Перейти до основного вмісту

Неоднозначно корисна система "Дельта" з неоднозначно корисними дефініціями

 5 лютого 2023 року у веб-виданні "Мілітарний" розміщена неоднозначна стаття з неоднозначними дефініціями: 

"Як працює система управління військами Delta. Інтерв’ю зі співзасновником ГО “Аеророзвідка” Ярославом Гончаром"

Уряд запроваджує систему Delta в Силах оборони України та дозволяє розмістити її “в хмарі” поза межами країни. Цю платформу ситуаційної обізнаності створив Центр інновацій та розвитку оборонних технологій Міноборони.

За кілька днів до рішення уряду ми записали інтерв’ю зі співзасновником ГО “Аеророзвідка” Ярославом Гончаром. Говорили про використання Delta Силами оборони України та запровадження принципу ISTAR у систему управління військами.

ISTAR. Що це таке? Зробімо спочатку невеликий лікнеп.

Акронім ISTAR чітко пояснює суть процесу, про який ідеться. Intelligence, Surveillance, Target acquisition та Reconnaissance – це чотири процеси. Місце цього процесу в системі бойового управління – це збір обробка і розповсюдження інформації. Це явище все ще не притаманне українському війську на офіційному рівні, на рівні затвердження доктрин, концепцій, документів. Це власне те, що відрізняє українське військо від армій країн НАТО. Річ у тому, що в країнах-членах НАТО десь ще на початку 90-х років був усвідомлений досвід після кількох операцій, особливо після “Бурі в пустелі”, і було прийнято рішення, що функція збору інформації має бути відокремлена від процесу розвідки. Тобто це така ментальна відмінність. У розумінні наших союзників розвідка – це прогнозування, це аналітичний прогноз. Тому продукт, результат роботи розвідників – це передбачення. І вони не залучені до процесу збору інформації. Саме процес збору, обробки інформації – ця функція на рівні органів управління і штабів у країнах НАТО покладена на ISTAR. ISTAR – це процес, це не органічний підрозділ, коли збирається угрупування військовослужбовців, їх призначають, щоб вони виконували цю роботу. Звичайно, навчених військовослужбовців. Продукт ISTAR – це поточна оперативна картина, тобто сommon operational picture. Ці люди збирають, обробляють і розповсюджують інформацію про власні сили та про ворогів. Їхня задача в режимі наближеного до реального часу всім зацікавленим користувачам, у першу чергу командиру, дати поточну ситуацію – що відбувається.

Як це виглядає на практиці для українських сил оборони?

Наразі цей процес в такому тестовому режимі уже впроваджується. Рішенням командувача одного зі стратегічних угруповань видано наказ про створення підрозділів ISTAR в цьому угрупуванні. Виглядає це так, що з різних складових сектору безпеки та оборони призначаються люди, які діють за затвердженим протоколом. Оскільки це експеримент і є цілий ряд нормативних перепон, бо коли ми зараз говоримо про ISTAR, ми говоримо про те, що цей підрозділ дублює функцію, яку виконує наразі розвідка. Проте ці люди займаються тим, що інтегрують на себе всі можливі доступні інформаційні потоки, абсолютно все. Вони збирають всю “первинку”: повідомлення від інформаторів, автоматизовані джерела (чат-боти, інформаційні системи), обробку супутникових знімків, обробку всіх даних з безпілотників, збирають дані з усіх радарів і до цього ще додається складова в кібер-царині. І от в одному приміщенні знаходяться представники МВС, СБУ, Головного управління розвідки, ЗСУ – всі Сили оборони України. Це зручно, бо кожен з них має свої спроможності здобування інформації. Вони використовують інформаційну платформу ЗСУ Delta, приводять всю інформацію до стандартизованого вигляду, бо вона ж приходить в різних форматах, і вся ця інформація відображається на цифровій мапі. За рахунок цього ми отримуємо кілька ефектів.

Перший – вивільнення часу для нашої розвідки, щоб вона змогла зайнятися аналітичною роботою. Тому що інформації дуже багато. Я наведу приклад – на оперативне угрупування працює до 40 осіб, це щоденно, і цілодобово. Вони постійно приймають всю інформацію. Їхня задача розклати все на мапу. І завдяки використанню стандартизованого інструменту наші війська отримають ще одну якість – об’єктивність. Унеможливлюється таке явище, щоб щось можна було протрактувати інакше, якщо йдеться про танк, то це точно танк, він точно буде стояти тут і точно буде позначено ступінь довіри до джерела інформації й ступінь довіри до самої інформації. Коли от ця первинна робота зроблена – у наших аналітиків і розвідників вивільняється час (бо це левовий шмат роботи) для того, щоб із більшої перспективи подивитися на все зібране й зайнятися питаннями розкриття противника, його бойових порядків. Розвідка може не витрачати час на збір даних і взятися за аналіз, чого ми всі очікуємо від неї. І коли це плече підставляється нашим розвідникам, то маємо сподівання на те, що їхні прогнози будуть більш точними та якіснішими.

“Застосовувати ракету HIMARS це не просто побачив і стрельнув”

Коли ми говоримо про систему бойового управління – це ж взаємопов’язані цикли, які працюють на рівні органів управління, на рівні кожного штабу. Розвідник відповідальний за те, щоб передати каталог цілей до групи планування вогневого ураження й існують певні вимоги й нормативи про те, яку інформацію можна передавати, яку не можна з точки зору її достовірності й актуальності, а також є вказівки загальновійськового командира – у якій стадії управління ми зараз перебуваємо. Якщо ми в обороні, то треба знищувати одні об’єкти, якщо ми готуємося до інших дій – треба знищувати інші об’єкти. Коли розвідники розуміють вказівки командира, коли є об’єктивна інформація – це суттєве полегшення їхньої роботи. І це позитивно впливає на весь процес бойового управління. Якісні цілі будуть передані на групу планування бойового ураження, де будуть якісно відпрацьовані. Це загалом впливає на те, який ритм бойових дій ми можемо задавати.

Звичайно, кінетична складова – міць, дальність, потужність – це все важливо, але новітні доктрини застосування сили уже говорять про інші складові, більш суттєві та важливі. Як менший може протистояти більшому? За рахунок спритності й швидкості, а це все ґрунтується на інформації. Якщо ти володієш інформацією – ти швидше ухвалюєш рішення, ти швидше дієш і, відповідно, потенціали вже стають не такими важливими. Із урахуванням того, що весь світ включився в допомогу Україні й нам стала приходити зброя від союзників, яка має таку характеристику як точність, – нам потрібна якісна інформація. Застосовувати ракету HIMARS – це не просто “побачив і стрельнув”. Це має бути узгоджено з вимогами загального військового командира – що ми збираємося зробити, є певний задум, треба відповідно до цього задуму знаходити об’єкти зацікавленості, вони розробляються, і тільки після цього застосовується високоточна зброя.

https://youtu.be/Ds1NJPpdn-g

ВИСНОВКИ, ч.1 

Найбільша корисність цієї статті у тому, що система Delta застосовувалася у реальній сучасній війні Росії за підтримки Білорусії і КНР проти України, а по суті проти ЄС і НАТО. Тому вказані тут заяви від ГО "Аеророзвідка" корисні як мінімум тому, що відображають погляди нових спеціалістів, які прийшли з Майдану у систему інформаційного забезпечення бойових дій ЗС України. Не варто приймати за істину останньої інстанції все, що сказано від ГО "Аеророзвідка", адже у ЗСУ є проблеми з інформаційним забезпеченням, з підтримкою рішень (decision support) і з ефективністю бойових дій. 

У статті також є проблеми з розумінням термінології.

Довідково (Wikipedia, 05.03.23, 22.00):

  • C2I – Command, control & intelligence
  • C2I – command, control & information (a less common usage)[13]
  • R2C2I - rapid advanced manufacturing, command, control & intelligence [developed by SICDRONE]
  • C2IS – command and control information systems
  • C2ISR – C2I plus surveillance and reconnaissance
  • C2ISTAR – C2 plus ISTAR (intelligence, surveillance, target acquisition, and reconnaissance)
  • C3 – command, control & communication (human activity focus)
  • C3 – command, control & communications (technology focus)
  • C3 – consultation, command, and control [NATO]
  • C3I – 4 possibilities; the most common is command, control, communications and intelligence
  • C3ISTAR – C3 plus ISTAR
  • C3ISREW – C2ISR plus communications plus electronic warfare (technology focus)
  • C3MS - cyber command and control mission system
  • C3/SA - C3 plus situational awareness
  • C4, C4I, C4ISR, C4ISTAR, C4ISREW, C4ISTAREW – plus computers (technology focus) or computing (human activity focus)[14][15]
  • C4I2 – command, control, communications, computers, intelligence, and interoperability
  • C5I – command, control, communications, computers, collaboration and intelligence
  • C5I – command, control, communications, computers, cyber and intelligence (US Army)
  • C6ISR – command, control, communications, computers, cyber-defense and combat systems and intelligence, surveillance, and reconnaissance[16]
  • MDC2 - multi-domain command and control
  • NC2 − nuclear command and control
  • NC3 − nuclear command and control and communications

and others.

Command: The exercise of authority based upon certain knowledge to attain an objective.
Control: The process of verifying and correcting activity such that the objective or goal of command is accomplished.
Communication: Ability to exercise the necessary liaison to exercise effective command between tactical or strategic units to command.
Computers: The computer systems and compatibility of computer systems. Also includes data processing.
Intelligence: Includes collection as well as analysis and distribution of information.

Це офіційне тлумачення термінів, а не так як їх розуміють в ГО "Аеророзвідка". 

ВИСНОВКИ, ч.2 

Крім цього, в одній з підсистем ЗСУ у 2009 році прийнята для розробки концепція Network Ergatic Organizm (Мережевого ергатичного (людино-машинного) організму) та "Єдиного інформаційно-аналітичного управляючого поля" замість "Єдиного інформаційного простору". У 2014 році стало зрозуміло, чому деякі військові (військові наукові), СБУ чиновники затримували чи блокували їх реалізацію.

Розміщення системи Delta в Силах оборони України  “в хмарі” поза межами країни означає насамперед те, що невідомо хто цю хмару буде контролювати (висновок 2008 року) і з 99% впевненістю можливо вказати, що доступ до cloud computing ЗСУ поза межами України буде мати Росія, як мінімум через своїх хакерів. Діяльність спеціалістів "Аеророзвідки" починаючи з Майдану викликає багато питань. Проте, ідеально "правильним"  був лише Володя Ульянов-Ленін з дитинства, - ми знаємо як трагічно для сотень мільйонів людей закінчилась віра в "ідеально правильного" Леніна. 

"Cloud Computing за межами України" в ідеалі - це необмежені апаратні, програмні і експертні ресурси у сфері IT-спеціалістів, data analyst, data science (GIS, Analytic & Business Intelligence, DSS BI, content analysis, Big Data, ets.) військової спеціалізації. Ймовірно, це необхідно реалізувати. Це дуже крутий системний міжнаціональний підхід до організації оборони України. А проблеми кібербезпеки і просто інформаційної безпеки, контрозвідувальної діяльності теж важлива складова будь-якої діяльності у сфері оборони. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець