Перейти до основного вмісту

Від C2 (Command and Control) до C5ISR, JADC2, NEO

Англомовний термін C2 (Command, Control) часто відноситься до військової системи, проте має багато нюансів тлумачення у Збройних силах різних країн,  одного воєнно-політичного блоку (NATO)  і навіть у різних видах Збройних сил однієї країниGoogle перекладач перекладає з англійської C2 (Command &  Control) на українську як "C2 (командування та управління)", а на російську як "C2 (Командование и контроль)". Можливо, найбільш точний переклад-тлумачення англомовного (США) словосполучення "C2 (Command &  Control)" - це "передача команд управління і контроль  їх виконання"Можливо вважати, що ці терміни спрощено визначають весь процес управління будь-чим чи будь-ким.

______________________________________________

Згідно останнього варіанту визначення англомовної сторінки Вікіпедії (2023 р.), щодо C2:

Командування та контроль (скорочено C2) — це «набір організаційних і технічних атрибутів і процесів... [який] використовує людські, фізичні та інформаційні ресурси для вирішення проблем і виконання завдань» для досягнення цілей організації чи підприємства. Це відповідно до визначення 2015 року військових учених Маріуса Вассіліу, Девіда С. Альбертса та Джонатана Р. Агре. Це визначення часто відносять до військової системи. 

C2 Re-envisioned: Future of the Enterprise (ПЕРЕКОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ Command, Control) визначає чотири взаємопов’язані мегатенденції, які індивідуально та спільно формують сучасний рівень і практику C2, а також виклики місії, з якими ми стикаємося. У теперішній час часто визначають  такі мегатренди:

Великі проблеми — частково проявляються у зростанні складності як починань, так і підприємств, оскільки військові установи формують коаліції одна з одною та партнерські відносини з різними цивільними установами та неурядовими організаціями

Надійне мережеве середовище — завдяки надзвичайно широкій доступності передових інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), які надають безпрецедентні повноваження щодо створення, обробки та розповсюдження інформації майже кожному, хто їх хоче — як друзям, так і ворогам

Усюдисущі дані — безпрецедентні обсяги необробленої та обробленої інформації, з якою повинні боротися люди та системи Command, Control

Організаційні альтернативи — як децентралізовані мережеві підходи до Command, Control завдяки технологіям стали більш здійсненними.


Версії Польового посібника армії Сполучених Штатів 3-0, які поширювалися приблизно в 1999 році, визначають C2 у військовій організації як здійснення повноважень і керівництва належним чином призначеним командиром над призначеними та доданими силами під час виконання місії.

Визначення НАТО 1988 року полягає в тому, що Command, Control — це використання повноважень і керівництва належним чином призначеною особою над виділеними ресурсами для досягнення спільної мети. 

Визначення Сил оборони Австралії , подібне до визначення НАТО, підкреслює, що C2 – це система, яка надає призначеному персоналу повноваження здійснювати законні повноваження та керівництво призначеними силами для виконання місій і завдань. Далі в австралійській доктрині йдеться: «Використання узгодженої термінології та визначень є основоположним для будь-якої системи C2 і розробки спільної доктрини та процедурВизначення в наступних параграфах мають певну згоду на міжнародному рівні, хоча не кожен потенційний союзник використовуватиме терміни з абсолютно однаковим значенням».

C3 - Command, Control and Communications (Командування, контроль і зв'язок) - це розширення від C2 (Command, Control). Контроль (Control) вимагає вміння спілкуватися (communicate). Через цю залежність деякі змінюють абревіатуру «C2» на «C3».

У теперішній час C2 (командування, контроль), як правило, залежить від комп’ютерів (computers).  Тому "C2" часто замінюють «C4» (командування, контроль,  зв’язок, комп'ютеризація), ін.

C4ISR - це специфічне англомовне словосполучення із сфери ведення війни, де додане до C4  скорочення ISR означає Intelligence, Surveillance, Reconnaissance. 

C4ISR - це концепція команд, контролю, зв'язку, комп'ютерів, розвідки, спостереження та рекогностування, термін США для C4ISTAR

C5ISR - це концепція C4ISR, до якої додано  Cyber, (Кібер) - широке застосування засобів кібернетизації, "штучного інтелекту". 

Можливо вважати що сучасна агресивна війна РФ проти України ведеться на високому рівні C5ISR: на практиці  удосконалюються всі елементи цієї концепції; цілком підтверджуються й реалізуються всі елементи концепції Network-Centric Warfare з 1998 року; розвивається взаємодія на рівні JADC2 - Joint All-Domain Command and Control; активно впроваджуються в практику бойових дій елементи Network-Centric Ergatic Organizm (NEO) - Мережево-центричних ергатичних (людино-машинних) організмів. Найвищим рівнем можливо вважати реалізацію мережевих ергатичних організмів (NEO) на рівні C5ISR / JADC2 на високому рівні безпеки інформації і стійкості управління цієї системи (C5ISR+). 

Очевидно, що реалізація однією країною такої складної системи неможлива. Для цього потрібен великий блок країн як NATO+Ukraine (NATO+). 

Втягування КНР у цю недолугу зі сторони РФ війну приведе до планетарної катастрофи. Це видно навіть на прикладі відносно невеликих проблем з експортом українських зернових на світові ринки внаслідок війни Росії проти України.    


Крім вказаних значень, скорочення "С2" (C&C) у теперішній час часто використовують для позначення інфраструктури команд і контролю яка є набором інструментів і методів, які зловмисники використовують для обміну даними зі скомпрометованими пристроями після початкового вторгнення.

Коментарі

Krukovsky каже…
Часто замість терміну "сили" використовують збірку "сили і засоби" -це більш розширена і системно деталізована версія того, до чого відноситься C2...C5ISR

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець