Перейти до основного вмісту

Про помилки у визначенні “мережево-центричних війн (бойових дій)”

 Складно зрозуміти реальні причини помилок окремих авторів в українському інформаційному полі, що витікають з російських джерел протягом тривалого часу. Простіше визначити помилки в українських (“російсько-українських”) публікаціях про Network-Centric Warfare (NCW), вказані у публікації в DSS BI consult

1. Ймовірно, Network-Centric Warfare (NCW) слід переводити як “мережево-центричні бойові дії”, а не “мережево-центрична війна” (див. Network-centric warfare – WikipediaAmerican Civil War, ін.). Використання у російському та “російсько-українському” перекладах терміну “війна” замість “бойові дії” необгрунтовано розширює зміст дефініції “бойові дії (операції)” та дезінформує читачів. Повномасштабну ефективну війну на основі мережево-центричної концепції у повному обсязі навряд чи можливо реалізувати на сучасному рівні розвитку техніки. Хоча можна наблизитися до неї і використовувати як термін-метафору, див. ізраїльську статтю, де використовується термін `network-centric war` Security & Defense: Israel’s first network-centric war.

2. В українську сторінку Вікіпедії раніше була внесена груба помилка-дезінформація, де вказано, що “мережево-центрична війна — … — війна, орієнтована на досягнення інформаційної переваги …”, ін. Початково українська вікі-сторінка скопійована некомпетентними чи зловмисними (?) авторами з відповідної російської вікі-сторінки яка потім була змінена. Проте, на англомовній вікі-сторінці Network-centric warfare справедливо вказано, що мережево-центричні бойові дії орієнтовані на досягнення перемоги у бойових діях  Інформаційна Перевага забезпечує Перевагу у Прийнятті Рішень які забезпечують перевагу  у Бойових Діях.

4. Величезну шкоду розумінню NCW нанесли окремі статті та організаційні дії “спеціалістів” по ІПсО (інформаційно-психологічним операціям), які певний час назад “авторитетно” ввели дезінформацію, що проведення ІПсО є головним змістом “мережево-центричних війн”.

5. Дезінформацією є теза про те, що першим автором по суті цієї концепції є радянський маршал Огарков, який не має відношення до цієї концепції і не міг мати у силу слабкого розвитку у радянський час мережевих інформаційних технологій і як наслідок, – недостатньої компетенції у цій сфері військових керівників. Не вдаючись у деталі, підтвердженням цього є той факт, що концепція мережево-центричних воєн (бойових дій) не реалізована в ЗС СССР і знаходиться на початковому рівні у ЗС РФ, хоча розвивається. У часи Огаркова відставання СРСР від США у сфері радіоелектроніки складало біля 20-ти років.
Проте, ще в радянський час створені і тепер діють окремі локальні підсистеми та елементи, подібні до елементів мережево-центричних бойових дій. Для прикладу, інтегровані розвідувально-ударні комплекси різного масштабу можливо вважати локальними автономними підсистемами, які у значній мірі готові до включення у мережево-центричні бойові дії.

Найбільш близькою системою до концепції мережево-центричної системи у радянський час була концепція і технологія побудови і використання ОГАС. У своїй книзі «Основы безбумажной информатики», розробник системи, директор Інституту кібернетики України В. М. Глушков дав таке визначення ОГАС:
“В решениях XXIV съезда КПСС ОГАС определена как Общегосударственная автоматизированная система сбора и обработки информации для учёта, планирования и управления… Помимо учёта и текущего управления главной задачей вертикальных связей в ОГАС является обеспечение системы объёмно-календарного территориально-отраслевого планирования во всех звеньях экономики (от Госплана СССР до цеха, участка, а в краткосрочном планировании и до отдельных рабочих мест)… Смысл вертикальных связей в ОГАС в этом аспекте состоит в том, чтобы обеспечить интеграцию локальных программ по всем уровням иерархии территориального управления, вплоть до общесоюзного уровня.” 

Зазначимо, що академік В. М. Глушков та Інститут кібернетики України під його керівництвом були провідними розробниками інформаційно-управляючих систем з елементами штучного інтелекту для ЗС СРСР і входили у число провідних світових брендів у цій сфері. Саме в Інституті кібернетики розроблена концепція "ергатичного організму" і показаний приклад його реалізації  з виконанням складного математичного моделювання для польоту на Марс. В Інститут кібернетики у Києві детально на практиці вивчалися особливості функціонування людино-машинних (ергатичних) космічних підсистем, "наземні космонавти" ергатичних систем нагороджувалися державними нагородами - за участь у ризикованих для життя експериментах. Не випадково після розпаду СРСР в Україну в Інститут кібернетики приїздив один із двох засновників Google - Сергій Брін.

4. Дезінформація, "запущена" в Україну та незадовільне фінансування ЗС України тривалий час блокували розвиток мережево-центричної концепції бойових дій. Часом її несвідомо підтримували висококваліфіковані фахівці з інших сфер, які не мають безпосереднього відношення до розробки інформаційно-аналітичних систем і тому недостатньо розуміють особливості побудови і використання систем підтримки прийняття рішень (DSS - Decision Support System). Відомий анекдотичний випадок, коли викладач із закордонним досвідом викладання, в українському ВНЗ викладав навчальну дисципліну "Системи підтримки прийняття рішень" (СППР), не знаючи, що її англомовна назва DSS - Decision Support System. Дещо подібне стосувалося викладання навчальної дисципліни "Бази даних" ... Стосовно  Business Intelligence, OLAP, Data Mining, ін., то у більшості ВНЗ викладання для студентів (курсантів) про ці концепції і програмні засоби часто було і є заблокованим, або спотвореним. Для прикладу, плагіат і аномально некомпетентні помилки виявлені у підручнику одного з авторитетних ВНЗ по тематиці. На жаль, окремі науково-навчальні чиновники, які блокували розвиток у цій сфері з початку 2000-х років керують навчально-науковими процесами і в теперішній час.

5. Аналіз доступних відкритих публікацій та ознайомлення з експонатами виставок озброєння в Україні показують, що за час відбиття російської гібридної воєнної агресії, окремі підсистеми ЗС України значно підвищили свою спроможність ведення бойових дій на мережево-центричному рівні. Проте, не вирішені дуже важливі проблеми, шляхи вирішення яких запропоновані і верифіковані у 2005...2010 роках. У теперішній час ці проблемні питання визначені у ЗС США.

Піраміда FullSpectrum Dominance

Коментарі

Krukovsky каже…
Автор статті є автором дослідження про ведення радіоелектронного моніторингу і радіоелектронного управління діяльністю великої системи різних формувань в умовах радіоелектронної протидії (початок 2000-х років). Всі висновки актуальні і через 15+ років, у теперішній час.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець