Перейти до основного вмісту

Command and control у статті Головнокомандувача ЗСУ для The Economist. Додатково про C2...C6...

Виходячи з важливості, терміни "Command and control" вжиті додатково до 5-ти пріоритетних військових завдань у розширеній статті Головнокомандувача ЗС України генерала Валерія Залужного для видання The Economist. 

Зазначимо, що 5 завдань стосуються воєнної сфери і можуть бути тільки частиною у системі завдань, яка включає, для прикладу - зовнішні і внутрішні політичні, економічні, інформаційні, ідеологічні завдання. 


Цитата з розширеної статті Головнокомандувача ЗС України генерала Валерія Залужного для видання The Economist

Command and control.

Improving the effectiveness of command and control is essential in the process of implementing the proposed ways out of positional warfare. This can be done through the widespread use of modern information technology in the command and control system, which will ensure: the formation of a single information environment; creation of conditions for information superiority; effective coordination of the activities of subordinate troops (forces). As a result, this will allow to get ahead of the enemy in matters of situational awareness and make decisions faster and, in general, ensure the achievement of a goal of an operation in terms of positional warfare. The key components that will influence the achievement of superiority in situational awareness are the processes of organizing communications, intelligence, surveillance and reconnaissance.

Гіперпосилання на статті Головнокомандувача ЗС України генерала Валерія Залужного у виданні The Economist (коротка і розширена статті)

MODERN POSITIONAL WARFARE AND HOW TO WIN IN IT


Далі подані гіперпосилання на деякі додаткові публікації за тематикою C2..C6, Network-centric warfare у виданні DSS BI consult+ у 2010...2023 р.р.

Від C2 (Command and Control) до C5ISR, JADC2, NEO 

Мережево-центрична війна: суть, особливості, розвиток на пострадянському просторі

КНР розробляє свій аналог JADC2 проти США

Мережево-центричні бойові дії, принципи управління військами (оновлені чернетки)

Мережево-центрична війна: суть, особливості, розвиток на пострадянському просторі

Неоднозначно корисна система "Дельта" з неоднозначно корисними дефініціями

Особливості концепції МО США JADC2 - Joint All-Domain Command

Принципи ведення мережево-центричної війни (network-centric warfare)

Особливості концепції Network Centric Warfare у США і РФ та висновки для України

Щодо статті The Emerging U.S. System-of-Systems by Admiral William A. Owens Vice Chairman, Joint Chiefs of Staff

Network-Centric Warfare - Its Origin and Future, переклад статті №1 про мереже-центричні системи у бізнесі і війні

Про концепцію мережевого ергатичного організму у МО України та в інших структурах України і країн-партнерів

Головний ІТ-керівник армії США Радж Айєр йде у відставку після двохрічного керівництва

Інженер по знанням, інженерія знань, штучний інтелект - у першому в СРСР словнику зі штучного інтелекту

Удосконалення екосистеми Business Intelligence - назви авторських доповідей у наукових виданнях на українській мові

Фейк росіян про злам АСУ ЗСУ “Delta”

4+ ТИПИ АНАЛІТИКИ ДЛЯ ВИРОБЛЕННЯ РІШЕНЬ (descriptive, diagnostic, predictive, prescriptive +)

Business Intelligence, експертні системи та мережевий ергатичний організм

____________________________

Концепцію Network-Centric Warfare забезпечують принципи управління військами, які у США і в НАТО позначають абревіатурами-скороченнями, які пройшли шлях розвитку від C2 до С6, далі один з варіантів їх тлумачення:

C2I – Command, Control & Intelligence

C2I – Command, Control & Information (A less common usage)

C2IS – Command and Control Information Systems

C2ISR – C2I plus Surveillance and Reconnaissance

C2ISTAR – C2 plus ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, and Reconnaissance)

C3 – Command, Control & Communication (Human activity focus)

C3 – Command, Control & Communications (Technology focus)

C3 – Consultation, Command, and Control [NATO]

C3I – 4 possibilities; the most common is Command, Control, Communications and Intelligence

C3ISTAR – C3 plus ISTAR

C3ISREW – C2ISR plus Communications plus Electronic Warfare (Technology focus)

C4, C4I, C4ISR, C4ISTAR, C4ISREW, C4ISTAREW – plus Computers (Technology focus) or Computing (Human activity focus)

C4I2 – Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, and Interoperability

C5I – Command, Control, Communications, Computers, Collaboration and Intelligence,

C5ISR – Command, Control, Communications, Computers, Cyber, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance,

C6ISR – Command, Control, Communications, Computers, Cyber-Defense and Combat Systems and Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance

MDC2 – Multi-Domain Command and Control

NC2 − Nuclear command and control

NC3 − Nuclear command and control and communications

де

Command – командування, здійснення повноважень на основі певних знань для досягнення мети;

Control – процес перевірки та виправлення діяльності таким чином, щоб мета та завдання командування були виконані;

Communications – здатність здійснювати необхідні зв’язки для здійснення ефективного командування тактичними або стратегічними підрозділами;

Computers – комп’ютерні системи та сумісність комп’ютерних систем, також включає обробку даних;

Collaboration – співпраця,

Розкриття складного змісту нечітких дефініцій Intelligence, Surveillance, Reconnaissance

Intelligence – включає збір, а також аналіз та розповсюдження інформації.

Surveillance –  це спостереження за поведінкою, багатьма видами діяльності або інформацією з метою забезпечення управління. Може включати ведення розвідки людьми (HUMINT) та спостереження на відстані за допомогою електронного обладнання, такого як відеокамери, або перехоплення електронної інформації, наприклад, Інтернет-трафіку, телефонних дзвінків, перехоплення пошти, ін. В майбутньому системи збору інформації зможуть використовувати IoT (інтернет речей) для ідентифікації, спостереження, моніторингу, відстеження розташування

Reconnaissance – розвідка-візуальне вивчення противника і місцевості особисто командиром (командувачем) і офіцерами штабів з метою отримання необхідних даних для прийняття рішення або його уточнення. У рекогностуванні беруть участь також командири підлеглих і підтримуючих підрозділів (частин, з’єднань), родів військ, спеціальних військ і служб. Рекогностування проводиться також з метою вивчення районів (рубежів) можливого розташування та розгортання військ, маршрутів їх висунення, виправлення та доповнення топографічних карт.

_____________________________

Мережевий Ергатичний Організм (Network Centric Organizm, Network Organizm - NEO)

Зазначимо, що найвищою формою розвитку концепції мережево-центричних бойових дій та мережево-центричних систем цивільного призначення можливо вважати запропоновану на початку 2000-х років концепцію "Мережевий Ергатичний Організм" (Network Centric Organizm, Network Organizm - NEO). Ця концепція розвиває відому з 1970-х років концепцію "ергатичного організму" (Інститут кібернетики АН України, д.т.н. Павлов), доповнює й уточнює концепцію "Мережево-центричних бойових дій". NEO також гарно вписується в  наступну концепцію JADC2 (Joint All-Domain Command and Control - Об’єднане командування та контроль за всіма доменами). Це концепція, яку Міністерство оборони США розробило для об’єднання датчиків усіх видів збройних сил в єдину мережу на основі штучного інтелекту. Ці домени включають ВПС, Армію, Корпус морської піхоти та ВМС, а також Космічні сили ЗС США.

_____________________________

У Вікіпедії є сторінка United States Army Command, Control, Communication, Computers, Cyber, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Center, C5ISR Center  (Центр командування, управління, зв’язку, комп’ютерів, кібер, розвідки, спостереження та рекогносцировки армії Сполучених Штатів), який є однією з 10-ти організацій, що входять до складу United States Army Combat Capabilities Development Command (Командування сухопутних військ США з розвитку бойових спроможностей), яке є частиною United States Army Futures Command (AFC) (Командування сухопутних військ США, що спрямоване на технологічне забезпечення модернізації цього виду військ


Коментарі

Krukovsky каже…
Президенту України,Головнокомандувачу ЗС України життєво необхідно дослухатися до порад ветеранів, які забезпечили мирне існування України як найбільшої країни Європи у 1991..2014..2022 роках і закликали у письмовій формі до негайного прийняття України в Євросоюз і в НАТО. У деяких випадках до 2010 року було запропоновано те, що тільки тепер починає реалізовуватися на практиці.Заважали цьому неплатники податків та явні і приховані вороги України у різних сферах, агенти впливу нинішніх дурнуватих окупантів, які як завжди в історії Росії зробили гірше всім і собі.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець