Перейти до основного вмісту

Коментарі до статті РНБОУ про введення в експлуатацію ІАС «СОТА».


АІС СОТА РНБОУ

Згідно повідомлення на сайті Ради національної безпеки і оборони  України, в Апараті РНБО України розроблено та введено в експлуатацію сучасну інформаційно-аналітичну систему Головного ситуаційного центру країни «СОТА», яка повністю готова до роботи. Далі наводиться текст статті, а після нього - авторські коментарі.

Система працює з Big Data, забезпечує зберігання, поєднання та аналіз даних з різних джерел задля підвищення достовірності, ефективного моніторингу стану національної безпеки по понад 20 напрямах, з метою ефективної координації діяльності державних органів. Серед цих напрямів – соціальна, внутрішньо- та зовнішньополітична безпека, події у зоні проведення ООС, поширення захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19 у світі та в Україні, просторова та функціональна трансформація, самоврядування у контексті децентралізації, місцеві бюджети та спроможність громад, надрокористування, економічна безпека, фінансові ринки, загрози на внутрішніх та зовнішніх ринках тощо.

При цьому вся інформація, яка збирається із зовнішніх джерел і обробляється у системі, синхронізована з геопросторовими даними.

ІАС «СОТА» є складною багатошаровою інформаційно-аналітичною системою найвищого рівня захисту інформації, має гнучку, відкриту архітектуру, що дозволяє створювати нові функціональні модулі відповідно до завдань, які виникають при реалізації державної політики в сфері національної безпеки.

Система має три контури обробки інформації: загальнодоступний, для службового користування та таємний. Безпеку обробки даних у ІАС «СОТА» підтверджено Атестатом відповідності на комплексну систему захисту інформації, виданим за результатами державної експертизи.

Програмні аналітичні модулі ІАС «СОТА» дозволяють забезпечити неупереджений об’єктивний контент-аналіз даних та синхронізацію даних із різних джерел. Це інструмент аналізу та управління ризиками у сфері національної безпеки і оборони України.

Нині фахівці Апарату РНБО України разом із зацікавленими міністерствами і відомствами працюють над реалізацією рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 червня 2021 року «Щодо удосконалення мережі ситуаційних центрів та цифрової трансформації сфери національної безпеки і оборони», уведеного в дію Указом Президента України від 18 червня 2021 № 260, у частині імплементації програмного забезпечення ІАС «СОТА» у єдину мережу ситуаційних центрів держави.

Коментарі до повідомлення про інформаційно-аналітичну систему «СОТА» РНБОУ .

Як розробник архітектури DSS BI 2.0 (Decicion Support System/Business Intelligence 2.0, по іншому "Автоматизована система підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру" (АС ПІАР КІАЦ)) маю уяву про особливості розробки і реалізації автоматизованої інформаційно-аналітичної з елементами управління "системи систем", про підготовку користувачів та про інші особливості - див. список авторських публікацій та принтскріни у кінці цієї статті. 

Відома, для прикладу, опублікована 22.02.2019 р. стаття "Особливості застосування автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР) при здійсненні митного контролю", яка згідно повідомлення успішно працювала у 2018 році. Проте, нова влада Президента України Зеленського розкритикувала зроблене минулою владою, особливо роботу митниці та покращила результативність боротьби з контрабандою - див. посилання на офіційний сайт Адміністрації Президента України Зеленського, та інші. Це ставить під сумнів ефективність АСАУР. 

Відомі голосні суперечності щодо ІАС АПУ під час зміни Президентів Порошенко-Зеленський. 

Відомі голосні суперечності цього року щодо альтернативних версій АСУ ЗСУ. 

У всіх на очах простий сайт РНБОУ станом на 22.09.2021 р. тривалий час знаходиться у тестовому режимі (працює задовільно, RSS сайту: https://www.rnbo.gov.ua/ua/rss.xml), тому дивно, що значно більш масштабна інформаційно-аналітична система (ІАС) "СОТА" РНБОУ повністю готова для роботи. 

На жаль, під час показу фрагменту інформаційно-аналітичної системи РНБОУ на виставці "Зброя і безпека 2021", спеціалісти РНБОУ показали провали у  компетенціях щодо Business Intelligence. Для прикладу,  невірно відповіли на питання про зміст дефініції Business Intelligence, показали нерозуміння того, що Business Intelligence є основою Big Data Analytics, (ІАС РНБОУ), ін. Оцінка рівня ознайомлення розробників з публікаціями на цю тему дозволяє зробити висновок, що компетенція розробників ІАС РНБОУ має серйозні провали у сфері системного знання і реалізації концепцій, технологій і програмних засобів для Big Data Analytics. Продемонстроване небажання сприймати критичні зауваження щодо явних грубих недоліків фрагментів показаної ІАС. Для прикладу, показ узагальненого графіку сумнівного змісту на МЕГА великому і МЕГА вартісному моніторі ще не є показником високої ефективності ІАС РНБОУ. У сфері аналізу даних відома гіпербола: "є брехня, є велика брехня і є статистика". Тут "статистику" ("найбільший рівень брехні") часто показують одним великим графіком з усередненими статистичними даними ("у середньому по країні рівень заробітних плат..."; "у середньому всі працювали задовільно...";  "у середньому по лікарні температура хворих..."; "у середньому по автодорозі всі їхали зі швидкістю 90 км/год", і т.п.).

Спостереження за фрагментами АІС РНБОУ і за розвитком її концептуальних основ показали наявність неприпустимих недоліків у компетенціях, хоча примітивізовано "усереднений рівень компетенції" високий.  

Певний час назад у цілому результативний секретар РНБОУ Олексій Данілов заявив, що в РНБОУ достатньо спеціалістів з розробки інформаційних технологій. Досвід показав що це дещо наївне і помилкове судження. 

В РНБОУ необхідно враховувати, що сучасні концепції, технології і засоби автоматизації інформаційно-аналітичної роботи системно складні (містять велику кількість різнотипних концепцій, технологій, засобів і відповідних інформаційно-аналітичних й управлінських підсистем), тому один фахівець не може знати їх у повному обсязі, навіть дуже складно сформувати повністю компетентну групу фахівців. По аналогії - вирішення завдань управління державою у РНБОУ входять ТОП-менеджери  різних галузей державного управління і їх підсистем. Для прикладу, Прем`єр-міністр і його підлеглі Міністр зовнішніх справ, Міністр оборони, ін.

РНБОУ - не приватна організація теперішніх її працівників на чолі з шановним паном Олексієм Даніловим, - це орган загальнодержавної системи підтримки прийняття рішень для Президента України та інших ТОП-менеджерів  державного управління.

DSS BI group з повагою пропонує РНБОУ і особисто секретарю РНБОУ Олексію Данілову допомогу у покращанні розробки і реалізації системи концепцій, технологій, програмних засобів, методик використання засобів Big Data Analytics РНБОУ (АІС СОТА РНБОУ). Адже основа того, що тільки тепер починається реалізується як ІАС СОТА РНБОУ була вперше запропонована нами для розробки у 2009 році як Концепція дослідної побудови й експлуатації Big Data Analytics у підсистемі ЗС України з пропозицією переходу на рівень РНБОУ і її підсистем. 

Зазначимо, що у США - це Big Data Strategy (PCAST, 2010). Наші пропозиції, з урахуванням Big Data Strategy (PCAST, 2010) мали елементи наукової і практичної новизни, що витікали з побудови Концепції на основі типової загальновизнаної у світі таксономії програмних засобів для Business Analytics/Business Intelligence з урахуванням оригінальних і корисних напрацювань в СРСР і в Україні. Біля авторських наукових статей за цією тематикою у пошуковій видачі  Google стояли пропозиції роботи від indeed.com у цій сфері у одній з провідних країн світу з платою $77000..$144000 на рік. Це відносилося до спеціалістів DSS/BI Analyst, Data Warehouse/BI Developer, DSS/BI Designer, DSS/BI Project Leader, DSS/BI ETL Specialist (DSS/BI - Decision Support System/Business Intelligence, система підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence).   У 2011..2013 роках біля 25% процентів запитів до сайту Національної бібліотеки ім. Вернадського (НБУВ) були за ключовими словами з авторських статей за тематикою DSS/BI, ES/BI (Big Data Analytics). Ймовірно, для блокування цих переходів, на сайті НБУВ "втрачено" два збірника наукових статей ЖДТУ, де були популярні статті за цією тематикою (DSS BI, ES BI). 

Після авторської публікації гіперпосилань (у статтях і на авторському сайті) на ключові сайти США у сфері Business Intelligence, їх відвідуваність з України часто ставала на третє місце після відвідувань з США й Індії, а іноді обганяла кількість відвідувань з Індії. Дуже весело було спостерігати за цими процесами і за тим, що майже ніхто не цитував авторські статті... :) Проте, це вже відноситься до застосування Business Intelligence у сферах Competitive Intelligence & OSINT. Деякі приклади можуть бути наведені за межами цієї статті.

E-mail для зв`язку system.k7@gmail.com, Круковський Ігор 

 

Семініар у ЖВІ про технології аналізу Social Media Analytics

Основні положення авторських науково-практичних робіт у сфері автоматизації інформаційно-аналітичної роботи підтримали безпосередньо такі науковці і практики інформаційно-аналітичної роботи експертного рівня: 

д.т.н., проф. Герасимов Б.М. (науковий керівник), д.т.н., проф. Баранов В.Л., д.т.н, проф. Коваленко М.В. (голова спец. вченої ради ЖВІ), д.т.н., проф. Воронін О.А. (член Американського товариства математиків), д.т.н., проф. Манойлов В.П., д.т.н., проф. Грабар І.Г., д.т.н., проф. Субач І.Ю. (опонент), к.т.н., доц. П`ясковський Д.В.(науковий керівник), к.т.н., доц. Колос Ю.О., к.т.н., с.н.с. Перегуда О.М., к.т.н., доц. Кондратенко С.О.; Сімаков В.Л., Нестерук В.Г., Валюх А.І., Онисько В.В., Маляганов В.В.; Гаврилюк Всеволод (SemanticForce, CEO), Хомів Богдан та багато інших досвідчених наукових і науково-педагогічних та практичних працівників високого експертного рівня.

Основні авторські статті у наукових фахових виданнях за тематикою автоматизації інформаційно-аналітичної роботи, Big Data Analytics:

  • Круковський І.А. Дисертація PhD "Автоматизована система підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центра" (АС ПІАР КІАЦ), (Automated system of support of analytical work of the corporate analytical center), (2008 р.)
  • Круковський І.А. Узагальнена архітектура системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence у розширеному тлумаченні / І.А. Круковський // Вісник ЖДТУ. – 2010. – Вип. 2 (53). – С. 103-111.
  • Круковський І. А. Удосконалені вимоги до реалізації OLAP у DSS для часткових проблемних областей інформаційно-аналітичної роботи / І. А. Круковський // Військово-технічний збірник. - 2010. - Вип. 3. - С. 26-33. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vtzb_2010_3_8.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розробки геопросторової системи підтримки прийняття рішень на основіBusiness Intelligence 2.0/3.0 / І.А. Круковський // "IV Січневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 40-42.
  • Круковський І.А. Проблемні питання розробки і реалізації Geospatial Business Intelligence / І.А. Круковський // Геоінформаційні системи у військових задачах : ІІ наук.-техн. семінар 21–22 січн. 2011 року. – Львів : Академія Сухопутних військ, 2011. – С. 117–125.
  • А.І. Валюх, І.А. Круковський, В.Л. Сімаков. Експертна система, узгоджена з Business Intelligence 2.0 // Вісник ЖДТУ. – Житомир, 2011. – Вип. 2 (57). – С. 53–62 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://archive.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vzhdtu/2011_2/8.pdf.
  • І.А. Круковський, А.І. Валюх. Удосконалена архітектура об’єднаної із засобами OLAP і DataMining експертної системи з розширеним логічним виведенням на моделі подання знань FPS для геоінформаційної системи / Геоінформаційні системи у військових задачах. Другий науково-технічний семінар 21‑22 січня 2011 року. – Львів: Академія Сухопутних військ, 2011. – С. 153-155.
  • Круковський, Ігор Анатолійович; Хомів, Богдан Арсенович; Гаврилюк, Всеволод Леонідович (2013). ІЄРАРХІЧНО-СИНЕРГЕТИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ SOCIAL MEDIA ANALYTICS/SOCIAL CRM З BUSINESS INTELLIGENCE І З ГЕОГРАФІЧНОЮ ІНФОРМАЦІЙНОЮ СИСТЕМОЮ. Вісник Житомирського державного технологічного університету. Серія: Технічні науки (uk) 0 (1(64)). с. 60–69. ISSN 1728-4260. doi:10.26642/tn-2013-1(64)-60-69.
  • І.А. Круковський, В.Л. Гаврилюк, Б.А. Хомів Проблемні питання використання і розвитку засобів SocialMedia Analytics, їх інтеграції з Business Intelligence  та з елементами ГІС – на прикладі платформи SemanticForce / "IVСічневі ГІСи": Інтелектуальна оборона” (науково-практичний форум ) / Академія Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного: Львів, 22-24 січня 2013 р. - С. 42-45.
  • Б. М. Герасимов, О. М. Перегуда, І. А. Круковський. Методика оцінки ефективності автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи / Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації НТУУ “Київський політехнічний інститут”. – К., 2008. – Вип. 3. – С. 29-37.
  • Б. М. Герасимов, І. А. Круковський. Методика розробки моделі знань про наявні інформаційні ресурси на аналітичному центрі з використанням експертного морфологічного багатовимірного OLAP аналізу її елементів і властивостей / Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – К., 2008. – Вип. 1. – С. 14-20.
  • Б. М. Герасимов, І. А. Круковський. Методика вибору раціональної моделі подання знань для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи корпоративного інформаційно-аналітичного центру // Проблеми створення, випробовування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем. Технічні науки : зб. наук. праць / Житомир. військ. ін-т Нац. авіац. ун-ту. – Житомир, 2008. – Вип. 1. – С. 178-187.
  • Круковський І.А., Дзюба І.С. Про впровадження у навчальний процес питань вивчення сучасних технологій обробки інформації на основі IDC`s Business Analytics Software Taxonomy / Модернізація українського суспільства в умовах євроінтеграції: [збірник наукових робіт] / за заг. ред. Т.В. Семенюк, С.М. Коляденко, Н.П. Павлик. — Житомир : Вид-во Житомирського державного університету імені Івана Франка, 2016. – С. 122-126.
  • Круковський І.А. Архітектура експертної системи з розширеним виведенням на трьохкомпонентній гібридній моделі подання знань // Зб. наук. пр. ВІТІ НТУ України «КПІ». – 2009. – Вип. 3. – С. 20–24.
  • І.А.  Круковський, О.М. Перегуда. Експертна система на гібридній моделі подання знань /  Технічні науки : зб. наук. праць. Спецвипуск 1 / Житомир. військ. ін-т ім. С. П. Корольова Нац. авіац. ун-ту. – Житомир, 2010. – С. 58-68.
  • І. А. Круковський Методика розробки моделі знань для системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з наявними інформаційними ресурсами на корпоративному інформаційно-аналітичному центрі з використанням морфологічного багатовимірного OLAP аналізу / Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем. Технічні науки : зб. наук. праць / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2007. – Вип. 12. – С. 133-141. Інв. № 444.
  • Круковський І. А. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з інформацією медіазасобів / І. А. Круковський // Збірник наукових праць Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. – К., 2006. – Вип. 3. – С. 45-51.
  • Н.І. Горбачова, І.А. Круковський, І.М. Круковська Business intelligence та творчість, креативність / - С .195-201. Інтелектуальна, академічна та творча обдарованість: спільне і відмінне : матеріали круглого столу, 20 січня 2012 р., м. Київ / Ін-т обдарован. дитини НАПН України, Нац. центр "Мала академія наук України" ; [упоряд.: Саміленко Р. А., Веселка Ю. Б.]. - Київ : ІОД, 2012. - 206, [1] с.
  • Круковський І.А. Застосування Business Intelligence  у сфері інформаційної безпеки. Доповідь на міжвідомчому міжрегіональному семінарі Наукової Ради НАН України «Технічні засоби захисту інформації». Житомир, 11.03.2011 р. (рекомендовано до публікації у фахових наукових виданнях).
  • Б. А. Хомів, С. А. Лупенко, В.В. Яцишин, І. А. Круковський. Формалізація й уніфікація термінів та понять в області оцінювання опінії на основі стандарту якості програмних систем ISO 9126 / Проблеми створення, випробування, застосування та експлуатації складних інформаційних систем : збірник наукових праць. Вип. 8 / Житомирський військовий інститут імені С. П. Корольова Національного авіаційного університету. – Житомир : ЖВІ нау, 2013. – С. 173-185.

Основні тези науково-практичних доповідей на науково-практичних конференціях, які можуть бути оприлюднені як статті (доповіді) за тематикою автоматизації інформаційно-аналітичної роботи, Big Data Analytics:


  • Круковський І.А. Удосконалена концепція і технологія  побудови мережевих інформаційно-аналітичних систем на основі Business Intelligence+KMS  /Круковський І.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 20-21.

  • Круковський І.А. Архітектура системи підтримки прийняття рішень на основі Business Intelligence з інтегрованою  геоінформаційною системою / І.А. Круковський // Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 19-а наук.-практ. конф., Житомир, 19 кв. 2012 р.  Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2012. – С. 194-195.
  • Круковський І.А. Удосконалена архітектура системи SCADA, об’єднана з Business Intelligence  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 13-14.
  • Круковський І.А. Дослідження шляхів об’єднання для організацій Social Media, Social Media Analytics/Social CRM   / Круковський І.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 16-17.
  • Круковський І.А. Про доцільність залучення провідних українських компаній до участі у навчальних заняттях в інституті (на прикладі компанії SemanticForce, а також дослідження продукції світових брендів в Україні: IDC, Panorama Software, Tableau) / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІV міжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 130-131.
  • І. А. КруковськийЮ. О. Колос. Число-лінгвістичні оцінки з уніфікованою структурою для побудови галузевої інформаційно-аналітичної системи на основі ROLAP-моделі / Пріоритетні напрямки розвитку телекомунікаційних систем та мереж спеціального призначення : зб. тез доповідей ІІІ наук.-техн. конф. / Військ. ін-т телекомунікацій та інформатизації НТУУ “Київ. політехн. ін-т”. – К., 2006. – С. 158.
  • Круковський І.А., Сержантська К.В., Ковтун Д.О.  Особливості використання методики «BI Decision Matrix» компанії  Panorama Software для оцінювання платформ Business Intelligence / Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 18-19.
  • Круковський І.А., Валюх А.І. Про вдосконалення методики «BI Decision Matrix» компанії Panorama Software для оцінювання платформ Business Intelligence / Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 9-10.
  • Круковський І.А. Про вивчення Business  Intelligence у навчальній дисципліні "Системи підтримки прийняття рішень" / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІVміжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 128-129.
  • Круковський І.А. Про доповнення до методик системного аналізу для вивчення у навчальній  дисципліні "Теорія систем і системний аналіз"  / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІV міжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 129-130.
  • Круковський І.А. Про доцільність розширення  методів системного аналізу  й інтеграції систем, які вивчаються у навчальній дисципліні "Теорія систем і системний аналіз" / І.А. Круковський  // Система військової освіти України: досвід, сьогодення та перспективи розвитку : тези доповідей XІV міжвузівської наук.-метод. конф., Житомир, 25-26 квітня 2013 р. / Житомир. військ. ін-т НАУ. – Житомир, 2013. – С. 131-132.
  • Круковський І.А. SiteLabs – комплекс Web-лабораторій для навчання розробці Web-сайтів та зв’язаних систем / Круковський І.А.  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 21-22.
  • Круковський І.А. Дослідний прототип веб-системи підтримки навчально-наукової роботи «Система+»  // Проблеми створення, розвитку та застосування високотехнологічних систем спеціального озброєння : ХХ Всеукр. наук.-практ. конф., Житомир, 28 лист. 2014 р. : тези доповідей. / Житомир. військ. ін.-т  – Житомир : ЖВІ ДУТ, 2014. – С. 11-12.
  • Круковський І. А. Модель автоматизованої інформаційної системи аналітика спеціалізованої системи / І. А. Круковський // Наукові проблеми розробки, модернізації та застосування інформаційних систем космічного і наземного базування : зб. тез доповідей ХІV наук.-техн. конф., Житомир, 22-23 квітня 2004 р. / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2004. – Ч. 2. – С.64.
  • Круковський І. А. Концептуальна модель автоматизованої інформаційної системи для робочого місця оператора та прототип програмного забезпечення для розпізнавання засобів і об’єктів по 8-ми і більше параметрам / І. А. Круковський // Наукові проблеми розробки, модернізації та застосування інформаційних систем космічного і наземного базування : зб. тез доповідей ХІV наук.-техн. конф., Житомир, 22-23 квітня 2004 р. / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2004. – Ч. 2. – С.65.
  • Круковський І. А. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи підтримки інформаційно-аналітичної роботи з інформацією медіазасобів, що стосується Збройних Сил України / І. А. Круковський // Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє : тези доповідей І Всеукр. наук.-практ. конф. пам’яті проф. генерал-лейтенанта С. А. Жукова / Військ. ін-т Київ. нац. ун-ту ім. Тараса Шевченка. – К., 2005. – С.47 .
  • І. А. Круковський, В. А. Вербат. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення для автоматизованої системи інформаційного забезпечення ННТД / ХХХІ науково-практична міжвузівська конференція, присвячена Дню університету, Житомир : зб. тез / Житомир. держ. технолог. ун-т. – Житомир, 2006. – С. 39-40.
  • І. А. Круковський, В. А. Вербат. Методичне та алгоритмічно-програмне забезпечення автоматизованого банку структурованої інформації з авторефератів дисертацій / Наукові проблеми розробки, модернізації та застосування інформаційно-вимірювальних систем космічного і наземного базування : тези доповідей XV наук.-техн. конф., Житомир, 20-21 квітня 2006 р. / Житомир. військ. ін-т радіоелектроніки. – Житомир, 2006. – Ч. 1. – С. 128-129.
  • В.Л. Сімаков, І.А. Круковський. Проблемні питання реалізації Business Intelligence 2.0 у часткових сферах роботи / Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 18-а наук.-практ. конф., Житомир, 15 кв. 2011 р.  Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2011. – С. 194.
  • В.Л. Сімаков, І.А. Круковський, Н.І. Горбачова. Дефініція Intelligence та зв’язані з нею терміни для корпорації, яка виробляє знання / Проблеми створення, розвитку та застосування інформаційних систем спеціального призначення : 18-а наук.-практ. конф., Житомир, 15 кв. 2011 р.  Тези доповідей. Ч.1. – Житомир : ЖВІ НАУ, 2011. – С. 191.

Графіки поширення Business Intelligence, Data Mining, OLAP у деяких країнах світу



Деякі публікації на власних дослідних сайтах-прототипах за тематикою автоматизації інформаційно-аналітичної роботи, Big Data Analytics:

  • Круковський І.А. Data Mining vs Business Intelligence Сайт: Система+. Режим доступу: https://system.dss-bi.com.ua/.
  • ін.

Пробачте за помилки, адже сторінки блогу не править редколегія.

Коментарі

Krukovsky каже…
У Києві відбувся перший Національний Саміт Кібербезпеки: https://armyinform.com.ua/2021/09/u-kyyevi-vidbuvsya-pershyj-naczionalnyj-samit-kiberbezpeky/ На фото видно, що у МЕГА великому прямокутнику можливих спікерів є більше 50-ти спеціалістів з бейджиками і мікрофонами. Дивно, чому кіберзахист й інформаційний захист України до недавнього часу був придушеному стані...
Серж каже…
А чому б і ні, хоча б щось, зробили, і це тільки підтверджує тезу, що ІАС впровадити можна тільки тоді коли в цьому зацікавлений керівник. Якби я не відносився до Данілова, але з цього приводу йому респек .
У ЗСУ та МО, теж багато напрацювань, але валять все що тільки можна, грошей йде на це купа, керівники йдуть на пенсію і купують будиночки за лимони, а відновити роботи АС управління нерухомістю нікому не треба. Щось постійно мішає, скоріше просто або відкатів мало, або хочуть щоб безкоштов но блюдці принесли
Krukovsky каже…
Данілов мені подобається - ймовірно це самий ефективний секретар РНБОУ, ймовірно реальний помічник Президента як і повинно бути. З моїх розмов з сисадмінами, CIO (Chief Information Officer) і з членами їх команд знаю, що вони компетентні чи дуже компетентні у сфері IT, проте обмежені цією супер напруженою роботою.
___Тому з 1990-х у майже всіх державних сферах виникли і зберігаються ПРОВАЛИ у сфері аналізу даних, тобто у сфері Business Intelligence+ (+Text Mining and other). Адже це суміш науки і практики у сферах "баз даних", "штучного інтелекту", у ІТ-сферах. Знаю для прикладу, СПЕЦІАЛІСТІВ у сфері GIS, проте вони до цього часу не розуміють, що вже більше 10-ти років під GIS розуміють Business Intelligence GIS (Spatial DSS BI), а використання GIS без BI є проявом некомпетентності, а не "геройством".
___ У якій державній сфері знають зміст посадових обов`язків CDO, CKO і реалізували ці посади на світовому рівні? Знаю, що державних структурах у деяких знають, якщо не розірвана "тонка нитка передачі знань між поколіннями". Тут не потрібно "багато напрацювань", (дикого "зоопарку" "самописних програм") адже у сфері Business Intelligence використовується стандартне програмне забезпечення провідних світових вендорів, тих самих що й DataWarehouse тільки дещо ширше. У свій час всі провідні вендори Data Warehouse докупили собі функціональні підсистеми Business Intelligence разом з персоналом або навіть разом з компаніями, які їх розробляли.
___ Необхідно ліквідувати ПРОВАЛИ у підготовці майбутніх офіцерів у сфері Business Analytics and Business Intelligence Software... ... Ось бачте, вже подумали - до чого "бізнес-розвідка" у МОУ, ЗСУ, СБУ, ДПСУ, МВС, Нацполіції ... Проте Business Intelligence - це і не "бізнес" і не "розвідка" :)...
___ Тільки під час знаходження на пенсії зрозумів повністю величезну роль Наукових Центрів у розвитку науки, навчання, і у реалізації науково-навчального процесу у практиці. Всі передові інформаційно-аналітичні технології, що реалізуються на практиці тепер були запропоновані до негайної реалізації у 2008 році, у тому числі Flower, Information Mining. Ймовірно для повної реалізації мені не вистачило напористості, гнучкості, влади і терміну служби ;)
Krukovsky каже…
Flower, Information Mining, 2008 https://www.google.com/maps/uv?pb=!1s0x472c6587b2ab1bb7%3A0x7d68597069d8c49f!3m1!7e131!4s!5sDSS%20BI%20group%20analytics!15sCgIgAQ&hl=uk&imagekey=!1e10!2sAF1QipNsYM7OhOwMlqCSf9tE0ovaG65Cn3mNT8bRfNVu
Krukovsky каже…
Низька платня військовим ЗС України - суперважлива причина гальмування впровадження і розвитку hi-tech analytics (Business Intelligence). Для прикладу, як тільки кращі військові ІТ-спеціалісти вивчали SAP Analytics & Business Intelligence (ABI), дуже скоро вони звільнялися зі служби і йшли працювати на високооплачувані посади у бізнес-структури. Важливу роль у блокуванні впровадження платформ ABI у ЗС України також відіграли вороги.

Популярні дописи з цього блогу

Недоліки статей Вікіпедії, які варто подолати для підвищення довіри до неї (21.05.23 виправлена дезінформація хакера)

Часто вікі-статті пишуть "всі кому не лінь" під чудернадськими нікнеймами ("легендами прикриття"), а потім правлять також "всі кому не лінь", через який завгодно час. Досвідчені вікі-ігромани у Вікіпедії є авторами кількох сотень чи тисяч вікі-статей та авторами кількох десятків тисяч вікі-правок чужих статей (це не описка), див. ст. Вікіпедія - це "енциклопедія" без довіри?  (гіперпосилання виправлено 20.05.2023 р. після заміни хакером) Найчастіше доповнення вікі-статей здійснюють кластери вікі- ігроманів  з числа вікі-патрульних та вікі-адміністраторів Вікіпедії, які для самореклами і вікі-рейтингу намагаються "відмітися" у максимальній кількості вікі-статей, ін., див. для прикладу:   Вікіпедія: патрульні  (patroller), Вікіпедія: рейтинг .  Є випадки, коли кластери вікі-ігроманів редагували тексти і посилання у статтях більше ніж 8 років, проте жоден з них не помічав елементарні принципові семантичні помилки першого

OSINT (Розвідка відкритих джерел) в екосистемі зв`язаних термінів

OSINT - Open Sourse Intelligence Цей ескіз статті, за винятком інформації про "російсько-українську війну" (гібридну воєнну агресію РФ проти України з 2013 року) початково написаний як фрагмент повної статті про OSINT у січні 2019 року у зв`язку із тим, що її попередній варіант у Вікіпедії базувався на джерелах російського походження, хоча сам термін і технологія мають англомовне походження. Ймовірно, даний текст і  джерела у Вікіпедії буде змінено і викривлено,  як і по багатьом іншим інформаційним hi-tech.  Визначення OSINT, синтезоване на основі англомовних джерел і власних досліджень:  Розвідка відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) — концепція,  методологія і  технологія   добування з відкритих джерел  військової, політичної, економічної та іншої безпекової інформації  і використання її  для підтримки прийняття рішень у сфері національної оборони і безпеки. Добування інформації здійснюється без порушення законодавства. OSINT - це важлива неві

Концепція Ноосфери та мережеві ергатичні організми, мережево-центричні системи і війни, Інтернет речей (уточнено 06.12.19)

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — сфера розуму; сфера взаємодії суспільства та природи, у межах якої розумна людська діяльність стає визначальним фактором розвитку. У 1944 році сформований Зако́н Ноосфе́ри Верна́дського — положення про перетворення Біосфери, згідно з яким на сучасному рівні розвитку вона неминуче перетворюється в Ноосферу, тобто в сферу, де найважливішу роль в розвитку природи відіграє розум людини.  Як зазначив В.І. Вернадський відповідний термін було введено французьким математиком та філософом Е. Ле Руа разом з його другом Тейяром де Шарденом після їх детального знайомства з вченням Вернадського про біосферу під час його лекцій у Парижі в 1923 р. При цьому Ле Руа визначав ноосферу як сучасну стадію, що її геологічно переживає біосфера. Початок Ноосфери доцільно визначити з того часу, коли розумові дії людей досягли за силою впливу на геосферу і біосферу потужності «геологічної сили» - це явно сталося не пізніше ніж після побудови  Суець