони щодо розвитку можливостей C2 Об’єднаних сил (Joint Force C2), необхідних для підтримки інтересів національної безпеки США. Стратегія національної оборони спрямовує Об’єднані сили (National Defense Strategy directs the Joint Force) на «отримання та збереження інформаційної переваги, зокрема в кіберпросторі, космосі та електромагнітному спектрі». Величезне завдання переміщення JADC2 від концепції до реальності керування спільним/комбінованим розвитком можливостей вимагає чіткого бачення, ефективної стратегії та гнучких процесів. Успішне впровадження JADC2 призведе до покращення можливостей C2 Об’єднаних сил і вимагатиме прискореного застосування технологічних рішень для розвитку можливостей C2, а також адаптації керівної політики та оперативних процедур.

JADC2 пропонує підхід до розвитку спроможності ведення війни, щоб відчувати, мати сенс і діяти на всіх рівнях і фазах війни, у всіх сферах і з партнерами, щоб забезпечити інформаційну перевагу зі швидкістю релевантності.

На рис.1 зображено складність досягнення C2 у всіх сферах діяльності: Командувач об’єднаних сил (The Joint Force Commander) покладається на керівництво, технології, процедури та можливості, які є результатом багаторічної розробки та впровадження можливостей, щоб використовувати ефективний C2 під час виконання реальних завдань.

JADC2 прагне оптимізувати доступність і використання інформації, щоб переконатися, що інформація та цикл прийняття рішень (decision cycle) командиром працюють швидше порівняно зі здібностями супротивника. Це цілісне уявлення визначає Командувача об’єднаних сил як основного бенефіціара (кінцевого замовника і користувача) зусиль з розвитку можливостей C2 Служби та Агентства, а також зосереджує результати розвитку можливостей C2 департаменту на забезпеченні спільної оперативної продуктивності та кваліфікації C2 у всіх областях. Для досягнення цієї мети JADC2 перекриватиме існуючу структуру програм розвитку можливостей С2 на основі служб і агенцій, які наразі надають об’єднаним силам орієнтовану на домен і часто дублюючу інформацію та можливості управління прийняттям рішень. Ця методологія «накладання» є підходом до співпраці, згідно з яким усі зацікавлені сторони розвитку можливостей C2 підтримують JADC2 як об’єднуючий підхід для оптимізації ресурсів і пріоритетів розвитку та максимізації операційних результатів.

Висновки DSS BI analytics

1. Причиною написання цього ескізу статті став той факт, що на жаль, станом на 29.03.23 р. у Вікіпедії були лише англомовна, китайська і російська сторінки про JADC2. Відсутність української сторінки про  JADC2 свідчить про давно відоме відставання українських адміністраторів Wikipedia та відставання ЗСУ й інших державних і недержавних структур України у сфері своєчасного і глибокого вивчення і викладання інформації про hi-tech  інформаційно-аналітичні технології  для підтримки рішень з метою домінування у сферах збройної боротьби, промисловості, бізнесу. Головна вина у цьому міністра Мінцифри України Федорова, який навіть назву міністерства скопіював з назви відповідного російського міністерства, ін.

Для виходу на найвищий світовий рівень у сфері автоматизації ЗСУ, українцям не варто видумувати "велосипед" у межах обмеженого фінансування, а варто розібратися з передовими технологіями ЗСУ США (NCW & JADC2, ін.), їх складовими частинами, та по мірі можливостей інтегруватися до JADC2, JWCC, ін. Це потрібно робити навіть не проти когось, а заради себе, заради мира і благополуччя України у євро-атлантичній спільноті. 

Довідка про Мережу оборонних даних (англ. Defense Data Network, DDN) - комп'ютерна мережа міністерства оборони США, що діяла з 1983 по 1995

З 1975 року управління інформаційного забезпечення Міністерства оборони США  використовувало мережу ARPANET як робочий інструмент. У плані подальшого розвитку комп'ютерної мережі Пентагону передбачалося створення автоматичної цифрової мережі нового покоління (AUTODIN II), але 1983 року цей план було скасовано. Натомість, у 1983 році з ARPANET було виділено мережу MILNET для потреб міністерства оборони, а ARPANET залишився доступним лише для академічної спільноти та у 1990 році припинив своє існування. При цьому ARPANET і MILNET були роз'єднані з міркувань безпеки, зв'язок між ними здійснювався через мережеві шлюзи, що дозволило б повністю роз'єднати їх у разі надзвичайної ситуації. Управління інформаційного забезпечення міністерства оборони використало найменування Defense Data Network для цих мережевих програм.

Протягом 1980-х років Defense Data Network була розділена на чотири підмережі з різними рівнями забезпечення інфобезпеки, які у 1990 році були перетворені на мережі NIPRNet, SIPRNet та JWICS.

Підмережі Defense Data Network включали:

MILNET передачі несекретної інформації;

Defense Secure Network One (DSNET 1) передачі секретної інформації;

Defense Secure Network Two (DSNET 2) передачі цілком секретної інформації;

Defense Secure Network Three (DSNET 3) для передачі таємної інформації особливої важливості.

MILNET і DSNET 1 були мережами для звичайних користувачів, багато в чому схожими на Інтернет, DSNET 2 була призначена для Системи глобального військового командування і контролю, а DSNET 3 була призначена для підтримки розвідувальних інформаційних систем міністерства оборони США.


Коментарі

Krukovsky каже…
Ще у 2008...2009 р.р. році під час розробки і розвитку автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру (АС ПІАР КІАЦ) були вказані недоліки і проблеми розвитку корпоративних інформаційних систем США, які повторювалися більше одного разу і коштували мільярди доларів, також були вказані способи їх подолання в Україні.
У теперішній час розгляд реалізації на практиці концепцій NCW, JADC2 показує, що вказані у 2008...2009 р.р. продовжують турбувати, серед них:
Пентагон бореться з витоком інформації;
військові повинні тренуватися, щоб воювати, коли зв’язок порушується;
технологія розгортання крайових обчислень і периферійних семафорів;
ін.
Новим є створення власних військових фабрик програмного забезпечення у ЗС США, ін..
GO каже…
Потребує усного уточнення тлумачення деяких понять

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець