Перейти до основного вмісту

Основні правила Вікіпедії в інформаційних війнах

Дослідження Вікіпедії учасниками консалтингової групи BI+KMS (Business Intelligence + Knowledge Management System) з 2011 показали, що крім задекларованих цілей, Вікіпедія - це також поле війн знань і пропагандистських війн, специфічна гра-гонитва за вікі-рейтингами, де досвідчені вікі-ігромани активно використовують у вікі-боях «Правила Вікіпедії». Далі дані гіперпосилання на основні вікі-правила  і довідки у алфавітному порядку, які найбільш активно використовуються з різними цілями та можуть змінюватися, як і всі вікі-знання: 
  1. Правило Вікіпедії:Шаблони
  2. Правило Вікіпедії:Чим не є Правило Вікіпедії
  3. Правило Вікіпедії:Частковий захист сторінок
  4. Правило Вікіпедії:Сторінка користувача
  5. Правило Вікіпедії:Стиль
  6. Правило Вікіпедії:Списки
  7. Правило Вікіпедії:Розмір статей
  8. Правило Вікіпедії:Припускайте добрі наміри
  9. Правило Вікіпедії:Правила і настанови
  10. Правило Вікіпедії:Правила захисту сторінок
  11. Правило Вікіпедії:Правила відтворення власних назв іншомовного походження
  12. Правило Вікіпедії:Правила використання зображень
  13. Правило Вікіпедії:Правила блокувань
  14. Правило Вікіпедії:Посилання на джерела
  15. Правило Вікіпедії:Поради вікіпроектам
  16. Правило Вікіпедії:Персональне обмеження
  17. Правило Вікіпедії:Переклад
  18. Правило Вікіпедії:Перевірність
  19. Правило Вікіпедії:Патрулювання
  20. Правило Вікіпедії:Обґрунтування добропорядного використання
  21. Правило Вікіпедії:Неприпустимість образ, погроз і агресії
  22. Правило Вікіпедії:Неоднозначність
  23. Правило Вікіпедії:Нейтральна точка зору
  24. Правило Вікіпедії:Не прискіпуйтесь до новачків
  25. Правило Вікіпедії:Не доводьте до абсурду
  26. Правило Вікіпедії:Не грайтеся з правилами
  27. Правило Вікіпедії:Ляльковий театр
  28. Правило Вікіпедії:Критерії швидкого вилучення
  29. Правило Вікіпедії:Критерії значимості
  30. Правило Вікіпедії:Критерії вилучення статей
  31. Правило Вікіпедії:Конфлікт інтересів
  32. Правило Вікіпедії:Консенсус
  33. Правило Вікіпедії:Категоризація
  34. Правило Вікіпедії:Іменування статей
  35. Правило Вікіпедії:Імена користувачів
  36. Правило Вікіпедії:Жодних оригінальних досліджень
  37. Правило Вікіпедії:Етикет
  38. Правило Вікіпедії:Війна редагувань
  39. Правило Вікіпедії:Будьте рішучими
  40. Правило Вікіпедії:Біографії живих людей
  41. Правило Вікіпедії:Авторські права
  42. Правило Вікіпедії:Авторитетні джерела
  43. Довідка Вікіпедії:Перейменування сторінки
  44. Довідка Вікіпедії:Обговорення статей
  45. Довідка Вікіпедії:Кольори
  46. Довідка Вікіпедії: Плагіат
  47. Довідка (есе) Вікіпедії: Вікілінивець і подібні 
  48. Довідка Вікіпедії: Патрульні ( ВП:ПАТ
  49. Довідка Вікіпедії: Адміністратори ( ВП:А
  50. Вікіпедія: Фарисеї
Як правило, вікі-ігромани досконало знають правила Вікіпедії і гарно володіють письмовою мовою, це добре організовані групи вікі-фарисеїв із своїми роботизованими формами оповіщення.

Спроби виправити у вікі-текстах грубі помилки вікі-адміністраторів або вікі-патрульних чи вікі-ленивців наштовхуються на їх шалений спротив, адже вони багато років не помічали і не виправляли їх. 

Звичайні користувачі Вікіпедії повинні знати, що вікі-ігромани використовують навіть нахабний плагіат та видалення чужих коментарів на сторінках обговорень, видаляють свої особливо некомпетентні матеріали у історіях обговорень. 
Тому всі свої матеріали і правки необхідно зберігати також поза межами Вікіпедії у формі, яка забезпечує їх відновлення навіть у разі видалення з Вікіпедії. Будь-які зображення після їх розміщення у Вікіпедії  необхідно розміщувати у інших веб-виданнях - це забезпечить їх присутність у веб і підтвердження авторських прав по даті у разі видалення зображень з Вікіпедії. Найбільш ефективною формою захисту авторських прав є публікація у наукових фахових виданнях України чи інших країн.

Короткий розмір багатьох вікі-статей пояснюється не тим, що «стислість викладання - сестра таланту», а тим, що вікі-ігромани створюють сотні статей і тому ніколи розбиратися з деталями  змісту.


У багатьох випадках викривлення змісту базових понять про  IT hi-tech у українських вікі-статтях протягом багатьох років створює загрозу Національній обороні і безпеці, економіці України, тому що спотворює зміст цих технологій, блокує доступ українців до цих знань. Див. для прикладу Business Intelligence, Business Analytics, Data Warehouse,  OLAP/FASMI, FASMI+, ін. на мультисайті Business Intelligence+KMS, у блозі BI and DSS, у SiteLab Система+, у SiteLab Нотатки про BI+, а також у Вікіпедії, починаючи з 2011року. 

Ці недоліки потрібно виправляти!

Уточнення до визначення "Фарисеї" - термін, який у багатьох країнах використовується для позначення одного з типу лицемірів, які критикують за найменші дрібниці, втрачаючи при цьому зв'язок зі змістом у цілому (Вікіпедія). У Вікіпедії вікі-фарисеї часто мають десятки тисяч вікі-правок та сотні чи навіть тисячі статей. Для прикладу, вікі-адміністратор студент недавній студент Тарас Буник з багатьма "ніками" (Bunyk, Всевидяче Око, Piramidion, ін.) разом з "колегами" здійснив плагіат з помилками чи без них, заплутав практично всі україномовні вікі-статті по hi-tech ІТ за його участю (Business Intelligence, Google Analytics, Google+, ін.).

Уточнення  до визначення ВІКІЛІНИВЦІ (часто це суперактивні вандали) - правлять коли їм заманеться і кого заманеться, без знань у даній сфері, реально деякі з них мають також десятки тисяч правок. Для прикладу, вікілінивець офіцер ЗС України Mcoffsky (Ігор Маковський) має кілька десятків тисяч правок чужих статей, кілька сотень власних статей, але не за напрямом своєї підготовки у ввнз; з часу публікацій видно, що під час проведення АТО у службовий час у навчальному центрі ЗСУ він систематично здійснював публікацію статей про сторонні теми, ін.

Багато вікі-ігроманів отримали права ВІКІ-ПАТРУЛЬНИХ та ВІКІ-АДМІНІСТРАТОРІВ за рахунок того, що нашвидкоруч створили сотні вікі-статей і десятки тисяч вікі-правок, часто з викривленою інформацією, яку іноді підтримують більше ніж 8 років. Для прикладу, вікі-стаття про Business Intelligence кілька разів перевикладалася на основі плагіату, який кожного разу здійснюався з некомпетентними правками і обманом читачів, у тому числі остання версія. 

За наявними фактами грубих порушень, які можна кваліфікувати як ІТ-диверсії (некомпетентність і вандалізм при редагуванні змісту; обман читачів шляхом викривлення змісту вікі-статей за тематикою інформаційно-аналітичних hi-tech; використання чи підтримку використання плагіату; хак-правку чужих коментарів на сторінках обговорень; спотворення пошукової видачі Google шляхом створення фальшивих сторінок) з числа вікі-адміністраторів і вікі-патрульних доцільно вилучити такий кластер користувачів:
  • Користувач:Piramidion (Bunic, Всевидяче око, має інші обл. записи від Тараса Буника)
  • Користувач:Brunei (кандидат медичних наук)
  • Користувач:Mcoffsky
  • Користувач:AlexKozur
  • Користувач:Yakudza 

Список буде доповнений. Якщо хтось із перерахованих осіб не згоден з критичними зауваженнями, то вони можуть бути викладені у конкретизованій формі у коментарях і опубліковані тут. 
Вікіпедія - аналіз популярності сторінки у квіні (Зеленський Володимир Олександрович, Вибори Президента України 2019, Порошенко Петро Олексійович, Україна, Собор Прижської Богоматеріі, Перехід церконих громад до ПЦУ, Апаршин Іван Миколайович)

Коментарі

Krukovsky каже…
Щоб глибше зрозуміти суть і проблеми Вікіпедії, рекомендую глянути на права її "посадових осіб" (супер вікі-ігроманів?):
https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Адміністратори
https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Бюрократ
https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Адміністратори
Krukovsky каже…
Правила обрання адміністраторів
Адміністраторами можуть стати користувачі, які мають на момент висунення:

щонайменше 1000 редагувань в основному просторі,
щонайменше 3 місяці досвіду редагувань,
щонайменше 10 редагувань службового простору шаблон/Вікіпедія/довідка.
Кандидатура розглядається голосуванням.

Правила голосування:

Голосувати можуть лише зареєстровані користувачі, які на момент початку голосування мають:
понад сто редагувань в основному просторі,
стаж у Вікіпедії не менше двох тижнів.
За себе не можна голосувати.
Голосування вважається легітимним, якщо проголосували щонайменше 5 користувачів (в тому числі голоси «Утримались»)
Голосування триває 1 тиждень з моменту особистого підтвердження кандидатом згоди на сторінці голосування. Якщо такої згоди нема, то голосування вважається недійсним.
Користувач обирається адміністратором, якщо набирає понад 70 % голосів «за» (з голосів «за» й «проти»).
У разі невдалої номінації або в разі позбавлення прав користувач може знову висунути свою кандидатуру не раніше, ніж через 60 днів.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець